Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gerçekten dünden daha zenginiz Türkiye'nin kredi notu artırılmalı PDF Yazdır e-Posta
13 Mart 2008

ImageEkonomideki son gelişmeleri değerlendirmek üzere basının karşısına geçen Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 'her şey yolunda' mesajı verdi.

 

Milli gelir revizyonuyla göstergelerin düzeldiğini belirten ekonomi yönetimi, kırılganlığın azaldığına dikkat çekti ve yatırımcıların artık Türkiye'ye daha farklı bakacağını vurguladı.

Hesaplama yöntemindeki değişikliğin ardından milli gelirin artmasına yönelik eleştirilere Devlet Bakanı Mehmet Şimşek cevap verdi. Ulusal hesaplardaki güncellemenin hazmedilmesi gerektiğini belirten Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına çağrıda bulundu. Şimşek, yeni hesaplanan milli gelir rakamlarının ardından Türkiye'nin daha yüksek bir kredi notunu hak ettiğini söyledi. Gazetecilerin reyting kuruluşlarının 'son milli gelir hesaplamalarının hemen değerlendirilmeyeceği, bir süre bekleneceği' şeklindeki açıklamalarına cevap veren Şimşek, erken açıklamaların ciddi bulunmayacağının altını çizdi. Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanma sebebiyle reyting kuruluşlarının temkinli davrandığını ifade eden Şimşek, şunları söyledi: "Biz evimizi düzene sokmaya devam edeceğiz. Son verileri kimse ihmal edemez. Bir süre sonra dikkate almak zorunda kalacaklar. Türkiye, güncellemeyle mevcut notun üzerinde bir notu hak edecek bir noktaya gelmiştir."

IMF ile olan ilişkilerde son 2 gözden geçirmenin birleştirilmesinin söz konusu olduğunu aktaran Şimşek, yedinci gözden geçirmeyi daha önceden bitirmeyi ümit ettiklerini; ancak bunun bazı reformların yavaş gitmesi sebebiyle gerçekleşmediğini söyledi. Şimşek, "Son 2 gözden geçirmeyi birleştirme noktasına geldik.'' ifadesini kullandı. Sosyal Güvenlik Reformu'nu 'kritik bir reform' diye niteleyen Şimşek, düzenlemenin Meclis'ten çıkmasını ümit ettiğini kaydetti. Şimşek, borçlardaki azalma ile birlikte borcun endişe kaynağı olmaktan çıktığını söyledi. Kamu kesiminin borçlanma gereğinin, son birkaç yıldır Türkiye'de çok önemli ölçüde azaldığını dile getiren Şimşek, "Gerek borçların ciddi şekilde aşağı çekilmiş olması, sizin bundan sonra sadece faiz dışı fazlaya yoğunlaşmamanız, aynı zamanda genel finansman dengesine iyi bir şekilde bakmanız gerektiğinin göstergesi." diye konuştu. Şimşek, kamu net borç stokunun şoklara karşı dayanıklılığının 3 katından fazla arttığına dikkat çekti.

'Zenginleştik diye disiplinden taviz yok'

Maliye Bakanı Unakıtan ise yeni hesaplamanın ardından Türkiye'nin her şeyinin değiştiğini bildirdi. Dünya kamuoyunun Türkiye'yi bundan sonra daha farklı değerlendirmek mecburiyetinde olduğunu vurguladı. 2000'de bütçe giderlerinin GSYH'ye oranının eski seriye göre yüzde 41,2 olduğunu dile getiren Bakan, bu rakamın yeni seri ile yüzde 30,8'e düştüğünü ifade etti. Faiz dışı fazlanın GSYH'ye oranının 2006'da yeni seriye göre yüzde 5,4 olarak hesaplandığına dikkat çeken Unakıtan, Türkiye'nin artık yüzde 6,5'lik faiz dışı fazlaya ihtiyacının olmadığının görüldüğünü dile getirdi. Unakıtan, tüm bu iyileşmelere rağmen malî disiplinin devam edeceğine şu sözlerle işaret etti: "Malî disiplinden taviz vermek mümkün değil. Ne kadar zengin olursak olalım, malî disiplinden ayrılmamız söz konusu değil." Unakıtan, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki güncelleme sonrasında vergi gelirlerinin GSYİH'ye oranının yüzde 18'lere düşmesiyle birlikte mevcut politikalarını gözden geçireceklerini söyledi. Yeni vergi koymayı düşünmediklerinin altını çizen Unakıtan, yeni dönemde denetimlerin daha da artacağını ve kayıt dışını, kayıt içine çekmeye çalışacaklarını ifade etti. Unakıtan, 'ulaştırma fonu' adı altında yeni bir fon oluşturulmasına yönelik soruya ise "Tasarı şu anda gündemde değil. Hükümet bu konuda karar verecek. Şu anda fon teşekkül ettirilecek diye bir endişeye gerek yok." cevabını verdi.

Başbakan Yardımcısı Ekren ise milli gelir rakamlarındaki güncellemenin ardından Türkiye'nin daha zengin durumda göründüğünü söyledi. 2006 sonu itibarıyla daha önce 400 milyar dolar olarak ifade edilen milli gelirin 526 milyar dolara çıktığını aktardı. Olagalanmaya atıfta bulunan Ekren, "Mükemmel fırtına her ekonomiyi etkileyecektir. Ticaret ve finansman kanadı bizim için önemli. Fonlar neredeyse oradan fon çekmek birinci amacımız. Artık 500 milyar doların üzerinde bir ekonomiyiz. Yabancılar için daha cazip bir ülkeyiz." şeklinde konuştu.

Bütçe 20 yıl sonra ilk kez şubatta fazla verdi

Merkezi yönetim bütçesi, şubat ayında 1 milyar 21 milyon Yeni Türk Lirası fazla verdi. Böylece son 20 yıl içinde ilk defa şubat ayında bütçe fazlası gerçekleşmiş oldu. Maliye Bakanlığı verilerine göre, geçen ay bütçe dengesinde yüzde 149,1 oranında iyileşme sağlandı. 2007 yılı Şubat'ında bütçe 2 milyar 77 milyon yeni lira açık vermişti. Geçen yıl 2 milyar 890 milyon yeni lira olan faiz dışı fazla, bu yılın aynı ayında yüzde 98,5 artışla 5 ,7 milyar yeni liraya çıktı. Bu yıl için 38 milyar yeni lira olarak belirlenen faiz dışı fazla hedefinin yüzde 15,1'ine şubatta ulaşıldı. Geçen yıl şubatta 15,3 milyar YTL olan bütçe giderleri, yüzde 8,5 artarak bu yılın aynı ayında 16,6 milyar yeni liraya çıktı. Bütçe gerçekleşme oranı ise son iki yılda yüzde 7,5 oldu. Bütçe gelirleri ise yüzde 33,2 artarak 13 milyar 236 milyondan 17 milyar 628 milyon YTL'ye yükseldi. Ocak-şubat aylarını kapsayan yılın ilk 2 ayında, bütçe 496 milyon yeni lira fazla verdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=663889