Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçiye para, memura izin PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2014
Image

Önceki günkü Resmi Gazete'de kamu çalışanlarının fazla mesai konusunu düzenleyen Başbakanlık genelgesi yayımlandı. Özetlersek:

- Memurlara zorunlu haller dışında fazla mesai yaptırılmayacak.

- Fazla mesai yaptırılması halinde ise mesai ücreti verilmeyecek. Bunun yerine her 8 saatlik fazla mesai için bir günlük ücretli izin verilecek.

- Bu şekilde biriken yıllık izinlerin en fazla 10 günü yıllık izinle birleştirilecek.

Genelgeyle birlikte kamuda fazla mesai uygulamasının azalması bekleniyor. Fakat kamuda işçi statüsünde çalışan personel için fazla mesai uygulamasının devam ettiğini hatırlatmakta fayda var. Kamu işçileri günlük fazla çalışmalarının karşılığında her saat için -toplu iş sözleşmesinde daha fazla belirlenmemişse- %50 zamlı olarak ücret alıyorlar. Bundan sonra kamuda, memura fazla mesaiye karşı izin, işçiye ise ücret ödenmesi şeklinde ikili bir uygulama başlamış olacak. Pek çok memurun fazla mesai yaparak maaşını artırmak istediğini biliyoruz. Bu açıdan fazla mesai karşılığında isteyene izin isteyene ücret ödenmesi daha uygun olacaktır.
 
İŞKUR eğitimi eş yardımına engel değil
 
Soru: Saadettin Bey, ben bir kamu çalışanıyım. Eşim 29.03.2014 tarihi itibariyle işinden ayrıldı. Bu arada İŞKUR'da 10 günlük girişimcilik kursuna başladı. Eğitim almaya gittiği her gün için İŞKUR kendisine 20 lira ödemektedir. Kurs bitimi itibariyle alacağım maaş için eş yardımından faydalanabilir miyim? Saim Ö.

Cevap: Değerli okurum, devlet memurunun eşi gelir getirici bir işte çalışmıyorsa, memura eş yardımı yapılır. Eşinizin İŞKUR'dan aldığı yardım bir eğitim ödeneği olup, çalışması karşılığında ödenen bir ücret değildir. Dolayısıyla eşinizin kursu ve aldığı harçlık devam etse bile memur olarak eş yardımı alabilirsiniz.
 
Kıdem tazminatı alabilirsiniz
 
 Soru: Sadettin Bey, 16.10.2000 girişli SSK bildirimim var. O günden bu yana sürekli özel bir dershanede memur olarak çalışmaktayım. 1999 ve 2004 doğumlu iki oğlum var. Dershaneler kapandığında bizim tazminat haklarımız ne olacak? Devlet bu noktada bizim tazminatlarımızı ödeyecek mi ya da nasıl bir hak arayışına girmemiz gerekiyor? Doğum borçlanmasını şimdiden yapmalı mıyım? Ne kadar prim ödemem gerekiyor ve ne zaman emekli olma hakkı kazanacağım? Dilek D.

Cevap: Değerli okurum, dershaneniz kapandığında devlet tarafından size herhangi bir tazminat verilmeyecek. Sadece öğretmen olarak çalışanlardan şartları taşıyanlar Milli Eğitim Bakanlığı'na sözlü sınavla geçebilecekler. Sizin gibi öğretmen olmayan personel ise işveren tarafından işten çıkarılmış olacak. İş akdiniz işveren tarafından sonlandırılmış olacağından, kıdem tazminatına hak kazanacaksınız. Fakat işveren burada "Ben dershanemi kapatmadım, devlet kapattı. Dolayısıyla iş akdini dolaylı olarak devlet feshetmiş oldu. Tazminatı da devlet ödesin" şeklinde bir savunma geliştirerek tazminatınızı ödememe yoluna gidebilir.

Bana göre bu savunma haksız da sayılmaz. Burada çalışanlarla dershaneleri karşı karşıya getirmemek adına, devletin, işsiz kalan tüm dershane personelinin tazminatlarını ödemesidir. Aksi halde pek çok çalışan mağdur olacağı gibi iş mahkemelerinde binlerce dava açılacaktır. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/isciye-para-memura-izin-yazisi-1067003

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.