Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal güvenlikte değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2014
Image

Yüz binlerce emeklimiz, emekli olduktan sonra bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Kimisi bir işverenin yanında, kimisi esnaf veya şirket ortağı olarak, kimisi de çiftçi olarak. SGK, emeklilik sonrasında çalışmaya devam edenlerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı altında prim alıyor. Bu prim, esnaf veya şirket ortağı olarak çalışanların maaşından %15 oranında kesilirken, bir işverene bağlı çalışanlar için işveren tarafından ödeniyor. Tarımda çalışanlardan ise SGDP kesintisi yapılmıyor.
 
1 günle kurtulabiliyordunuz
 
Bazı emekliler, SGK mevzuatındaki boşluğu değerlendirerek, şirket ortağı veya esnaf oldukları halde ayda bir gün SSK'lı görünerek %15'lik SGDP kesintisinden kurtulabiliyorlardı. Diyelim ki 1500 lira emekli aylığınız var ve şirket ortağı olduğunuz için maaşınızdan 225 lira destek primi kesilmesi gerekiyor. Eğer bir işyerinde ayda bir gün SSK'lı olursanız bu 225 lira kesilmiyor, sadece bir günlük primle (15 lira) SGDP ödemekten kurtulabiliyordunuz. Yani ayda 210 liranız cebinize kalıyordu.
 
SGK son verdi
 
Binlerce emeklinin kullandığı bu formüle SGK tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan 2014/5 Sayılı Genelge ile son verildi. Bundan sonra ayda bir-iki gün SSK'lı olarak SGDP' den kurtulmak yok. Yukarıdaki örnekten hareket edersek, ayda bir günlük SSK için 15 lira, kalan 29 gün için de 210 lira ödeyeceksiniz. Böylece ayda bir-iki gün SSK'lı olarak SGDP' den kurtulma yolu kapatılmış oldu.
 
İsteğe bağlıda kolaylık
 
SGK'nın genelgesinden bir de iyi haber var fakat bu haber yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizle ilgili.

Yurtdışındaki vatandaşlarımız eğer Türkiye'nin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığı ülkelerde bulunuyorlarsa, Türkiye'de isteğe bağlı sigortalı olamıyorlardı. Bunların Türkiye'de isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için burada ikamet ettiklerini belgelemeleri gerekiyordu. Son genelge ile SGK bu konuda sözleşme hükümlerine uyumlu bir düzenleme yaparak Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre'deki gurbetçilerimize isteğe bağlı sigortalı olabilme imkanı tanıdı. Yani bu ülkelerdeki gurbetçilerimiz Türkiye'de ikamet etmeseler bile yurtdışındayken isteğe bağlı sigortalı olabilecekler. İkili sözleşme imzalanmamış ülkelerde bulunan gurbetçilerimiz için ikamet şartı zaten yoktu, bundan sonra da aranmayacak.

Değnekçiler Ek-6'lı olacak
 
Şehir içi minibüs-dolmuş duraklarına yolu düşenler bilirler. Buralarda yolcuları ve şoförleri yönlendiren kişiler değnekçi, çığırtkan veya kahya olarak isimlendirilirler. Bu kişilerin belirli bir işverenleri olmadığı için ne SSK ne de Bağ-Kur kapsamına giriyorlar. Yapılan düzenlemeyle bundan sonra değnekçiler kendileri isterlerse 5510/Ek-6 maddesi kapsamında kendi primlerini ödeyebilecekler. Aynı uygulamadan okul servislerinde görevli rehberler de yararlanabilecekler. Buna göre bu kişiler ayda 243 lira prim ödeyerek sağlık ve emeklilik kapsamına girmiş olacaklar.
 
Senaryo yazarları Bağ-Kur'lu olacak
 
Serbest olarak senaryo yazarlığı, özgün müzik yapımcılığı, yönetmenlik ve diyalog yazarlığı gibi meslekleri icra edenler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/b sigortalısı sayılacaklar. Buna karşın noter vekili olarak görev yapanlar SSK'lı olarak kabul edilecekler.
 
