Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fazla prim-düşük aylık sorunu torbaya girmeli PDF Yazdır e-Posta
07 Mayıs 2014
Image

"Çalışmaya devam ettikçe aylığı düşenler" grubunu biliyorsunuz. Bilmeyenler için okurumuz Celalettin Bey'in sorusuyla anlatmış olalım.

Soru: Sadettin Bey, ben 05.03.1964 doğumluyum. 01.01.1995'te tarım SSK'ya girdim ve hiç ara vermeden emekli olana kadar devam ettim. 540 gün askerlik borçlanmamı da ödedim ve bu ay itibariyle emekli oldum. Bana 4005 günlük prim karşılığı 625 lira maaş bağlamışlar. Benim bir arkadaşım iki yıl önce yine tarım SSK'dan 3600 günle emekli oldu ve şu an 780 lira maaş bağlandı. Ben kendisinden 400 gün daha fazla prim ödedim ama bana daha düşük aylık bağlandı. Bu durumda bir yanlışlık yok mu? Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Celalettin Ö.

Cevap: Değerli okurum, bu köşeyi takip ediyorsanız, daha önce defalarca "çalışmaya, prim ödemeye devam ettiği halde emekli aylığı düşenler" konusunu okumuş olmalısınız. Sizin durumunuz tam da bu konuya örnek teşkil ediyor. 2000 ve 2008'de çıkan kanunlar gereği, 2000 yılından önce çalışmaya başlamış SSK'lı ve Bağ-Kurlular çalışmaya devam ettikçe bağlanacak aylıkları düşüyor. Bu düşüşü önlemek için 3000 liradan fazla brüt kazanç üzerinden prim ödemek gerekiyor. Aksi halde, sizin başınıza geldiği üzere, prim ödenen her fazla yıl için emekli aylığı düşüyor. Örneğin siz bu sene değil de gelecek sene emekli olsaydınız, aylığınız 600 liranın altına düşecekti.

Dünyanın hiçbir ülkesinde prim günü arttıkça emekli aylığı düşmez ama bizde maalesef böyle bir durum var. Buna karşı kişisel olarak yapabileceğiniz pek bir şey yok. Konunun yasal düzenleme kapsamında düzeltilmesi gerekiyor. Şu an Başbakanlık'ta bulunan sosyal güvenlik paketi bu anlamda bir fırsat sayılır. Pek çok kişi, aylığının düşmesini önlemek için, prim günü dolmuş da yaşı bekliyorsa, aylığını düşürmemek için kayıt dışı çalışmayı tercih ediyor. Bu da SGK'nın prim gelirini düşürüyor. Umarız yeni torbaya bu sorunun çözümüne dair madde konulur.
 
Doğum borçlanması genişliyor
 
Soru: Sadettin Bey, ben iki çocuk annesiyim. İlki sigortalı olmadan önce, diğeri Emekli Sandığı'na bağlı çalışıp istifa ettikten sonra doğdu. Yeni torba yasada Emekli Sandığı'ndan sonraki doğum için borçlanma hakkı veriliyor mu? Salime S.

Cevap: Değerli okurum, yeni düzenleme kapsamında doğum borçlanmasında iki çocuk sayısı üçe çıkarılıyor. Ayrıca bütün bayanlara, çalışmaya başladıktan veya sigortalı olduktan sonraki doğumlar için borçlanma hakkı veriliyor. Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa siz de memuriyet sonrasındaki doğumunuzu borçlanabilirsiniz.
 
Yapılandırma pakette yok
 
Soru: Sadettin Bey, ben prim borcumu 2011 yılında çıkarılan 6111 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırdım. Fakat geçen yıl 3 taksiti aksattığım için yapılandırmam bozuldu. Bozulunca 10 bin lira kalan borcum tekrar 49 bin liraya çıktı. Yeni torba kanunda benim gibi yapılandırması bozulanlara tekrar bir hak tanınır mı? Bu konuyu gündeme getirebilir misiniz? Kadir P.

Cevap: Değerli okurum, sizin gibi borcunu yapılandıranlardan yarıya yakınının taksitlerini aksatması sebebiyle yapılandırma dışına çıktığını biliyoruz. Şu an Başbakanlık'ta bulunan torba kanun taslağında bu konuda bir çalışma yok. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/fazla-prim-dusuk-aylik-sorunu-torbaya-girmeli-yazisi-1092903

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.