Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - SSK sigortalısının hangi hakları kayboluyor (18.03.08) PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2008

O kadar çok ki... Hangisinden başlayalım.

Geçti
ğimiz hafta yoğun şekilde tartışılan, bu hafta da tekrar değerlendirilmesi beklenen bu haklar, milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Belli başlı olanları sıralayalım.

EMEKL
İ AYLIĞI ALT SINIRI DÜŞÜYOR

Şu anda SSK’lıya 558, Bağ-Kur’luya 320, memura da 741 YTL’den aşağı aylık bağlanmıyor. Yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile aylık bağlamadaki alt sınır, asgari ücretin yüzde 35’i yani bugünkü ücrete göre 213 YTL olarak belirleniyor.

EMEKL
İLİK KOŞULLARI AĞIRLAŞIYOR

Şu anda 7 bin gün olan, emeklilikte aranan prim ödeme gün sayısı, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, her yıl 100 gün artırılıyor. 2028 yılında da 9 bin güne yükseliyor. Bu da emeklilik süresini artırıyor.

Mevcut sistemde emeklilik ya
şı kadınlarda 44-58, erkeklerde 48-60. Yeni sistemde, 2036-2048 arasında emeklilik yaşı; kadınlarda kademeli olarak 58’den 65’e, erkeklerde ise 60’dan 65’e yükseltiliyor.

AYLIK BA
ĞLAMA ORANI AZALIYOR

Şu anda, işçilerin çalıştığı ilk 10 yıl için yüzde 3.5, sonraki 15 yıl için yüzde 2, daha sonraki yıllar için yüzde 1.5 aylık bağlama oranı uygulanıyor.

Böylece 25 y
ıl çalışan işçi yüzde 65 aylık bağlama oranı üzerinden emekli aylığına hak kazanıyor. Yeni düzenlemeyle bu oran çalışılan her yıl için yüzde 2 katsayısı ile sınırlanıyor. Böylece 25 yıllık çalışan için aylık bağlama oranı yüzde 50’ye düşüyor.

ÖLÜM AYLI
ĞI ZORLAŞIYOR

Mevcut sistemde, ölüm aylığını hak etmek için 5 yıl sigortalılık süresi ile 900 gün prim ödemiş olma koşulu aranırken yeni yasa ölüm aylığı için 1800 gün prim ödeme arıyor.

ÖZEL HASTANE ENGEL
İ

Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimler, yasa çıktığında, özel hastaneden yararlanabilmek için sağlık hizmet bedelinin yüzde 20’sini cepten ödeyecekler.

Evimizin yak
ınında bir halk ekmek büfesi var.

Dün sabah bakt
ım, yaklaşık 30 kişi, bir ekmeği 5 Yeni Kuruş ucuz alabilmek için kuyrukta.

5 Yeni Kuru
şun bile hesabını yapanlar başta olmak üzere, geniş bir halk kesimi için, özel hastanelerden yararlanabilmek, artık hayal olacak, kamu hastanelerinde kuyruklar oluşacak.

CENAZE YARDIMI
İNDİRİLİYOR

Asgari ücretin üç katı tutarındaki "cenaze yardımı", bir asgari ücret tutarına indiriliyor.

GEÇ
İCİ İŞÇİLERE DÜŞÜK AYLIK

şürülen alt sınır nedeniyle, özellikle mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar, daha az aylık alma durumuyla karşı karşıya kalacaklar.

EVL
İLİK YARDIMI DÜŞÜYOR

Yetim kız çocuklarına, evlenmeleri halinde, aylıklarının 24 katı tutarında ödenen evlilik yardımı (çeyiz parası), aylığının 12 katına düşürülüyor.

DUL E
ŞE İKİNCİ KAYIP

Çalışan veya gelir alan çocuksuz dul eşin ölüm aylığı oranı, yüzde 75’ten yüzde 50’ye indiriliyor.

GÜNCELLEME ORANI YÜZDE 30’A
İNİYOR

Mevcut uygulamada SSK ve Bağ-Kur’da sigortalının üstünden prim ödenen kazançları "TÜFE + Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Artış Oranı (Gelişme hızı)"nda artırılarak güncelleniyor.

Yeni Yasa ile kazançlar
ın güncellenmesinde gelişme hızının, yüzde 100’ü yerine yüzde 30’u kadar pay verilecek.

MALÛL AYLI
ĞI ZORLAŞIYOR

Bugün için 1800 gün prim ödemesi olan ve çalışma gücünün 2/3’ünü kaybedenlere malûl aylığı bağlanırken, yeni Yasa 1800 gün prim ödemenin yanında "10 yıl sigortalılık süresi" şartı getiriyor.

EMZ
İRME YARDIMI DÜŞÜYOR

5510 sayılı Yasa ile; doğum tarihinden itibaren doğum yapan sigortalıya veya sigortalının çalışmayan eşine, çocuğun yaşaması şartıyla 6 ay süresince asgari ücretin 1/3’ü oranında yapılması gereken emzirme yardımı, yeni Yasa ile bir defaya mahsus olmak üzere asgari ücretin 1/3’ü kadar ödenecek.

Yukar
ıda sıralananlar, SSK sigortalılarının Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’na göre, kaybolan haklarından bir kısmı.

Bunlar dahi "yeni düzenlemede kimsenin hiçbir hakk
ı kaybolmuyor" diyenleri tekzip ediyor. Kuşkusuz, bu konuda Başbakan’ı yanıltanları da...

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8481600.asp?yazarid=82