Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGDP'den kaçış yok! PDF Yazdır e-Posta
07 Mart 2014
Image

Yüz binlerce emeklimiz, emekli olduktan sonra bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Kimisi bir işverenin yanında, kimisi esnaf veya şirket ortağı olarak, kimisi de çiftçi olarak. SGK, emeklilik sonrasında çalışmaya devam edenlerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı altında prim alıyor. Bu prim, esnaf veya şirket ortağı olarak çalışanların maaşından %15 oranında kesilirken, bir işverene bağlı çalışanlar için işveren tarafından ödeniyor. Tarımda çalışanlardan ise SGDP kesintisi yapılmıyor.
 
1 günle kurtulabiliyordunuz
 
Bazı emekliler, SGK mevzuatındaki boşluğu değerlendirerek, şirket ortağı veya esnaf oldukları halde ayda bir gün SSK'lı görünerek %15'lik SGDP kesintisinden kurtulabiliyorlardı. Diyelim ki 1500 lira emekli aylığınız var ve şirket ortağı olduğunuz için maaşınızdan 225 lira destek primi kesilmesi gerekiyor. Eğer bir işyerinde ayda bir gün SSK'lı olursanız bu 225 lira kesilmiyor, sadece bir günlük primle (15 lira) SGDP ödemekten kurtulabiliyordunuz. Yani ayda 210 liranız cebinize kalıyordu.
 
SGK son verdi
 
Binlerce emeklinin kullandığı bu formüle SGK tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan 2014/5 Sayılı Genelge ile son verildi. Bundan sonra ayda bir-iki gün SSK'lı olarak SGDP' den kurtulmak yok. Yukarıdaki örnekten hareket edersek, ayda bir günlük SSK için 15 lira, kalan 29 gün için de 210 lira ödeyeceksiniz. Böylece ayda bir-iki gün SSK'lı olarak SGDP' den kurtulma yolu kapatılmış oldu.
 
İsteğe bağlıda kolaylık
 
SGK'nın genelgesinden bir de iyi haber var fakat bu haber yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizle ilgili.

Yurtdışındaki vatandaşlarımız eğer Türkiye'nin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığı ülkelerde bulunuyorlarsa, Türkiye'de isteğe bağlı sigortalı olamıyorlardı. Bunların Türkiye'de isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için burada ikamet ettiklerini belgelemeleri gerekiyordu. Son genelge ile SGK bu konuda sözleşme hükümlerine uyumlu bir düzenleme yaparak Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre'deki gurbetçilerimize isteğe bağlı sigortalı olabilme imkanı tanıdı. Yani bu ülkelerdeki gurbetçilerimiz Türkiye'de ikamet etmeseler bile yurtdışındayken isteğe bağlı sigortalı olabilecekler. İkili sözleşme imzalanmamış ülkelerde bulunan gurbetçilerimiz için ikamet şartı zaten yoktu, bundan sonra da aranmayacak.
 
Bağ-Kur borcunuz çıkabilir
 
Soru: Sadettin Bey, eşim 15.10.2012 tarihinde kendi adına bir bakkal dükkanı açtı. Bağ-Kur primini yatırmadan 05.01.2013 tarihinde SSK'lı bir işte çalışmaya başladı ve bakkala annesi baktı. 31.12.2013 tarihinde çalıştığı işten ayrıldı ve bakkalın da kapanışını verdik. Eşimin SSK'lı olduğu dönemler için Bağ-Kur borcu çıkar mı? Taylan Ş.

Cevap: Değerli okurum, eşinizin SSK'lı olarak çalıştığı dönemde Bağ-Kur sigortası kesildiği için borcu çıkmaz. Ancak 15.10.2012-05.01.2013 tarihleri arasında sadece Bağ-Kur sigortalısı olduğu için bu dönemde tahakkuk eden primlerden dolayı borcu çıkabilir. Bunun dışında SSK'lı çalıştığı dönemler için ayrıca Bağ-Kur borcu çıkartılmaz.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/sgdpden-kacis-yok-yazisi-1003369

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.