Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İcat çıkarana vergi avantajı PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2014
Image

Kamuoyunda tartışmalara neden olan düzenlemeleri bünyesinde barındıran ve 19.02.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6518 sayılı Kanun ile belli şartları sağlayan Ar-Ge ve yazılım faaliyetlerine kurumlar vergisi, gelir vergisi ve katma değer vergisi istisnası getirilmektedir.

Ayrıca söz konusu kanun ile Ar-Ge merkezi kurulması için gerekli olan personel sayısı şartlarında esneklik sağlanması yönünde Bakanlar Kurulu’na yetki verilmiştir.

Kazanç istisnası

6518 sayılı Kanun’un 82’nci maddesi ile Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilen ve belirli şartları sağlama şartıyla Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların;

- Kiralanması neticesinde elde edilen kazancın

- Devri veya satışı neticesinde elde edilen kazancın

- Seri üretime tabi tutularak satışından elde edilen kazancın

- Üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının

 %50’si kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur.

İstisnaya, buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen gelirler ile buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatlar da dahil olmaktadır.

Şartlar

İstisnadan yararlanılabilmesi için aşağıda belirtilen şartların birlikte yerine getirilmesi gerekmektedir:

- 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar arasında yer alması ve buluşa ilişkin incelemeli sistem ile patent veya araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınması gerekmektedir.

- İstisna uygulamasından yararlanabilecek kişilerin, 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2’nci maddesinde belirtilen(*) nitelikleri taşıması ve bu kişilerin patentli veya faydalı model belgeli buluşu geliştirme yetkisini haiz bulunması şartıyla, patent veya faydalı model belgesinin sahibi ya da patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel bir ruhsata sahip olmaları gerekmektedir.

(*) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı olan veya sınai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler veya Paris Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler ile karşılıklılık ilkesi olmak kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere kanunen veya fiilen patent ve/veya faydalı model belgesi koruması tanıyan devletlerin uyruğundaki gerçek veya tüzel kişiler.

- İstisnadan yararlanılacak ilk yıl, buluşun oluşturacağı katma değer dikkate alınarak devir veya satış halindeki değerinin tespitine yönelik Maliye Bakanlığı tarafından değerleme raporu düzenlenmelidir.

Her bir mükellef tarafından yararlanılabilecek istisna; değerleme raporunda belirtilen bedelin % 50’sini, bu madde kapsamında yararlanılabilecek toplam kurumlar vergisi istisna tutarı ise değerleme raporunda belirtilen bedelin % 100’ünü aşamayacaktır.

Diğer konular

İstisna uygulamasına patent veya faydalı model belgesinin verildiği tarihten itibaren başlanılacak ve ilgili patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresince istisna devam edecektir.

Buluşun üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların, patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmı transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırılarak tespit edilecek ve tespit edilen gayrimaddi hak bedeli kısmına istisna uygulanacaktır.

Söz konusu istisnadan gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilecektir.

Kanun kapsamında istisnadan yararlanılan gayrimenkul sermaye iratları ve serbest meslek kazançları üzerinden yapılacak vergi kesintisi %50 oranında indirimli olacaktır.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde kurumlar ve gelir vergisi istisnasından yararlanan mükellefler 6518 sayılı Kanun ile getirilen istisnadan yararlanamayacaklar.

Kazanç ve iradı kesinti yolu ile vergilenen ve beyanname vermesi gerekmeyen mükellefler için indirimli vergi kesintisi en fazla 5 yıl süre uygulanacaktır.

Söz konusu istisna, 01.01.2015 tarihinden itibaren elde edilecek kazançlara uygulanacaktır.

Kapsam genişleyebilir

İstisna uygulaması ile ilgili olarak Bakanlar Kuruluna aşağıdaki yetkiler verilmektedir:

- Kurumlar vergisi istisnasına yönelik olarak kanunda belirtilen % 50 oranı; her bir mükellef tarafından yararlanılabilecek olan istisna tutarını sınırlayan % 50 oranı ve serbest meslek kazancı ve gayrimenkul sermaye iradı üzerinden yapılacak tevkifat oran indirimine ilişkin belirlenen % 50 oranını, sıfıra kadar indirmek ve % 100’e kadar artırmak, bu oranları sektörler ile istisna kapsamına giren gelir, kazanç ve iratlar itibariyle ya da patent veya faydalı model belgesine göre farklılaştırmak,

- Yararlanılacak toplam istisna haddi olarak belirlenen % 100 oranını % 200’e kadar artırmak ve tekrar kanuni seviyesine kadar indirmek,

- Serbest meslek kazançları ile gayrimenkul sermaye iradı sahiplerinden beyanname vermek zorunda olmayanlar için indirimli tevkifat uygulanabilmesi için belirlenen azami 5 yıllık süreyi 1 yıla kadar indirmek ve tekrar kanuni seviyesine kadar çıkarmak.

Maliye Bakanlığı, istisna uygulaması şartlarından biri olan buluşa ilişkin değer tespit raporunun şekil, içerik ve hazırlanması ile ilgili usul ve esasları belirlemek; transfer fiyatlandırması yoluyla ayrıştırma yöntemi yerine satış, hasılat, gider, harcama veya benzeri unsurları dikkate alarak kazancın ayrıştırılmasında basitleştirilmiş yöntemleri tespit etmek ve maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek yetkisine sahiptir.

KDV istisnası

Gayrimaddi hakların kiralanması, devri veya satışına KDV istisnası da getirilmiştir.

6518 sayılı Kanun’un 32’nci maddesi ile Ar-Ge, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayrimaddi hakların kiralanması, devri veya satışı katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Maddede parantez içi hüküm ile belirtilen “Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından bu Kanun’un 30’uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü uygulanmaz.” ifadesi ile söz konusu istisnanın tam istisna kapsamında değerlendirileceği ve bahsi geçen teslimlere ilişkin yüklenilen KDV’lerin indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmaktadır.

Söz konusu madde, 01.01.2015tarihinden itibaren gerçekleştirilecek teslimlere uygulanacaktır.

30 kişiyle Ar-Ge

5746 sayılı Kanun’a göre Ar-Ge merkezi kurulmasının şartlarından biri de 50 tam zaman eşdeğer personel sayısına sahip olmaktı. Birçok sektörde bu rakama ulaşmada güçlük yaşandığı için mevcut teşviklerden yararlanılamıyordu.

Yeni düzenleme ile asgari personel sayısının 30’a kadar indirilmesi veya sektörler itibariyle farklılaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu’na yetki verilmiştir.

Söz konusu hüküm Kanun’un yayımlandığı 19.02.2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Bakanlar Kurulu’nun bu yetkisini yakın zamanda kullanarak Ar-Ge Merkezi kurulmasını kolaylaştırması beklenmektedir. Onur Elele

http://www.vergidegundem.com/tr_TR/blog?blogid=1782455

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.