Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik PDF Yazdır e-Posta
06 Mayıs 2014
Image

11.04.2014 tarihinden önce alınan çalışma izinleri için 45 gün içinde; 11.04.2014 tarihinden sonra alınan çalışma izinleri için ise 30 gün içinde yabancı uyruklu çalışanların sigortalılık başlangıçları için bildirim yükümlülüğü vardır.

İstirahat raporlarının sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi şarttır. (Değişiklikten evvel, istirahat raporları sadece sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenebilmekteydi.)

A)     Yabancı uyruklu sigortalıların işe giriş bildirimleri

11/04/2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 11/04/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 27'nci maddesi ile geçerli çalışma izni ve 4817 sayılı Kanun'un 10'uncu maddesine istinaden verilen çalışma izni muafiyet belgesi ikamet izni sayılacak olup; 11/04/2014 tarihinden itibaren ülkemize çalışmak için gelen yabancılardan çalışma izni alanlardan ayrıca ikamet tezkeresi istenmeyecektir.

6458 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce, ikamet tezkeresi almak için geçecek süre dikkate alınarak, çalışma izin tarihi veya işverene tebliğ tarihi esas alınarak, işe giriş bildirgesinin verilme süresi 45 gün olarak belirlenmiştir.

6458 sayılı Kanun 11/04/2014 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, bu tarihten sonra 4817 sayılı Kanun'a göre çalışma izni aynı zamanda ikamet izni olarak da değerlendirilecektir. Bu nedenle, işverenlerin 11.04.2014 tarihinden itibaren yabancılardan çalışma izni alanlardan;

- Çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içinde,

- Çalışma izin belgesinin işverene gönderildiği tarih/tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene gönderildiği tarihten/tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde,

sigortalı işe giriş bildirgesi düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na vermeleri halinde bildirge yasal sürede verilmiş sayılacaktır.

Sigortalının yabancı uyruk numarası bulunması halinde e-sigorta yoluyla işe giriş bildirgesi verilecektir.

İşverenlerce 30 günlük sürenin bittiği tarihten sonra sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi halinde Kanun'un 102'nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında idari para cezası uygulanacaktır.

B)       İstirahat raporlarını düzenleme yetkisi

İstirahat raporları sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenebilecektir.

Söz konusu Yönetmelik değişikliğinden evvel, istirahat raporları sadece sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenebilmekteydi. kpmg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.