Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK'ya borç varsa ehliyet yok! PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2014
Image

Kayıt dışı istihdamla mücadele ve SGK'nın prim gelirlerini artırma adına pek çok enstrüman kullanılıyor. İhale ve inşaat işlerinde asgari işçilik uygulaması, borcu yoktur yazıları ve pek çok kurumun SGK' ya bilgi aktarması bu uygulamalardan bazıları. Geçtiğimiz ay bunlara bir yenisi daha eklendi ve sürücü kursları için sosyal güvenlik kontrol mekanizması kuruldu. Sistem şu şekilde işleyecek:

- Sürücü kursu, sürücü belgesi için başvuran adayların kaydını yapacak ve teorik eğitimlerini verecek.

- Teorik eğitimini alan adayların listesi milli eğitim müdürlüğüne verilecek.

- Milli eğitim müdürlüğü, adayların yazılı sınava girmesine izin vermeden önce, ilgili sürücü kursu personelinin SGK' ya bildirilip bildirilmediği kontrol edilecek.

- Ayrıca sürücü kursunun önceki aylardan SGK' ya borcunun olup olmadığına da bakılacak.

- Sürücü kursu, personelini SGK'ya bildirmişse ve borcu da yoksa sürücü adaylarının sınava girmesine izin verilecek. Aksi takdirde adaylar sınava alınmayacağı gibi sürücü kursunun yeni sınıf açmasına da izin verilmeyecek.

- Yapılandırma veya taksitlendirme kapsamındaki borçlar aday kaydı yapmaya veya adayların sınava girmesine engel olmayacak. Yapılan düzenlemeyle sürücü kurslarının kayıt dışı personel istihdam etme veya prim borcunu geciktirme ihtimali ortadan kaldırılmış oldu. Yönetmelik hükmünün yürürlüğe girdiği 4 Mart 2014 itibariyle, yaklaşık 3 bin 500 sürücü kursu için sosyal güvenlik açısından sıkı bir takip başlamış oldu. Yani bundan sonra SGK' ya borçlu kursun adayına ehliyet yok!
 
Bağ-Kur'da da engelli emekliliği var
 
Soru: Sadettin Bey, bir yıl süreli %40 özürlü raporum var. Kendim Bağ-Kurlu'yum. Bu raporumla Bağ-Kur'dan erken emekli olabilir miyim? Ender A.

Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim 2008 tarihine kadar Bağ-Kur' da engelliler için erken emeklilik uygulaması yoktu. Bu tarih itibariyle Bağ-Kurlu engellilere de yaş şartına tabi olmadan emekli olma imkanı verildi. Buna göre %40 oranında raporunuzla 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4680 günü doldurarak emekli olabilirsiniz.
 
Maliye Bakanlığı hatada ısrarcı
 
Soru: Sadettin Bey, ben vergi indirim belgesi için başvurdum ve hastane %40 rapor verdi. Fakat raporum Ankara'ya gitti ve iki ay oldu cevap yok. Siz daha önce yazılarınızda raporların Ankara'ya gitmesine gerek kalmadığını yazmışsınız. Peki neden hâlâ raporlarımız Ankara'ya gidiyor? Bu konuda ne yapabiliriz? Tamer A.

Cevap: Değerli okurum, altında Maliye Bakanlığı'nın da imzasının bulunduğu özürlülük ölçütü ve sınıflandırması hakkındaki yönetmelik geçtiğimiz yıl 30 Mart'ta yayımlandı. Dört bakanlığın ortaklaşa çıkardığı bu yönetmeliğe göre vergi indirim belgesi için alınan kurul raporları başka işleme gerek kalmadan uygulanmak zorunda. (Yönetmelik Md.15.) Fakat aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bakanlık hâlâ kendi iç mevzuatını bu yönetmeliğe göre değiştirmediği için, engellilerin aldığı raporlar bakanlığın merkez sağlık kuruluna gönderiliyor. Kurul genelde rapordaki oranı düşürdüğü için binlerce engelli erken emeklilik hakkını kaybediyor. Bu konuyu daha önce de gündeme getirmemize rağmen maalesef Maliye Bakanlığı hatasında ısrar ediyor.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/sgkya-borc-varsa-ehliyet-yok-yazisi-1083103

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.