Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'1 Mayıs gelmiş neyime...' PDF Yazdır e-Posta
02 Mayıs 2014
Image

Şükürler olsun, yine bir Emek ve Dayanışma Bayramı'nı çalışma hayatının ve çalışanların asıl sorunlarını tartışamadan geride bıraktık! Taksim'e çıkarsınız-çıkamazsınız tartışması arasında işçi ve emekçinin çözüm bekleyen bir dolu sorunu yine arada kaynadı. Oysa birikmiş sorunların tartışılması ve gündeme taşınması için 1 Mayıs çok önemli bir fırsattı. Memlekette;

- Bir milyondan fazla taşeron işçisi tazminat, izin ve iş güvencesinden yoksun.

- Her üç çalışandan birisi sigortasız çalıştırılıyor.

- Suriyeli kardeşlerimizin de dahil olmasıyla yabancı kaçak işçi sorunu aldı başını gidiyor.

- Her beş gençten birisi işsiz.

- Sendikalaşma oranı %7'lerde ve bunun da tamamına yakını kamu işyerlerine sıkışmış.

- Vasıfsız, mesleksiz ve verimsiz iş gücü en büyük sorunumuz.

- Tarımdan çıkan işsizler, şehirlerde yedek iş gücü ordusu haline gelmiş.

- Toplu ölümle sonuçlanan kazaları, bunca mevzuat tedbirine rağmen hâlâ önleyemiyoruz.


Listeyi daha da uzatabiliriz fakat hiç gereği yok faydası da. Sanki bütün bu sorunlar çözülmüş de 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağı kalmış gibi işçi, işveren, devlet, hükümet, toplum elbirliğiyle bunu tartışıyoruz. Elbette demagoji yaparak emekçinin gösteri, kutlama ve yürüyüş özgürlüğünü arada kaynatalım demiyoruz. Herkes istediği yerde gönlünce kutlama yapsın. Fakat kimse de işçinin bütün sorununu Taksim Meydanı'na indirgeme kolaycılığına kaçmasın.
 
Dilekçe ile sorgulama yapabilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, ben 2002 Eylül ayında SSK'lı olarak iş hayatına başladım. 2008 yılında ara verdikten sonra 2009 ve 2010 yıllarında isteğe bağlı sigorta primi yatırmaya devam ettim. 2011'de ise yeni bir işe başladım. E-devlet sisteminden hizmet dökümümü sorguladığımda 2009 ve 2010 yıllarındaki isteğe bağlı ödemelerim görünmüyor. Bu konuda ne yapmalıyım? Savaş Ö.

Cevap: Değerli okurum, isteğe bağlı sigortalı olarak ödediğiniz primler hizmet dökümü kısmında (4/b) hizmeti olarak görünür. Eğer bu başlık altında hizmetiniz görünmüyorsa, bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne dilekçe vererek primlerinizin sisteme kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Önemli olan primlerinizin ilgili sigorta müdürlüğündeki hizmet kütüğüne işlenmiş olmasıdır. Bazen primler ödendiği halde kağıt ortamındaki hizmetler elektronik ortama aktarılmamış olabiliyor.
 
Emekliye haciz konmaz
 
Soru: Sadettin Bey, kiracım olan emekli bir devlet memuru bana olan borcunu ödemedi. Bunun üzerine emekli maaşına haciz koydurabilir miyim? Bu konuda engel bir durum var mı? Rıza M.

Cevap: Değerli okurum, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına emeklinin onayı olmadan haciz koydurulamıyor. Sadece SGK ve nafaka alacakları için onay aranmadan emekli maaşlarından kesinti yapılabiliyor. Buna karşın 5434 Sayılı Kanuna göre Emekli Sandığı kapsamında maaş alan emeklilerin maaşlarına haciz konmasına engel bir hüküm yok. Yani memur emeklilerinin haciz için onay vermesi gerekmiyor. Fakat uygulamada icra müdürlükleri, emeklinin rızası olmaksızın haciz talebini işleme koymuyor.

http://www.bugun.com.tr/1-mayis-gelmis-neyime--yazisi-1086251

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.