Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dışarıda dalganın şiddeti arttı, içeriye sis bulutu indi PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2008

Global dalgalanmanın esiri olan piyasalar AK Parti'nin kapatma davası ile sisli yola girdi. Belirsizlik ilk etkisini bankaların internetteki dolar kurunda 7 kuruşluk artışla kendini gösterdi..

Yargıtay Başsavcısı tarafından AK Parti hakkında kapatma davası açılması piyasaların önünde yeni bir belirsizlik daha yarattı. Global piyasalarda mortgage krizi nedeniyle aylardır sallanan piyasalar bu kez de iç siyasetteki gelişmelerle sisli bir yola girdi. Haber öncesinde 1.22 YTL seviyesinden haftayı tamamlayan dolar haberin yayılması ile birlikte online alım satımlarda piyasa kapandıktan hemen sonra 1.29 YTL'ye fırladı. Bankalar internette belirsizliği fiyatlayıp dolara 7 kuruş zam yaptı. Euro da tedirginlikten nasibini aldı. Euro'da alış satış kuru 1.88/1.7 YTL oldu. Euro da 1.90 YTL'den 7 kuruş artmış oldu. Cuma günü Türkiye gündemine bomba gibi düşen haberle birlikte belirsizliğin yarattığı tedirginlik ilk olarak kendini bankaların internet sitelerindeki döviz alım satım işlemlerinde kendini gösterdi. Alış-satış kurları arasındaki farkın açılması da adeta belirsizliğin göstergesi oldu. Piyasa analistleri ise hafta başından itibareni piyasaları belki de 6 ay kadar sürebilecek bir belirsizliğin esir alabileceği yorumu yaptı. Uzmanlar piyasada kısa vadeli aşırı oynaklıkların da yaşanabileceği uyarısında bulundu. Geçen hafta ise rekorlar haftası oldu. Haftaya 1.26 YTL'den başlayan dolar gelişmelere paralel haftayı 1.22 YTL'den kapattı. İMKB-100 endeksi ise dalgalı haftada yüzde 2.5 yükseldi. Petrol fiyatları 111 dolarla, altın fiyatları da 1007 dolarla rekor kırdı.

 

Dışarıda yangın var, siyasi belirsizlik nisanda etkili olur

AK Portföy Genel Müdürü Cem Yalçınkaya:..

"DAVA süreci başladı. Bazı karşılıklı açıklamalar piyasaları volatiliteye itecektir. Tarafların yorumları, üretilen çeşitli senaryolar da piyasaları gerebilir. Henüz konu çok sıcak. Piyasalar ilk günlerde çok sert tepki vermeyebilir. Ancak global piyasaların düzelmesiyle birlikte içerideki siyasi belirsizlik piyasaları daha çok etkisi altına alacak. Şu an piyasalarda dışarıya bağlı olarak bir yangın var. Nisan sonu gibi yurtdışı piyasaların durulması ve bankacılık krizi ile ilgili net zararın ortaya çıkması bekleniyor. Dava süreci ile ilgili gelişmeler nisan ayından sonra piyasaları olumsuz etkileyecek. ABD doları değer kaybediyor. Dolar-Yen paritesi geçtiğimiz cuma günü 98 Yen seviyesine kadar gerileyerek, 1994 yılı seviyelerine döndü. Bu durumndan en çok etkilenen cari açığı yüksek olan gelişen ülkeler. Güney Afrika Randı ve Türk Lirası ise dolara karşı hızla düşüyor."

 

Politik belirsizliği fiyatlamak zor, piyasa olumsuz etkilenir

Citigroup Yatırım Araştırmaları Türkiye Bölüm Başkanı Akın Tüzün:..

PİYASALARIN kırılgan olduğu bir dönemde politik belirsizlik moral bozukluğu yaratır. AKP'nin kapatılma davası piyasaları kısa vadede olumsuz etkiler. Eğer bundan 12 ay önce böyle bir durum yaşansaydı, dış piyasalarda işler iyi olduğu için bir şey olmazdı. Parti kapatma süreci kısa bir süre değil. Piyasaları nereye kadar etkileyeceğini bilmek zor. Ancak haftanın ilk işlem günlerinde sert tepkiler olabilir. Özellikle kurda yukarıya doğru bir hareketlenme yaşanabilir. Eğer dolarda 1.25 lira olan direnç seviyesi kırılırsa dolar kuru yükselebilir. Politik belirsizliklerin piyasalarca fiyatlanması ve satın alınması çok zordur. Kırılganlık ve hassasiyetin yüksek olduğu bu dönemde piyasalar olumsuz etkilenecektir.

 

Anormal belirsizlik dönemine girildi, yerli yatırımcı tedirgin

TEB Portföy Yönetimi Direktörü Saltık Galatalı:..

"AKP'NİN kapanması ile ilgili konu piyasalar açısından da çok hassas bir konu. Piyasalar anormal bir belirsizlik dönemine girdi. İlk gün piyasalarda ne olacağını söylemek çok zor. Ancak piyasaların gelişmeler paralelinde negatif açılması bekleniyor. Özellikle dövizde piyasanın yönünü yerli yatırımcı belirleyecek. Yerli yatırımcının tedirginlikle herekete geçmesi muhtemel. Bu da dolar kurunda yükselişi getirilebilir.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,02D0B8BD571046D6AEE10B79570DC214.html