Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mavi kart sorunu PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2014
Image

Soru: Sadettin Bey, ben 02.02.1972 doğumlu bir bayanım. 8 yaşında Almanya'ya geldim.18.10.1990 senesinde Almanya'da sigortalı çalışmaya başladım. Türk vatandaşı olarak sigortalı 97 ay çalıştım. 10.07.2002'de Alman vatandaşı oldum. Alman vatandaşı olduktan sonra da zaman zaman çalışmaya devam ettim. 29.05.1995'te ve 22.10.1996'da iki çocuğum dünyaya geldi. Mavi kartım var. SSK'dan emekli olabilir miyim? Ne yapmam gerekir? H. Temizkan

Cevap: Değerli okurum, yurtdışı hizmet borçlanması yapabilmek için Türk vatandaşı olmanız gerekiyor. Buna göre hem borçlanmak istediğiniz dönemlerde Türk vatandaşlığı statüsünde olmanız hem de borçlanma başvurusu yaptığınız tarihte Türk vatandaşı olmanız gerekiyor. Normalde sizin gibi Türk vatandaşlığından izinle çıkan mavi kart sahibi gurbetçilerimizin borçlanma yapabilmeleri gerekiyor. Çünkü size mavi kartlar verilirken "Türk vatandaşlığı haklarınızı koruyacağız" sözü verildi. Fakat SGK mavi kart sahibi gurbetçilerin borçlanma taleplerini reddediyor. Buna karşın dava yoluna gidilmesi halinde vatandaş lehine kararlar çıkıyor. Bu durumda iki seçeneğiniz var; mavi kartla SGK'ya başvurup, borçlanma talebinizin reddedilmesi üzerine dava açarak borçlanma yapabilirsiniz ya da Türk vatandaşlığına geçip, davaya gerek kalmadan 10.07.2002 tarihinden önceki yurtdışı sürelerinizi borçlanabilirsiniz. Bu tarihten sonra Alman vatandaşı olduğunuz için, şu an Türk vatandaşlığına geçseniz bile 10.07.2002 sonrasını borçlanamazsınız. Yani bunun için de yine dava açmanız gerekir.

Daha önce de bu köşeden, vatandaşlıktan izinle çıkan gurbetçilerimizin bu sorununu gündeme getirdik fakat SGK sürekli dava kaybettiği halde şu ana kadar konu çözülebilmiş değil.
 
Yetim aylığına sağlık dahil
 
Soru: Sadettin Bey, zihinsel özürlü kardeşim vakıf kapsamında 2022 Sayılı Kanun'dan sağlık hizmetlerini ve maaşını alıyor. Ancak babam geçtiğimiz ay vefat etti. Babamın emekli maaşı anneme ve zihinsel özürlü kardeşime bağlanacak ve bu aşamadan sonra vakıf hizmetlerinin kapanacağını duyduk. Engelli aylığı kapandığı zaman kardeşim sağlık hizmetlerini otomatik olarak babamın sigorta numarasından mı alacak? Eğer alamayacaksa ne yapmamız lazım? İsmail D.

Cevap: Değerli okurum, kardeşinize babanızdan dolayı yetim aylığı bağlandığında otomatik olarak sağlık yardımlarından da yararlanmaya başlar. Zira bütün emekli, dul ve yetim aylığı alanlar, aynı zamanda genel sağlık sigortası kapsamında sayılırlar. Kardeşinizin 2022 aylığı kesilse bile sağlık yardımlarını kesintisiz olarak almaya devam eder.
 
Torbada Tarım Bağ-Kur yok
 
Soru: Sadettin Bey şu an yasalaşması beklenen Torba Kanun kapsamında, tarım Bağ-Kur'da tevkifat kesintisi olmayanlara da oda kayıtlarıyla geriye dönük borçlanma imkanı getirilecek mi? Veya 65 yaşını geçmiş çiftçilere yukarıdaki belgeler ile 10 yıllık borçlanma getirilebilir mi? Bundan 20 yıl öncesi böyle 10 yıllık borçlanma imkanı verilmişti. Mehmet A.

Cevap: Mehmet Bey, sosyal güvenlik ve çalışma hayatına dair kapsamlı bir Torba Kanun hazırlığı var. Bu kapsamda tarım Bağ-Kur da dahil olmak üzere tüm Bağ-Kurlular için iki yıldan fazla biriken borçların silinmesi söz konusu olacak. Fakat çiftçiler için geriye dönük borçlanma düzenlemesi pakette yer almıyor. Yine 65 yaşını dolduran çiftçiler için de borçlanma hakkı verilmesi düşünülmüyor. Yasanın TBMM'de görüşülmesi sürecinde pakete ilaveler olur mu bilemiyoruz. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/mavi-kart-sorunu-yazisi-1035464

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.