Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otomobil ticaretinde Belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2014
Image

Yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en çok sekiz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçlara otomobil denir.

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler tarafından yapılan otomobil satışında, birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazancı basit usulde tespit olunan tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalanlar adına fatura düzenlemek mecburiyetindedirler.

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, vergiden muaf esnaftan satın aldıkları otomobil için gider pusulası düzenlerler. Vergi Usul Kanunu’na göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olması nedeniyle nihai tüketicilerden alınan otomobiller için gider pusulası (önceki cümlede belirtilen mükellefler tarafından) düzenlenmelidir.

Serbest meslek erbabı, envanterine dahil etmiş olduğu otomobilini elden çıkarması durumunda serbest meslek makbuzu düzenler.

Basit usule tabi vergi mükelleflerinin ikinci el otomobillerinin satışındaki noter satış sözleşmesi belge düzeni için yeterlidir. Murat ÖZYURT, Serdal ARSLAN E-Yaklaşım / Mart 2014 / Sayı: 255

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.