Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım mallarında, leasing KDV oranı yüzde 8 olsun (14.03.08) PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2008

Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İMDER) Başkanı Merih Özgen, leasing'de Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 18'e çıkmasıyla ocak-şubat döneminde iç pazardaki satışlarının yarı yarıya düştüğünü vurguladı. Özgen, "Yatırım mallarında KDV'nin leasing'den bağımsız olarak tarım makinelerinde olduğu gibi yüzde 8 olarak belirlenmesini istiyoruz" dedi.

 

Makine Sanayii Sektör Platformu, önceki gün yaptığı 2'nci toplantısında sorunlarını Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'le paylaştı. Ostim Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan Aydın ise Tüzmen'den arsa sorunlarına çözüm istedi. Aydın, "Firmalar Ostim'den başka alana genişlemek isteyince sorunla karşılaşıyor. Altyapısı yapılmış mekâna ihtiyaç var" dedi. Bir sektör temsilcisi de "Arsaya para vermeyelim. Söz verdiğimiz ihracatı beceremezsek devlet araziyi elimizden alsın" dedi. Tüzmen ise sorunlarını dinlediği sektör temsilcilerine girdi maliyetleri ile ilgili bir söz veremeyeceğini ancak Körfez ile Kuzey Afrika pazarlarına girişe ilişkin olarak sektöre destek mekanizmaları oluşturulabileceğini kaydetti.

İhracatta artış hedefi yüzde 35

Toplantıda platformun sektöre dönük 2008 yılı çalışma programı da belirlendi. Bu kapsamda yıl içinde çeşitli faaliyetlerle platform altında temsil edilmeyen alt sektörlerin dernekleri yok ise bunların dernekleşecek ve TÜBİTAK bünyesinde bulunan makine teknoloji platformuna katılma yönünde girişimde bulunulacak. Ayrıca alt sektörlerde işbirliği ağları kurulması için seminer ve eğitim programlarıyla pilot uygulamalar başlatılacak. Ar-Ge mevzuatı ve destekleri, sektöre seminerlerle anlatılmasının yanında da piyasa denetim ve gözetimi ile kayıtdışı faaliyet konularında kamuyla işbirliğinde çalışılacak. Geçen yıl başka birliklerin faaliyet sahasında olan makine ürünleriyle birlikte sektörün ihracatı 9 milyar dolara ulaşırken bu yıl için konan hedef ise yüzde 35'lik artışla 12 milyar dolar olarak belirlendi.

TÜRKİYE'DE SUBPRIME OLACAK KREDİ İHRACI OLMAZ

Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol

Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Türkiye'nin global piyasalarda yaşanan dalgalanmalarda ciddi bir sorunla karşılaşmadığını belirterek "Türkiye'deki ipotek sisteminde subprime olacak kredilerin ihracı mümkün değildir" dedi. 3. Türkiye Yapısal Sermaye Piyasaları Zirvesi'nde konuşan Erol, sermaye şirketleri olan tutsat finansman şirketlerinin temel amaçlarının konut finansmanı sonucu ortaya çıkan riskleri üstlenmek olduğunu belirterek "Biz devlet destekli veya devlet teminatlı bir şirket sistemi oluşturmayı düşünmüyoruz. Bunların özellikle ipotek finansmanı açısından bankaların rolüne destek vereceğini ümit ediyoruz ve ikincil piyasalardan fon devrini kolaylaştıracağına inanıyoruz" dedi.

KUMARA YAKIN KAZANDIRAN TÜREVLERE KARŞIYIZ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, "kumara yakın" oranlarda, bire on, bire on beş kazandıran türev ürünlerine tamamen karşı olduklarını ve bunları gerekirse deşifre edeceklerini söyledi. Bilgin, 3. Türkiye Yapısal Sermaye Piyasaları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bankacılıkta türev ürünlerin her geçen gün arttığını, türev ürün kullanımında özellikle özel ve yabancı bankaların önde olduğunu ifade etti. 2004 sonunda türev ürünler toplamının 39 milyar YTL, 2005 sonunda 66 milyar YTL, 2006 sonunda 107 milyar YTL, 2007 sonunda ise 160 milyar YTL olduğunu belirten Bilgin, üç bankanın, türev ürünlerin yüzde 40'ını yaptığını, 10 bankanın yüzde 74'ünü gerçekleştirdiğini, 13'ünün ise hiçbir türev ürün yapmadığını anlattı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=92391&KTG_KOD=411