Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Video içerik gösteriminden elde edilen kazançlarda vergileme PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2014
Image

2013 yılında internetten seyredilen video miktarının bir önceki yıla oranla akıllı telefonlarda iki, tabletlerde üç katına çıktığı söyleniyor. Video içeriğin yükselişinin farkında olan firmalar video içeriğe yatırımını artırıyor.

Video içeriğin milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor olması reklam verenleri de bu alanı daha çok kullanmaya yöneltmektedir.

Youtube uzun zamandır uyguladığı Youtube Partner Programı ile video içerik paylaşan kullanıcılara ücret ödüyor. Programın kullanıcı sayısı bir milyonun üzerinde. Yakın zaman önce Türkiye'den de kullanımı mümkün hale gelen program ile milyonlara ulaşacak içerik üreterek kısa sürede binlerce dolar kazanmak mümkün.

Dailymotion gibi diğer büyük video içerik firmaları da Türkiye'de bu ve benzeri gelir paylaşım programlarını uygulamaya sokmuştur. Yakın zamanda bu tür uygulamalara yer veren yerli yabancı pek çok portalın karşımıza çıkması muhtemeldir.

Nedir?

Video içerik partnerliği, ilgili video portal sitesinde açmış olduğunuz hesabınızda yer alan özgün videolar ile geniş bir kitleye hitap ederek, tekil izleyici veya izlenen video başına, portal tarafından elde edilen reklam gelirinden pay almanızı sağlayan bir sistemdir.

Hem görüntüleme hem tıklama başına, video içine yerleştirilen ya da sayfalarda bulunan reklamlardan gelir elde edilebilmektedir. İçeriği yükleyen kullanıcının yayınlanacak reklamları seçme hakkı bulunmamaktadır.

Partner programı doğrudan doğruya ilgili video içerik portalı tarafından sağlanabildiği gibi kimi durumlarda "reseller" olarak hareket eden bir portalın aracı firma pozisyonu (bayi partner) alarak kendi sistemi üzerinden de kurgulanabilmektedir.

Şartlar

Kullanıcının partner programına yükleyeceği videoların fikri mülkiyet haklarına sahip olması gerekmektedir. Müzik, grafik, resim, film, video oyunu, yazılım uygulaması, canlı performans ve akla gelebilecek diğer içerikler kullanıcın kendisi tarafından üretilmiş olmalı ya da gösterim hakları önceden satın alınmış olmalıdır.Yasal olmayan içeriklerin paylaşımı genellikle engellenmektedir.

Ödemeler

Portallar ödemeleri genellikle önceden belirlenen belli bir tutar aşıldığında kullanıcının banka hesabına EFT göndererek yapmaktadır. Kimi durumlarda ise her bir ayın sonu itibariyle, o ay hak kazanılan tutar gönderilmektedir. İlgili ay içerisinde, önceden belirlenen tutarın altında bir tutara hak kazanıldığında, hiç bir ödeme yapılmadan bakiyenin bir sonraki aya aktarıldığı uygulamalar da mevcuttur.

Eser mi?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 18'inci maddesi uyarınca; müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat gelir vergisinden müstesnadır. Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

GVK 18 kapsamında vergilendirme için, video içeriğin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre eser niteliği taşıması ve bu durumun İl Kültür Müdürlüğü'nden alınacak bir belge ile tevsik ve ispat edilmesi gerekmektedir.      

Video içeriklerin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri kapsamında eser niteliği taşıması ve bu durumun tevsik ve ispat edilmesi halinde, serbest meslek kazancı istisnasından yararlanılabilecektir. Vergi idaresinin bu yönde özelge bazında yapmış olduğu açıklamalar da mevcuttur.

Stopaj yapmakla yükümlü kişilere video içerik teslimi karşılığında yapılacak ödemeler üzerinden, serbest meslek kazancı istisnasından faydalanılması durumunda %17, faydalanılmaması durumunda ise %20 oranında stopaj yapılmaktadır. Ödemeyi yapan kişinin dar mükellef olması, yani yurt dışında mukim bir kişi olması durumunda stopaj da yapılmamakta, elde edilen kazanç tamamen vergiden istisna olmaktadır.

Kazancın niteliği

İçerik sahibinin özgün içeriğe sahip videosunu portala yüklemesi ile karşı tarafa herhangi bir hak devri gerçekleşmemektedir. Video içerik teslim edilmemektedir.

Ancak eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedeller de telif kazancı istisnası kapsamında değerlendirilmektedir.

