Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Güvenlik Prim Borçlarının KDV İade Alacağından Mahsubu Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler PDF Yazdır e-Posta
27 Mayıs 2014
Image

DAYANAK

Sosyal güvenlik prim borçlarının KDV iade alacağından mahsubu uygulamasının yasal dayanakları 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 32.maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 88.maddesidir.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 32.maddesine 5035 sayılı Kanunun 10.maddesi ile eklenen fıkra ile verilen yetki kapsamında Maliye Bakanlığı, ihracat istisnasından veya ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iadesinin, hak sahiplerinin sosyal güvenlik prim borçlarına mahsup edebilmelerine olanak verilmiştir.

Öte yandan 5510 sayılı Kanunu’nun 88. maddesinin 13.fıkrası ile de,  prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle ödenebileceği hüküm altına alınmış ve anılan fıkranın devamında uygulama esasları belirtilmiştir.

UYGULAMADAN YARARLANABİLECEK OLANLAR

5510 sayılı Kanunda uygulamadan yararlanacaklar konusuna bir sınır getirilmemiştir. Bu bağlamda Vergi İdaresinden KDV iade alacağı bulunup, 5510 sayılı Kanunun 4/1-a maddesine (eski SSK) göre hizmet akdi ile işçi çalıştıran tüm işverenlere uygulamadan yararlanma hakkı tanınmıştır. Bununla beraber KDV iade hakkı sahibi kendisinin, mal veya hizmet satın aldığı veya iştirak veya ortaklık ilişkisi içinde bulunduğu işverenlerin prim borçları içinde mahsup talep edebilmektedir.

UYGULAMANIN KAPSAMI

4/1-a bendi kapsamında hizmet akdi ile işçi çalıştıran işverenler, bu işçilerin prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik primlerini; sigortalılara ait ücretleri her ayın 1’i ila sonu arasına ilişkin olarak ödeyen işverenler yönünden, primin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, sigortalılara ait ücretlerin her ayın 15’inden, ertesi ayın 14’üne kadarki döneme ilişkin olarak ödendiği işverenler yönünden ise, primin ilişkin olduğu dönemi takip eden ayın 14 üne kadar yatırabilmektedirler. Bu tarihlerden sonra yatırılacak primlere ise gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaktadır. Sosyal güvenlik prim borçlarının KDV iade alacağından mahsubu durumunda ise belirtilen bu son ödeme tarihine 20 gün daha ilave edilmektedir. Dolayısıyla işverenlerin mahsup talebinde bulundukları ayda muaccel olan prim borçlarının belirtilen ödeme süresini izleyen 20 gün içinde mahsup suretiyle ödenmesi durumunda yasal süresi içinde ödendiği kabul edilmektedir. Öte yandan 20. günün resmi tatile rastlaması halinde bu süre 20.günü takip eden ilk iş günü olarak uygulanmaktadır.

Örnek-1: Sigortalılara ait ücretleri her ayın 1’i ila sonu arasına ilişkin olarak ödeyen işyerinin, 2014/Şubat ayına ait prim borcunun son yatırılma tarihi 31 Mart 2014 iken, bu borçların KDV iade alacağından mahsup edilmesi durumunda, ilgili vergi dairesinin iade tutarını 21 Nisan 2014 tarihine kadar (20 Nisan 2014 tarihinin pazara rastlaması nedeniyle bu süre 20.günü takip eden ilk iş günü olan 21 Nisan 2014 tarihi olarak dikkate alınmaktadır) SGK ya aktarması halinde borç zamanında yatırılmış sayılmaktadır.

Bununla beraber KDV iadesi alacağından mahsup suretiyle ödenecek cari aya ilişkin prim borcunun yasal yatırılma süresini takip eden 20.günün sonuna kadar mahsup edilmemesi veya eksik mahsup edilmesi halinde ise, mahsup edilmeyen veya eksik mahsup edilen prim borçları 20 günlük süre dikkate alınmadan, yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten ödemenin yapıldığı tarihe kadar hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilmektedir.

Örnek-2: Sigortalılara ait ücretleri her ayın 1’i ila sonu arasına ilişkin olarak ödeyen işyerinin, 2014/Mart ayına ait prim borcunun son yatırılma tarihi 30 Nisan 2014 olup, bu borcun KDV iade alacağından mahsup edilmesi talebinde bulunulmasına rağmen, ilgili vergi dairesinin iade tutarını 20 Mayıs 2014 tarihine kadar SGK ya aktarmaması halinde, anılan borç 01 Mayıs 2014 tarihinden tahsil tarihine kadar hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilmektedir.

UYGULAMA KAPSAMINA GİREN PRİM BORÇLARI

Uygulamanın dayanağı olan yasal düzenlemelerde kapsama giren borç türleri açıkça belirtilmese de sosyal güvenlik prim borcundan, sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve işsizlik sigortası primlerinin ve bunlara ait gecikme cezaları ile gecikme zamlarının anlaşılması gerekmektedir. Dolayısıyla uygulamada çok tereddüt edilen idari para cezası borçları uygulama kapsamında değildir.

UYGULAMADAN YARARLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Uygulamadan yararlanmak isteyen işverenlerin, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvurarak “KDV İadesine İlişkin Borç Döküm Formu” nu almaları ve bu formu ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

Öte yandan mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairesi ile sosyal güvenlik il müdürlüklerinin mutabakata varmaları halinde sadece cari ay prim borçları ile sınırlı olmak üzere e-sigorta sisteminden alınacak barkotlu tahakkuk fişi ile de mahsup işlemleri gerçekleştirilebilir. Savaş Yurdakul e-Yaklaşım / Mart 2014 / Sayı: 255

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.