Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ba-Bs Formlarında Tanzim Tarihi ve Uygulamada Sıkça Yapılan Hatalar PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2014
Image

Form Ba ve Bs’ lerle ilgili uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve sıkça yapılan hatalardan bazıları aşağıda özetlenmiştir.

Buna göre;

1- Bildirimlerin doldurulması sırasında gerek alış ve gerekse satışlarla ilgili vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasının yanlış gösterilmesi

2- Form Ba veya Bs de fatura tarihi yerine giriş tarihinin (kayıtlara intikal tarihi) yanlış gösterilmesi,

3- Belge adedi kısmının yanlış gösterilmesi

4- Alış veya satış rakamlarında eksik veya yüksek tutarlara yer verilmiş olması

5- Mal alım veya satımı yapılan mükelleflerle ilgili düzenlenecek formlarda anılan firmaların devir, dönüşüm, tür değişimi vb. yollarla unvanlarındaki değişiklikler eğer vergi hesap numarasını değiştirmemiş ise, ceza kesilmez. Benzeri değişimler nedeniyle vergi hesap numarası veya TC kimlik no’ daki olası değişikliklerden dolayı hatalı aktarımlar nedeniyle ÖUCZ kesilmesini gerektirecektir.

6- Diğer hatalar

Form Ba Bs’ de Maliye Bakanlığı bazı hataları kabul ederek Ba Bs formlarına

ceza kesmemektedir. Örneğin,

1- Mal alım ve satımında kullanılan Ba Bs formlarında vergi kimlik ve TC kimlik numaralarının doğru yazılması esastır. Bunlar doğru yazılmışsa, unvanda hata yapılabilir. Burada önemli olan vergi hesap numarası veya TC kimlik numarasının doğru aktarılması zorunludur.

2- Form Ba veya Bs de KDV hariç mal veya hizmet alışları veya satışlarında %10’un altında kalan tutar hataları kabul edilebilir hatadır. Burada hem satıcıya veya hem alıcıya ceza kesilmez.

3- Belge adedi kısmında ise; 5 adedi geçmeyen hatalarda mal veya hizmetlerin toplam bedelini değiştirmeyen hatalar eksik veya yanıltıcı bilgi olarak kabul edilmez. Dolayısıyla, tolere edilir. Ve 213 sayılı VUK’ nun mük. 355 md hükmüne göre ÖUCZ kesilmez.

4- Bilindiği gibi, 2009 yılı ağustos ayından önceki dönemler için yani 01.08.2009 öncesi kesilen ÖUCZ’ ların tümünü yargı iptal etmektedir.(Bkz. İstanbul 11. Vergi Mahkemesi kararı, E:2013/360-K:2013/1399 sayılı kararları). Başka bir ifade ile, Ba Bs formu ile ilgili 1.8.2009 tarihi öncesi cezalar yargıda iptal olmaktadır. (Bkz. Dnş. 3.D. Kararı, 29.03.2011 gün ve E:2010/101-K:2011/903 sayılı karar).

5- Keza, 6111 sayılı torba yasanın kapsadığı dönemlerle ilgili Ba Bs’den dolayı kesilecek özel usulsüzlük cezaları için bu cezaların %75’i silinmektedir. Bakiye, özel usulsüzlük cezasının %25’i ise, 6 taksite bölünerek 12 ay içerisinde ödenme olanağı bulunmaktadır.

6- Sonuç olarak, Ba Bs bildirimlerinde fatura düzenleme tarihi baz alınıp, doğru bir şekilde bu bildirimlerin düzenlenmesi gerekmektedir. (Bkz. VUK md. mük. 355, 257) Eksik veya hatalı doldurulan formlarda yapılan hatanın içeriğine bakılarak Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012/1 sayılı iç genelge incelenmelidir. (İlgili olarak bkz. VUK GT Seri No: 381)

7- Tasfiyesi bitmiş veya tamamlanmış tüzel kişiliklerde ise, eski unvana kesilen cezalar, vergi yargısında iptal edilmektedir. Bilahare vergi daireleri tasfiye olmuş şirketin kanuni temsilcisine bireysel olarak özel usulsüzlük cezası ihbarnamesini tebliğ etse de bu gibi tarhiyatlar da yine yargıdan geri dönmektedir. Burada Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu gibi cezaları kesmemesi bilhassa 1.8.2009 öncesi dönemlerle ilgili Ba Bs formları, e-beyan özel usulsüzlük cezalarını hiçbir şekilde kesmemesi gerektiği görüşündeyiz. Maliye Bakanlığı bu konuda bir karar alıp, yayınlayacağı genel tebliğ veya iç genelge ile geçmişe yönelik e-beyan özel usulsüzlük cezalarının kesilmesinden vazgeçmesi yararlı olacağı düşünülmektedir. Mustafa Alparslan e-Yaklaşım / Şubat 2014 / Sayı: 254

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.