Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Maliyetlerin Amortismanında Kira Süresine Göre Eşit Yüzdelerle İtfa Ne Demektir? PDF Yazdır e-Posta
24 Şubat 2014
Image

Özel maliyet bedellerinin itfası Vergi Usul Kanunu’nun 327. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan madde hükmüne göre; 

“Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadi kıymetlerini artıran ve 272. maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir.

Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.”

333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin eki listenin 56 no.lu satırında, özel maliyetlerin itfasında kira süresi belli olmayan durumlarda 5 yıllık kira süresi esas alınarak %20 oranının uygulanacağı belirtilmiştir.  

Özel maliyetlerin itfasında normal amortisman usulünün geçerli olduğu, azalan bakiyeler usulüne göre uygulama yapılamayacağı genel kabul görmüştür. Bu görüşte kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir belirlemesi esas alınmaktadır.

Yukarıda yer verilen genel açıklamalardan sonra VUK’un 327. maddesindeki “özel maliyet bedelleri kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir” hükmünün ne anlama geldiği tartışılacaktır. Erdal Sönmez/Yaklaşım/Ocak 2014 / Sayı: 253

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.