Yabancı çalışana 45 gün sınırı
 
Yabancı işçilerden bir işverenin yanında çalışmak üzere izin verilenler, izin tarihini takip eden 45 gün içinde işe başlatılmış olacak. Aksi takdirde SGK tarafından işverene ceza uygulanacak. Bu 45 günlük süre en geç işverene çalışma izninin tebliğ edildiği tarihten başlatılacak.

TESCİLSİZ İSTEĞE BAĞLILAR KURTULDU
Geçmiş yıllarda isteğe bağlı sigortalı olmak için en azından geçmişte bir müddet SSK’lı çalışmak gerekiyordu. Ancak bazı sigortalıların hiç tescilleri olmadan isteğe bağlıya başlatıldıkları sonradan anlaşılınca tüm ödediği isteğe bağlılar yok sayılıyor ve mahkemelere iş yoğunluğu olarak dönüyordu. Şimdi genelgeyle bu husus da düzeltildi. İşte o bölüm:

“Diğer taraftan, sigortalı işe giriş bildirgesinin gerçek dışı bildirim olup olmadığı hususunda kurumca zamanında yeterli araştırma yapılmadan 506 sayılı kanun kapsamında tescil edilip isteğe bağlı sigorta ve 2925 sayılı kanuna tabi sigortaya devam ettirilen ve primleri uzun bir süre tahsil edilen sigortalıların, sigortalılık tesciline ilişkin çalışmalarının fiili olup olmadığı konusunda herhangi bir denetim yapılması istenmeyecektir.”

OKUL MÜDÜRLERİ CEZALARDAN KURTULDU
Okul müdürleri veya MEB yetkilileri de staja gönderdikleri öğrenciler için SGK’ ya yasal süresi içinde işe giriş bildirgesi vermek zorundalar, ama yasayı tam olarak bilmediklerinden veya okul müdürü ile MEB arasında iletişimsizlik olduğundan yüklüce idari para cezası alıyorlardı. Şimdi bunlara verilen İPC’ lerden de vazgeçildi.

“Devredilen sosyal güvenlik kurumlarının yönetim kurulu kararları Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun 3.12.2010 tarihli ve 2010/46 sayılı kararı gereğince incelenerek devamı uygun görülmeyen kararlar yürürlükten kaldırıldığından 5510 sayılı kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi 3308 sayılı kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin işe giriş bildirgesinin geç verilmesinden dolayı 2008 yılı Ekim ayı ile 3.12.2010 tarihleri arasında idari para cezası uygulanmayacaktır.”
 
Torba' da netleşecek
 
Soru: Sadettin Bey, biz bir kamu kurumunda çalışan taşeron işçileriyiz. Bizim haklarımızla ilgili bir paketten söz ediliyor. Aslında uzun süredir bu konuda sürekli haber çıkıyor fakat somut bir şey görmüyoruz. Bizimle ilgili yasa çalışmasında son durum nedir? Verilen yeni haklar tam olarak nelerdir? Örneğin kadro verilmesi söz konusu mudur? Enver D.

Cevap: Değerli okurum, sizin de takip ettiğiniz üzere birkaç yıldır taşeron işçileri konusu gündemde. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar tamamlandı, çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili pek çok düzenlemeyle birlikte torba halinde Başbakanlığa gönderildi. Şu an TBMM seçim arası verdiği için kısa sürede yasalaşması beklenmiyor. Fakat tahminimize göre 30 Mart seçimlerinden sonra TBMM'ye gelecektir. Taşeron işçileriyle ilgili bildiğimiz kadarıyla:

- Kamu hizmet ihalelerinin 3 yıllığına yapılması ve böylece taşeron işçilerinin kıdem tazminatı ve yıllık izin haklarının korunması,

- Taşeron işçisine ödenen ücretin belirli şartlara bağlı olarak yükseltilmesi,

- Muvazaalı taşeronlaşmanın önünü kapatmak üzere İş Kanunu'na bazı tedbirlerin konulması,

- Açılmış davalarla ilgili bazı hükümlerin onulması

söz konusu olacak. Fakat düzenlemenin bütün detaylarından ve son halinden TBMM genel kuruluna geldiğinde haberdar olacağız. Ancak bildiğim kadarıyla kamudaki taşeron işçilerine kadro verilmesi düşünülmüyor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.