Sosyal güvenlik reformunda neler var? |
|
|
|
13 Mart 2008 |
Hükümetle ile sendikaları karşı karşıya getiren sosyal güvenlik reformu çalışma hayatına yeni düzenlemeler getiriyor. Başbakan'ın "Sendikalar yalan söylüyor" sözlerine sendikalar ve muhalefet partileri temsilcilerinden tepkiler geldi.
Tartışılan Sosyal Güvenlik Reformu'nda neler var? Çalışma hayatında neler değişecek? İşte ayrıntılar...
—Yaşlılık aylığını hak etmek için prim gün sayısının 2028 yılında 9 bin güne yükseleceği, ancak kanunun yürürlüğe girmesinden başlayarak her yıl prim gün sayının 100 gün artırılacağı ifade edildi.
—Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı kademeli olarak artırılarak 65'e çıkacak.
—Bugünkü mevzuata göre aylık bağlama oranı yüzde 65 iken yüzde 50'ye düşürülecek. Alt sınır aylığının miktarı düşürüldüğünden mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışan sigortalılar daha düşük aylıkla karşı karşıya kalabilecek. Emekli aylıklarının hesaplanmasında bugünkü mevzuatta gelişme hızının yüzde 100'ü dikkate alınırken bu oran yüzde 30'a indirilecek.
—İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 oranında sakat kalan işçilere ödenen sürekli iş göremezlik gelirlerinde uygulanan alt sınır kaldırılacak. Örneğin, 1000 YTL aylık kazancı olan sigortalıdan iş kazası sonucu yüzde 25 oranında sakat kalan için mevcut mevzuatta 420 YTL gelir bağlanacakken aynı oranda sakat kalan aynı kazançtaki sigortalıya 175 YTL gelir bağlanacak.
—Malullük ve ölüm aylıklarını mevcut mevzuata göre hak etmek için 5 yıl sigortalı olup 900 gün prim ödenmesi yeterliyken bu şartlar 10 yıl sigortalılık süresiyle 1800 gün prim ödeme şartına yükseltilecek.
—Çalışan veya gelir alan çocuksuz dul eşin ölüm aylığı oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürülecek.
—Yetim kız çocuklarına aylıklarının 24 katı tutarında ödenen evlilik yardımı, aylığının 12 katına düşürülecek.
—Sigortalılara verilecek olan sağlık yardımlarının miktarı ve süresi kanunla belirlenmişken bu yetki kurum yönetimine bırakılacak.
—Mevcut mevzuatla kişilerin diş protezlerinden yararlanmaları için herhangi bir yaş sınırı yokken 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişilerin protez bedelinin yüzde 50'sini cepten ödemeleri gerekecek.
—Hastanın tedavisi için gereken yöntem ilgili hekim tarafından tespit edilmekteyken, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun oluşturacağı komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındaki yöntemlere dayalı tedaviler için sigortalı hastalar cepten tedavi maliyetinin 3 katı tutarında para ödeyecek.
—Mevcut mevzuatta, ayaktan tedavilerde 1 YTL ödenirken, bu miktar 2 YTL'ye yükseltilecek ve bu miktar her yıl Maliye Bakanlığı tarafından artırılacak.
—İşten çıkan sigortalının önceki yılda 90 gün prim ödemişse kendisinin, 120 gün prim ödemişse kendisi ile birlikte geçindirmekle yükümlü olduğu aile fertlerinin sigortalı niteliği sona erdikten itibaren 6 ay süreyle tedavi yardımlarının devam etmesi mümkünken işten çıkan sigortalıların bu hakkı ortadan kaldırılacak.
— Gazetecilerin de aralarında olduğu pek çok meslek grubunun yıpranma hakkı Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararında bulunmamasına karşın tasarıdan çıkarıldı. TSK, Emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlara bir yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilecek.
*SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI İÇİN TIKLAYINIZ
http://www.sabah.com.tr/haber,9E4570A1557D4D17A5806633D6E7FA36.html |