Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İki doğumu borçlanabilirsiniz PDF Yazdır e-Posta
26 Mart 2014
Image

Soru: Sadettin Bey ben 1974 doğumluyum. SSK'lı ilk işe girişim 1993. Toplamda 1950 iş günüm var. 2001 ve 2007 doğum tarihli iki çocuğum var. SSK'dan doğum borçlanması yapabileceğim söylendi. Önce isteğe bağlı ödersem sonra borçlanma ödersem kaç yaşında emekli olurum? Kaç gün ödeyeceğim? Önce borçlanma ödeyip, sonra isteğe bağlı ödersem kaç yaşında emekli olurum? Borçlanma yapmadan sadece isteğe bağlı ödersem kaç yaşında emekli olurum? Elif Ç.

Cevap: Değerli okurum, tam olarak SSK giriş tarihinizi vermemişsiniz. Eğer işe girişiniz 23 Mayıs1993 ve daha önce ise 49 yaşınızda 5600 günle, bu tarihten sonra ise 50 yaşınızda 5675 günle emekli olursunuz. İki doğumunuz da sigorta başlangıcınızdan sonra olduğu için doğum borçlanması yapabilirsiniz. Önce doğum borçlanması yapıp sonra isteğe bağlı sigorta ödemenizi tavsiye ederim. Borçlanma yapmanız halinde toplam prim gününüz 3390 gün olur. Fakat kalan günlerinizin tamamını isteğe bağlı öderseniz, SSK'dan Bağ-Kur'a geçmiş olursunuz. Bu durumda 7200 günü tamamlamak zorunda kalırsınız. Bağ-Kur'a geçmemek için en fazla 1230 gün isteğe bağlı ödeyin, kalan günleri bir işyerinden sigortalı olarak tamamlayın.
 
Önce SSK sonra borçlanma
 
Soru: Sadetti Bey, ben 01.09.1965 ila 1968 yılları arası 516 gün SSK'lı çalıştım. Ardından Belçika'ya gidip çalışmaya başladım ve 1999 yılında malulen emekli oldum. 01.10.2008 tarihinden itibaren Türkiye'de ticari faaliyette bulunduğumdan Bağ-Kur primi ödemekteyim. Borçlanarak emekli olmak için başvurduğumda Bağ-Kur'dan emekli olabileceğim ile ilgili bir yazı ve borç tahakkuk cetveli gönderildi bana. Size sorum; SSK girişli olmam itibari ile SSK'dan emekli olabilir miyim? Böyle bir imkan varsa nasıl bir yol seçmeliyim? Sait N.

Cevap: Değerli okurum, Türkiye'ye dönen gurbetçilerimiz yurtdışı hizmet borçlanması yapacakları zaman, en son Türkiye'de hangi statüde çalıştıklarına bakılır. Siz son olarak Bağ-Kur kapsamında çalıştığınız için borçlanma talebiniz buna göre alınmıştır. Eğer SSK'lı olarak borçlanmak istiyorsanız, Bağ-Kur faaliyetinizi sonlandırıp bir işyerinde SSK'lı olarak çalışmanız ve bundan sonra borçlanma başvurusu yapmanız gerekir. SSK'dan emekli olmak için bu da yetmez, başlatacağınız SSK'lı çalışmanızı en az 1260 gün (3,5 yıl) devam ettirmeniz gerekir. Yani Bağ-Kur'dan borçlanıp hemen veya SSK'dan borçlanıp 3,5 yıl sonra emekli olabilirsiniz.
 
İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Rehberi çıktı!
 
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe girdi girmesine fakat başta işverenler olmak üzere herkesin kafası karışık. Yasa hangi işyerinde nasıl uygulanacak, işyerleri nasıl sınıflandırılıyor, hangi durumda ne kadar ceza uygulanıyor? Bunun gibi daha pek çok soruya cevap veren İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Rehberi kitabımız dünyaca ünlü yayıncılık şirketi RS Yayıncılık'tan çıktı. Güncellenebilir akıllı kitap formatında basılan çalışmamız, danışmanlıkla kitabı birleştiren formatıyla Türkiye'de ilk sayılıyor. Kitabımız işverenler, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, İK yöneticileri, muhasebeci ve mali müşavirler, avukatlar ve konuya ilgili duyan herkes için hazırlandı. Kitaba www.rsyayincilik.com adresinden veya 0212 284 36 44 nolu telefondan ulaşabilirsiniz. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/iki-dogumu-borclanabilirsiniz-yazisi-1032541

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.