Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Torba Kanun Tasarısı Başbakanlık'ta bekliyor PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2014
Image

Taşeron işçilerinden kadın çalışanlara, Bağ-Kurlular'dan genel sağlık sigortası borçlularına kadar yaklaşık 15 milyonu ilgilendiren torba kanun tasarısı taslağı şu an Başbakanlık'ta bekliyor. Özellikle:

- Kamudaki taşeron işçilerine kadro verilip verilmeyeceği,

- Doğum borçlanmasında kapsamın nasıl genişleyeceği,

- Bağ-Kurlular için geriye dönük borçlanma hakkı verilip verilmeyeceği

merak konusu. Detaylar netleşmeye başladıkça bu köşeden sıcağı sıcağına paylaşacağız.
 
Asgari ücretin maliyeti
 
Soru: Sadettin Bey, şu an annem SSK'lı olarak bir işyerinde çalışmakta. Brüt 1071 liradan SSK'sı ödeniyor. Fakat annem bebek bakımı için yanımıza gelecek ve biz ev işlerine yardımcı olarak kendisini yanımıza alıp SSK'sını yapacağız. Bunun bize maliyeti ne olur? Eşim ve ben özel sektörde çalışıyoruz. Maaşımızda herhangi bir kesinti olur mu ya da maaşımızdan kesilen vergiden işveren durumuna geldiğimiz için düşüş gerçekleşir mi? Ayrıca en düşük brüt maaştan SSK'sını yaptırsak şu an işçi olarak çalıştığı şirketten emekli olduğunda alacağı maaş ile bizim yaptığımız SSK arasında çok fark olur mu? Emekli olmasına yaklaşık 3 yıl gibi bir süre kaldı. Bu şekilde iş değişikliği yapıldığı durumda emekli olacağı sürede bir artış meydana gelir mi? Aslı A.

Cevap: Değerli okurum, annenizin şu an çalıştığı yerdeki sigortası asgari ücretten yatırılıyor. Zira en düşük sigorta matrahı sizin belirttiğiniz 1071 liradır. Anneniz sizin yanınızda çalışmaya başlarsa siz de en az bu matrahtan prim ödeyeceksiniz. Anneniz yanınızda çalışmaya başlarsa ne emeklilik tarihinde ne de emekli maaşında bir fark olur. İki halde de aynı şartlarla emekli olur. Ayrıca sizin ve eşinizin vergi matrahınızda veya ücretinizde bir artış-düşüş olmaz. Anneniz için asgari ücret ödemeniz halinde ücret ve prim olarak aylık maliyetiniz toplamda 1258 lira olacaktır. Anneniz için teşvikten yararlanabilseydiniz aylık 187 lira daha düşük prim öderdiniz. Fakat şu an kendisi sigortalı çalıştığı için, son 6 ayda çalışmamış olma şartını yitirmiş durumda. Dolayısıyla teşvikli olarak başlatamazsınız.

Soru: Sadettin Bey, ben 05.07.1987 doğumluyum. 27.12.2006 yılında sigortaya girişim yapılıp 31.05.2011'e kadar toplam 1288 gün sigortam yatmıştır. 24.04.2011 yılında evlendiğimden dolayı işten ayrıldım ve farklı bir şehre yerleştim. 28.08.2012 yılında bir kızım ve 11.10.2013 yılında da bir oğlum oldu. Çocuklarımdan dolayı çalışamadım. Geçen bu süreyi SGK'da doğum borçlanması haline getirebilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? Nasıl bir yol izlemeliyim? İsteğe bağlı prim ödeyebilir miyim? Hasibe O.
 
58 yaşı bekleyeceksiniz
 
Cevap: Değerli okurum, doğumlardan önce sigortalı olduğunuz için her iki doğumu da borçlanabilirsiniz. Emeklilik için her hâlükârda 58 yaşı bekleyeceksiniz. Dilerseniz doğum borçlanmasından sonra isteğe bağlı prim ödeyerek 4500 günü doldurup 58 yaşınızı beklersiniz, dilerseniz prim ödemeye devam edip 7000 günle de emekli olabilirsiniz. Yalnız bu 7000 günün son 1260 gününü SSK'lı olarak bir işyerinden ödemeniz gerekir. Her iki durumda da 58 yaşınızı beklemeniz gerekir.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/nerede-kalmistik-yazisi-1042696

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.