Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Binlerce Firma Kod' dan çıkarılıyor PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2014
Image

İki yıla yakın süreden beri Gelir İdaresi’nin internet sitesi aracılığıyla kamuoyuyla paylaştığı ve bu süre içinde ilgili çevrelerin geniş katılımıyla görüş alış verişine açık tutulan KDV iade sistemine ilişkin Genel Tebliğ Taslağı’nın nihai aşamaya geldiği ve artık hayata geçirileceği, Sayın Bakan tarafından duyuruldu.

Yeni sistem özetle KDV İade işlemlerinin daha hızlı, şeffaf ve mükelleflerin haksız yere mağduriyetlerle ve maliyetlerle karşılaşmasını engelleyen yeni bir düzen getirmeyi amaçlıyor. 

Yayımlanmasıyla birlikte içeriğindeki detayları ve yenilikleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğimiz yeni sistemin Maliye Bakanı tarafından duyurulan ana hatları özetle şunlar;

  • İmal ve inşa uygulamalarından kaynaklanan iade işlemlerinde (örneğin; deniz hava araçlarının imal, inşa, bakım onarımı gibi) proje esasına dayalı bir sisteme geçilecek. Bu düzenleme, iadenin her bir proje ve içeriğindeki mal ve hizmet teslimlerinin vergi idaresine onaylatılarak istisna uygulamalarından, dolayısıyla buna bağlı KDV iade imkânından yararlanılması anlamına gelecek.
  • Tarım üreticileri de ihraç kayıtlı mal teslimi kapsamında tecil ve terkin imkânından yararlanabilecek.
  • “Hızlandırılmış İade Sistemi” ne dahil olabilmenin şartları hafifletilecek. Bu sayede daha fazla mükellefin bu imkandan yararlanabilmesi sağlanacak. 
  • “İndirimli Teminat Uygulaması” nın kapsamı genişletilerek daha önce imalatçı ihracatçıların yararlanabildiği sistemden herkesin yararlanabilmesi sağlanacak. Bu sayede, iade talep eden mükelleflerin katlandığı teminat mektubu maliyeti azaltılacak.
  • Tevkifatlı işlemlerden kaynaklanan mahsuben KDV iadelerinde teminatsız ve incelemesiz iade esasına geçilecek. Dolayısıyla, mükelleflerin zaman ve teminat maliyetleri azaltılmış olacak.
  • ÖZEL ESASLAR olarak adlandırılan, kamuoyunda KOD sistemi olarak bilinen ve iade talep eden mükelleflerin olumsuz mükellef olarak kategorize edilmesine ve iadelerinin kısmen ya da tamamen engellenmesine neden olan sistemde esneklikler getirilecek. Mal ve hizmet aldığı mükellefler başta olmak üzere daha alt safhadaki tedarikçilerinden kaynaklanan sahte fatura düzenleme ve kullanım bulgu veya şüpheleri nedeniyle mükellefler iade talepleri ile ilgili olarak inceleme veya yüksek teminat müeyyidelerine maruz kalmaktaydılar. Açıklanan yeni sisteme göre, öncelikle “delil serbestisi” ilkesi çerçevesinde mükellefler sadece finansal kuruluşlar kanalıyla ödemelerini değil, diğer kanıtlayıcı harici belge ve doneleri de sunarak işlemin gerçek olduğunu kanıtlayabilecekler.
  • ÖZEL ESASLAR sistemindeki kolaylıklar, hali hazırda bu kapsama girmiş mükellefler bakımından da geçmişe dönük olarak uygulanacak ve halen bu konuda sıkıntısı olan mükelleflerin sorunlarının çözülmesi sağlanacak. Bu amaçla yeni tebliğde geçiş düzenlemeleri yer alacak.
  • İstanbul’da pilot olarak uygulanan “KDV İade Takip Sistemi” Mayıs ayından itibaren tüm Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Mükellefler, elektronik ortamda KDV iade taleplerinin vergi dairelerinde hangi aşama bulunduğunu izleyebilecekler. Böylece, sisteme şeffaflık getirilmesi ve vergi dairelerinin performanslarının izlenebilmesi sağlanacak. M. Yavuz Öner

http://www.kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=260

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.