Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşkolu Koduna İtiraz PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2014
Image

Eski Uygulama Nasıldı?

 01.09.2013 tarihine kadar, işkolu kodunun tespitine ilişkin işlemler ve itirazlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 83’üncü ve 84’üncü maddelerine göre yürütülüyordu. İşyerinin tehlike ve sınıf derecesine göre ödenecek kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, %1 ile  %6,5 arasında değişiyordu. 

Ne Değişti ?

19.01.2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan ve 01.09.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6385 sayılı Kanun’un 9’uncu maddesi ile ‘’Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.’’ hükmü getirilmiştir. Dolayısıyla, 01.09.2013 tarihinden itibaren kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, bütün işletmeler için %2 olarak, değiştirilmiş bulunmaktadır. Bunun neticesi olarak, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yeni ‘’ İşkolu Kodu Listesi’’ yayımlanmıştır. Bu itibarla, işkolu kodunun tespitine ilişkin işlemler ve itirazların yapıldığı,  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 83’üncü ve 84’üncü maddeleri geçerliliğini yitirmiştir.

Değerlendirme ve Uygulama

İtiraz Nasıl Yapılacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün uygulamasına göre; işkolu koduna itiraz, iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü’ne yapılacaktır.

İtiraz dilekçesine vergi levhasının örneği veya vergi dairesinden alınacak işkolu kodunu gösterir resmi belge/yazı eklenecektir.

İnternet Vergi Dairesi’nden işverenin “e-Vergi Levhası” na bakılacak, adına dosya tescil edilecek işyerine ait adresin, “e-Vergi Levhası” nda kayıtlı işyeri adresi ile aynı olması durumunda, “e-Vergi Levhası” nda yer alan işkolu kodu esas alınarak, itiraz karara bağlanacaktır. 

Tescil edilecek işyeri adresinin “e-Vergi Levhası” nda yer alan işyeri adresinden farklı olması durumunda ise; işveren tarafından işyerinin bağlı olduğu vergi dairesinden alınacak işkolu kodunu gösterir resmi belge /yazıda belirtilen işkolu kodu esas alınarak, itiraz neticelendirilecektir. kpmg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.