Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir testine itiraz mümkün PDF Yazdır e-Posta
26 Şubat 2014
Image

Milyonlarca vatandaşımız, genel sağlık sigortası kapsamında gelir testine giriyor ve çıkan sonuca göre aylık 42 ila 257 lira arasında prim ödüyor. Peki gelir testinin sonuna itiraz edebileceğinizi biliyor musunuz? Bir okurumuzun sorusuyla konuya açıklık getirmiş olalım.

Soru: Sadettin Bey, ben genel sağlık sigortası için gelir testi yaptırdım ve ödemem gereken prim tutarı ikinci seviye, yani 128 TL olarak çıktı. Oysa benim kişi başı gelirim asgari ücretin çok altında. Bu durumda ne yapabilirim? İtiraz hakkım var mı? Varsa nereye müracaat edeceğim? Muhammet T.

Cevap: Değerli okurum, gelir testinin sonucuna itiraz hakkınız var. Kararın size tebliğ edildiği tarih itibariyle 15 gün içinde gelir testinizin yapıldığı sosyal yardımlaşma vakfına başvurabilirsiniz. İtirazlar, itirazın vakıf kayıtlarına intikal tarihinden itibaren 15 gün içinde, heyet tarafından karara bağlanarak alınan karar itirazda bulunan genel sağlık sigortalısına yani size ve SGK'ya bildirilir. Heyetin kararlarına itiraz, genel sağlık sigortalılığına ilişkin prim tahakkuk ve tahsilât işlemlerini durdurmaz. Yani bu arada aylık 128 lirayı ödemeye devam edeceksiniz. İtiraz sonucunda prim ödeme yükümlülüğünde değişiklik olması yani priminizin artması veya azalması halinde, gerekli iade ve mahsup işlemleri SGK tarafından yapılır.
 
Vergi kaydından tescil olmaz
 
Soru: Sadettin Bey, Emekli Sandığı'ndan emekli 61 yaşında dul bayanım. Babam inşaatlarda işçi olarak çalışmış ve bizim bildiğimize göre herhangi bir sosyal güvencesi yoktu. Kendisi 1980 yılında vefat etti. Fakat bizim elimize geçen babama ait bir dosyada 1954 yılında başlamış ve takip eden yıllarda da devam eden vergi karnelerini bulduk. Bu belgelerden hareketle babam için hak talep edebilir miyiz? Babamın sosyal güvencesi tespit edilirse bana yetim aylığı bağlanır mı? Fatma K.

Cevap: Değerli okurum, babanızın vergi kaydının çıktığı 1954 yılında vergi mükellefleri için sosyal güvenlik hakkı yoktu. Esnaf ve diğer vergi mükellefleri için sosyal güvence 1971 yılı itibariyle başladı. Dolayısıyla bulduğunuz belgelerden hareketle herhangi bir hak talep etmeniz mümkün değil.
 
Borçlanmayla bir yıl erken emeklisiniz
 
Soru: Sadettin Bey, ben 01.08.1986 itibariyle 550 gün askerlik yaptım. Sigorta başlangıcım 01.05.1988 olup, günüm dolmuş durumda. Ben 1995'ten itibaren Almanya'da kalıyorum ve bu süreleri borçlandım fakat henüz ödeme yapmadım.

Acaba alacağım emekli aylığının yüksekliği açısından askerlik borçlanması mı yoksa yurtdışı borçlanması mı daha faydalı olur? Arif Y.

Cevap: Değerli okurum, yurtdışı borçlanma yapmanız emekli aylığı açısından askerlik borçlanmasına göre daha olumlu yansıyacaktır. Fakat askerlik borçlanması yapmanız halinde 50 yerine 49 yaşınızda emekli olabilirsiniz. Yani yurtdışı borçlanma emekli aylığınızı artırırken, askerlik borçlanması bir yıl daha erken emekli eder. Yurtdışı borçlanma kapsamında özellikle 1995-2000 yılları arasını borçlanmanız, emekli aylığınızı daha fazla yükseltecektir. Zira bu dönemdeki primler emekli aylığı hesabında daha fazla ağırlık taşımaktadır.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/gelir-testine-itiraz-mumkun-yazisi-990552

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.