Portal tarafından yapılan ödeme, her ne kadar birtakım kriterler göz önünde bulundurularak elde edilen reklam gelirinden pay verilmesi şeklinde gerçekleşiyor olsa da, bu durum elde edilen kazancın eserin teşhiri karşılığı olduğu gerçeğini değiştirmemelidir.

Kullanıcının özgün içeriğe sahip videosunu her an portaldan çekebiliyor olması, portal sitenin ilgili videoyu kullanıcının müsaadesi haricinde gösterim hakkına sahip olmaması da yapılan ödemenin eserin teşhiri karşılığı olduğunu göstermektedir.

Bu doğrultuda, video içerik sitelerine partner programı çerçevesinde yüklenilen özgün videoların "eser" niteliğini taşıması şartıyla, elde edilen kazancın GVK'nın 18'inci maddesi kapsamında istisna kazanç olarak değerlendirilmesi mümkün gözükmektedir.

Diğer taraftan reseller pozisyonundaki bayi partner'ların, başkalarına ait olan eserlerin teşhiri karşılığı elde ettikleri kazanç, gayrimenkul sermaye iradı niteliğinde olacaktır.

Vergileme

Video içerik gösterimi yoluyla partner programı çerçevesinde elde edilen gelir, yurt içinde ticari organizasyon içerisinde faaliyet gösteren kişiler tarafından gerçekleştiriliyor ise elde edilen kazanç ticari kazançtır, fatura düzenlenmelidir.

Özgün video içerik gösteriminin, ticari organizasyon içerisinde faaliyet göstermeyen gerçek kişiler tarafından yapılması halinde, elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesi gerekir. Elde edilen kazancın serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilebilmesi için ayrıca; yapılan işin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması ve devamlı olarak ifa ediliyor olması gerekir.

Devamlı olarak serbest meslek faaliyeti kapsamında, oluşturulan özgün video içerikleri portal sitelere yükleyerek gelir elde edilmesi durumunda, serbest meslek makbuzu düzenlenmeli, KDV hesaplanmalıdır.

Bu durumda, yukarıda yapılan açıklamalar kapsamında GVK 18'de belirtilen şartların sağlanması halinde elde edilen kazanç gelir vergisinden istisna olacaktır.

Serbest meslek faaliyetinin devamlı ya da arızi olarak yapılmasının istisna uygulamasına etkisi bulunmamaktadır.

KDV

Faaliyetin ticari organizasyon içerisinde gerçekleştirilmesi ya da devamlı serbest meslek faaliyeti çerçevesinde gerçekleştirilmesi durumunda ifa edilen hizmet KDV'ye tabidir.

Kazancın GVK 18 kapsamında istisna olup olmaması KDV uygulamasına engel değildir. Ancak devamlı olarak gerçekleştirilmeyen arızi faaliyetler KDV'nin konusuna girmemektedir.

Video içerik portalı sahibinin yurt dışı mukimi olduğu durumlarda hizmet ihracatı istisnasından yararlanabilmek için, hizmetten faydalanmanın da yurt dışında olması gerekmektedir.

Faydalanmanın nerede olduğu her bir durum için değişkenlik göstermektedir. Somut olay için faydalanmanın münhasıran yurt dışında olduğunun açıkça ortaya konulamadığı durumlarda sorumlu sıfatıyla KDV hesaplanması daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Fatura ne zaman?

Portala yüklenilen video içeriğin izlenme sayısına göre hak kazanılan tutarın hesaplandığı durumlarda, karşı tarafın ödeme yapması beklenmeden vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği dönemde fatura düzenlenmelidir.

Vergiyi doğuran olay, gelirin elde edilmesinde taraflarca belirlenen kriterlere göre farklılık gösterebilir. Ancak, karşılıklı sözleşme şartları ne olursa olsun, video içeriğin portalda tutulduğu süre boyunca dönemsel kazanç elde edildiği göz önünde bulundurularak aylık dönemleri aşan faturalama yapılmamalıdır.

Karapara boyutu

Yasal olmayan içeriğin paylaşımının ceza kanunları uyarınca suç oluşturduğu durumlarda, elde edilen gelir "suç geliri", bu gelirin yasal faaliyetlerden elde edildiği izlenimini yaratacak şekilde işlemlere tabi tutulması ise "suç gelirini aklama suçu"nu oluşturacaktır. Bu durum kazancın vergilemesini engellememektedir. Ancak kazancın vergileniyor olması da ceza kovuşturmasını engellemeyecektir. Onur Elele/E&Y

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.