İŞYERİ kira gelirini beyan edenlerin, büyük kısmı hiç vergi ödemeyecekleri gibi üste vergi iadesi alacaklar.
|
Merrak edenler için biraz daha ayrıntılı olarak açıklayalım.
2007 yılında, gayrimenkulünü, işyeri olarak kiraya verenler, kira gelirlerinin yıllık tutarı 19 bin YTL’yi aşıyorsa, 25 Mart Salı akşamına kadar, beyanname vermek zorundalar.
- 2007 yılında, kiracılar mal sahibine kirayı öderken, yüzde 20 oranında vergi kesintisi (stopaj) yaptılar (GVK.Md. 94/5). Kalan kısmı da mal sahibine ödediler. İşyerini kiraya verenler, kiracı ile "net kira" üzerinden anlaşmışlarsa, stopajı da kiracılar üstlendi.
- İşyeri kira geliri elde eden vatandaş, 2007 yılında elde ettiği kira 19 bin YTL’yi aştığında, kira gelirinin tamamını beyan ediyor. Beyannameye de, kesilen vergilerle ilgili listeyi ekliyor. Hemen belirtelim, beyan edilen kira tutarı, ele geçen net kira değil, stopaj dahil, brüt kira oluyor.
- Bildirilen kira tutarının, (genellikle) yüzde 25’i "götürü gider" olarak düşülüyor.
- Kalan tutarın gelir vergisi hesaplanıyor.
- Hesaplanan vergiden, yüzde 20 stopaj düşülüyor yani mahsup ediliyor. Mahsup işlemi yapılırken, kiracının yüzde 20 stopajı ödemiş olma koşulu aranmıyor. Ancak, vergi iadesi söz konusu olduğunda aranıyor.
- Bu durumda, 2007 yılında elde edilen ve tutarı 82.920 YTL’ye kadar olan işyeri kira geliri için, ödenecek vergi çıkmıyor. Aksine, vergi iadesi çıkıyor. (Daha ayrıntılı bilgi için Bkz. Şükrü Kızılot ve Ark., Gayrimenkul Rehberi, Dördüncü Baskı, Mart 2008).
BİR ÖRNEK
Cemil Bey, 2007 yılında, ayda 5 bin YTL yılda da 60 bin YTL işyeri kira geliri elde etmiştir. Kiradan kesilen verginin (stopajın) tutarı 12.000 YTL’dir.
Bu durumda, 60 bin YTL işyeri kira gelirinden, 15 bin YTL "yüzde 25 götürü gider" düşülecek ve kalan 45 bin YTL’nin gelir vergisi hesaplanacak.
Hesaplanan vergi, 10.605 YTL. Bundan, kesilen vergi (12.000 YTL) mahsup edilecek.
Bu durumda, ödenecek vergi çıkmayacağı gibi, Cemil Bey, 1.395 YTL’de "vergi iadesi" alacak.
İADE NASIL ALINIR?
İşyeri kiralarının beyanı sonucu ortaya çıkan vergi iadesinin, ne şekilde yapılacağı 6 Nisan 2004 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 252 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde açıklanıyor. Buna göre;
- Nakden iade şeklindeki taleplerin, dilekçe ile yapılması ve kira kontratının, dilekçeye eklenmesi gerekiyor.
- Vergi dairesi, iade olayı öncesinde, işyeri kiralarından kesilen vergilerin, ilgili vergi dairesine ödenmiş olması ya da tahakkuk ettirilmiş olması koşulunu arıyor.
- Bu da tamamsa, iade edilecek tutar, vergi dairesince mükellefe (Cemil Bey’e) bildiriliyorÖ Cemil Bey’in de tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde vergi dairesine başvurması halinde, kendisine gereken iade yapılıyor.
2008 İŞYERİ KİRALARI
2008 yılında elde edilen, stopaja tabi işyeri kiralarında, stopajın mahsubu nedeniyle, 85.632 YTL’ye kadar ödenecek vergi çıkmadığı gibi üste "vergi iadesi" alınacak.
Kira tutarları itibariyle, iade tutarı ve vergi ödeme sınırı, tabloda gösterilmiştir.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8462418.asp?yazarid=82 |