Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Parasal sınırlar ve oranlar belirlendi (14.03.08) PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2008

Maliye Bakanlığı, başta Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu olmak üzere çeşitli mevzuat ve düzenlemeler gereği uygulanacak parasal sınırlar, faiz oranları ile alındı birim fiyatlarını yeniden belirledi.

Konuya ilişkin Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine hizmet veren muhasebe birimlerince kasadan yapılacak ödeme sınırı, muhasebe birimlerinin niteliğine göre 420 ve 670 YTL olarak uygulanacak. Ertesi gün yapılacak ödemeleri karşılamak üzere ve kişi malı emanet dövizlerden kasada bulundurulacak miktarlar ile Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçelerde gerekli güvenlik önlemleri alınmak şartıyla veznede bulundurulacak azami YTL tutarı 4 bin 200 YTL ile 6 bin 700 YTL arasında olacak. Tek Hazine Hesabı sistemine tabi olan muhasebe birimlerinin toplu ödemelerde bankaya önceden haber vermeleri gereken tutar 35 bin 900 YTL olarak belirlendi. Bu tutarın altındaki ödemeler için bankanın önceden haberdar edilmesi ve mutabakat sağlanması zorunlu olmayacak.

İlgilileri tarafından kaybedilen alındılarda ilan gerektirmeyen parasal sınır, 420 YTL olarak uygulanacak.
Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği kapsamında, muhasebe birimleri dışında görev yapan muhasebe yetkilisi mutemetleri tarafından 7 günlük süre beklenilmeksizin muhasebe birimi veznesine teslim edilmesi gereken tahsilat tutarı ile yetkili memurlarla ilgili işlemler 1.400 YTL olarak belirlendi.

Trafik para cezasını tahsil eden muhasebe yetkilisi mutemetleri işlemleri de 1.400 YTL ile 4 bin 180 YTL arasında olacak.

Tebliğde, genel bütçeli idarelere açılacak kredilerde, izin alınmaksızın açılacak kredilerde parasal sınır 67 bin YTL, izin alınmaksızın elektronik sayaçlara yükletilecek doğalgaz ve su bedelleri için açılacak kredi sınırı 120 bin YTL, Bakanlık adına defterdarlıklarca verilecek kredi izinleri sınırı da 67.001-100.000 YTL arasında değişen tutarlarda olacak.

Milli İstihbarat Teşkilatı avans sınırları merkezde 28 bin YTL, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da 18 bin YTL, diğer illerde 12 bin 500 YTL olacak.

Dış temsilcilikler emrine verilecek avans sınırları 200 bin YTL, askeri daire mutemet avansları 1.600 YTL ile 17 bin 150 YTL arasında olacak.

Tebliğ ile ayrıca kanuni faiz ve temerrüt faiz oranları da belirlendi.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8455267