Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağımsız denetime tabi olma şartı değiştirildi PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2014
Image

Bilindiği üzere; Bakanlar Kurulu’nun 19 Aralık 2013 tarih ve 2012/4213 sayılı Karar’ı (“Karar”) ile Türk Ticaret Kanunu’nun 398’inci maddesi kapsamında bağımsız denetime tabi şirketler belirlenmişti. 

Söz konusu Değişiklik Kararı ile bu kapsama giren şirketlerin belirlenmesine ilişkin genel ölçütler aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Böylece;

a)  Aktif toplamı 75 milyon TL ve üstü 

b)  Yıllık net satış hasılatı 150 milyon TL ve üstü 

c)  Çalışan sayısı 250 ve üstü

tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte yukarıda yer alan üç ölçütten en az ikisini sağlayan şirketler bağımsız denetime tabi olacaktır.

Ayrıca, aynı Karar’a ekli (I) sayılı listenin birinci sırasında yer alan Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenleme ve denetime tabi şirketlere (i) bendi eklenerek; “nitelikli yatırımcılara satılmak üzere pay hariç sermaye piyasası aracı ihraç eden anonim şirketler” de kapsama dahil edilmiştir.

Diğer taraftan, Karar’a ekli (I) sayılı listenin dördüncü sırasında yer alan “İstanbul Altın Borsası’nda üye olarak” ibaresinde “Borsa İstanbul piyasalarında” şeklinde değişiklik yapılmış ekli (II) sayılı listenin altıncı sırasında yer alan “Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonunun iştirakleri ile mülga 4389 sayılı Bankalar Kurulu ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Fon tarafından denetimi ve yönetimi devralınan şirketlerin (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan ölçütleri de yine yukarıda belirtilen genel ölçütlere göre değiştirilmiştir.

Sonuç olarak; 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olan Değişiklik Karar’ı ile birlikte yapılan düzenlemeyle, yukarıdaki genel ölçütlere ilişkin tutarlar ve sayılar indirildiğinden, bağımsız denetime tabi duruma gelen şirket sayısında önemli miktarda artış olmuştur. 

Ayrıca, yeni bağımsız denetime tabi duruma gelen şirketler için Türk Ticaret Kanunu’nun 39’uncu maddesine göre “ticari mektuplar ve ticari kayıtlarda bulunması gereken bilgiler” ya da 1524’üncü maddesi uyarınca “internet sitesi açma” gibi çeşitli hükümlerde dolaylı yükümlülükler bulunduğunu önemle hatırlatırız. kpmg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.