Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Masrafınızı SGK ödesin PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2014
Image

Soru: Sadettin Bey, firmamda 9 kişi çalışıyor. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri karşılığı olarak aylık KDV dahil 250 TL ödüyorum. Buna göre iş sağlığı ve güvenliği için işverenlere verilen teşvikten yararlanabilir miyim? Benim ödediğim kısmın ne kadarı devlet tarafından karşılanır? Cenk S.

Cevap: Değerli okurum, gerekli şartları taşıyan işyerlerine devlet tarafından aylık olarak iş sağlığı ve güvenliği desteği veriliyor. Bu şartlar sırasıyla şöyle:

* İşyeri tehlikeli veya çok tehlikeli kapsamda olacak. Yani az tehlikeli işyerlerine destek verilmiyor.

* İşyerinde çalışan sayısı Türkiye genelinde 10'dan az olacak.

* İşyerinin SGK'ya prim borcu bulunmayacak.

Bu üç şartı taşıyan işyerlerinden tehlikeli olanlara ayda çalışan başına 15 lira, çok tehlikeli işyerlerine 17,13 lira yardım yapılıyor. Sizin 9 çalışanınız olduğuna göre eğer tehlikeli sınıftaysanız ayda toplam 135 lira, çok tehlikeli sınıftaysanız 154 lira yardım alacaksınız. Yani iş sağlığı ve güvenliği hizmeti için ödemiş olduğunuz 250 liranın büyük bölümünü devletten geri almış olacaksınız. Bu destekten yararlanabilmek için SGK'ya başvurmanız yeterli. Destek ödemesi üç ayda bir hesabınıza yatırılacaktır.
 
Paket Meclis'te netleşecek
 
Soru: Eşim 1984 yılı Nisan ayı itibariyle Bağ-Kur'lu olarak çalışmaya başladı.1990 yılına kadar devam etti.1990 yılından 1991 yılı Şubat ayına kadar da isteğe bağlı Bağ-Kur'lu olarak primlerini tam olarak yatırdık. Bugün itibarı ile Bağ-Kur'a pirim borcumuz yok. Toplam olarak da 2100 günü var. Yeni çıkan yasadan yararlanarak 1991 Şubat sonrası boşlukları ödemek istiyoruz. Mümkünse SSK'da olduğu gibi 3000 lira brüt üzerinden ödeyerek eşimi emekli etmek istiyoruz. Bu mümkün müdür? Burhan T.

Cevap: Değerli okurum, sosyal güvenlik ve çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeleri içeren paket şu an Başbakanlık'ta. Seçimden sonra Meclis'e gelmesi bekleniyor. Paket içerisinde Bağ-Kurlular için de önemli düzenlemeler var. Örneğin iki yıl ve daha fazla prim borcu bulunan Bağ-Kurlular isterlerse bu borcu durdurup, daha sonra tekrar borçlanarak ödeyebilecekler. Fakat eşinizin durumunda olan, yani geçmiş yıllarda Bağ-Kur hizmetlerinde boşluklar bulunan kişiler için borçlanma imkanı verilip verilmeyeceği henüz net değil. Mevcut pakette yok ama Meclis'te gündeme gelebilir. Yasa son halini aldığında bu köşeden tüm detaylarını sizlerle paylaşıyor olacağız.
 
İşveren ulaşımı sağlamalı
 
Soru: Sadettin Bey, ben doğum izinlerimi kullandıktan sonra tekrar işe başladım. İşyerimiz farklı semtlerde şubeleri olan bir şirketler grubuna ait. Şubelerden birisinde kreş var ve ben bebeğimi oraya vermek istiyorum. Fakat ben farklı bir şubede çalışıyorum. İşverenden beni kreşin bulunduğu şubede görevlendirmesini isteyebilir miyim? Görevlendirme yapılmazsa haklarım nelerdir? Rumuz: Anne

Cevap: Değerli okurum, mevzuat gereği, işyerinde 150'den fazla kadın çalışanı olan işverenler, işyerine en fazla 250 metre uzaklıkta kreş (yurt) açmak zorunda. Eğer kreş 250 metreden daha uzaksa işveren sizin ulaşımınızı sağlamak zorunda. Yani işverenin sizi kreşin bulunduğu şubede görevlendirme zorunluluğu yok fakat gidiş gelişinizi temin için araç tahsis etmesi gerekir.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/masrafinizi-sgk-odesin-yazisi-1025302

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.