Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağımsız Denetime Yeni Tabi Olacak Şirketlerin Dikkat Etmesi Gereken TTK ile İlgili Bazı Hükümler PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2014
Image

Yapılan yeni değişikliklerle1  bağımsız denetime tabi olacak şirketler ile ilgili ölçütler azaltılırken, bağımsız denetime yeni tabi duruma gelen şirket sayısında artış olmuştur.

01/01/2014 tarihinden itibaren geçerli olacağı kabul edilen yeni genel ölçütlere göre;

  • Aktif toplamı 75 milyon TL ve üstü 
  • Yıllık net satış hasılatı 150 milyon TL ve üstü 
  • Çalışan sayısı 250 ve üstü

tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte yukarıda yer alan üç ölçütten en az ikisini sağlayan şirketler bağımsız denetime tabi olacak. 

Ayrıca, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı’na ekli (I) sayılı listenin birinci ve dördüncü sırası ile (II) sayılı listenin altıncı sırasında değişiklik yapılarak kapsam genişletildi. 

Yukarıda belirtilen değişiklikler nedeniyle bağımsız denetime yeni tabi olacak şirketlerin; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun bağımsız denetime tabi olacak şirketler için getirdiği dolaylı yükümlülüklere dikkat etmesinde fayda var. 

Bu yükümlülüklerden bazılarını- aşağıdakilerle sınırlı olmamak üzere- şöyle sıralamak mümkün: 

  • Yukarıda anılan kriterler çerçevesinde bağımsız denetime tabi olacağı belirlenen şirketlerin, henüz yapılmamış ise ilk olağan genel kurul toplantısında; şayet yapılmış ise olağanüstü şekilde toplanacak genel kurul toplantısında bağımsız denetçi seçmesi gerekmektedir. (md. 399)
  • Bağımsız denetime tabi olacağı belirlenen şirketler bir internet sitesi açmak ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülemek zorundadır. (md. 1524)
  • Bağımsız denetime tabi olacağı belirlenen şirketlerin hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin Yönetim Kurulu kararına internet sitesinde yer vermesi zorunludur. (md. 486/2)
  • Bağımsız denetime tabi olan şirketlerde denetçi genel kurul toplantılarında hazır bulunmalıdır. (md.  407)
  • Bağımsız denetime tabi olacağı belirlenen şirketlerin genel kurula çağrıyı internet sitesinde yer vereceği ilanla yapması zorunludur. (md. 414) 
  • Bağımsız denetime tabi olacağı belirlenen şirketlerin yönetim kurulu tarafından hazırlanan ve genel kurul tarafından onaylanan iç yönergeye internet sitesinde yer vermesi zorunludur. (md.  419/2)
  • Bağımsız denetime tabi olacağı belirlenen şirketlerin yönetim kurulu, denetçinin seçiminden sonra, gecikmeksizin denetleme görevini hangi denetçiye verdiğini ticaret siciline tescil ettirmek ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile bağımsız denetime tabi olan şirketler ise aynı bilgileri internet sitesinde ilan etmek zorundadır. (md. 399)
  • Bağımsız denetime tabi olacağı belirlenen şirketlerin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde sicil numarası, ticaret unvanı, işletmenin merkezi, tescil edilen internet sitesinin adresi gösterilir. Tüm bu bilgiler aynı zamanda şirketin internet sitesinde yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır. (md. 39) Merve Kandemir

http://kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=240

119/12/2012 tarihli ve 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar” da yapılan değişiklikler 14 Mart 2014 tarihinde 28941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.