Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye yoluna devam eder' (18.03.08) PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2008

Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Şahenk, AKP'nin kapatılma davası ile ilgili olarak piyasaların davaya karşı tepki verebileceğini ancak uzun dönemde Türkiye'nin yoluna devam edeceğini söyledi..

Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı ve Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye'nin son 6 yılda uluslararası platformda parmak ısırtacak nitelikte reformlar yaptığını söyledi. New York'ta DEİK/TAİK tarafından düzenlenen "2008 Sonrası Türkiye'' konulu konferansta bir konuşma yapan Şahenk, AKP'nin kapatılma davası ile ilgili olarak piyasaların kapatma davasına tepki verebileceğini ancak uzun dönemde Türkiye'nin yoluna devam edeceğini söyledi. Şahenk kapatılma davasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise "Biz işadamları olarak buradayız, ben TAİK başkanı olarak buradayım. Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerimizi bildiriyoruz. Tabii ki bizler için demokrasi çok önemlidir. Türkiye'de demokrasinin devam edeceğini düşünüyorum. Davayla ilgili gelişmeleri gelecek günler gösterecektir'' dedi.

ABD
İLE YOLA DEVAM
Türkiye'nin son 6 yılda çok büyük değişimler yaptığını belirten Şahenk, "Türkiye milletlerarası platformda parmak ısırtacak nitelikte reformlar yaptı'' dedi. Yabancı yatırımcıların ileride Türkiye'deki potansiyelleri görmek istediklerini anlatan Şahenk, toplantının Türk bürokrasisi, iş dünyası ve Türkiye'de yatırım yapmış olanların Türkiye'yi ve geleceğini nasıl gördüklerini anlatmaları bakımından büyük önem teşkil ettiğini vurguladı. Türkiye ile ABD arasında yatırımlar ve ticaretin devam edeceğini anlatan Şahenk, uzun yıllardır iki ülke arasında ticaret ve yatırım alanlarında ortaklık bulunduğunu anlattı. Şahenk, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi sadece Türkiye içinde değil, Türkiye dışında da Türk ve Amerikan şirketleri yatırım yapmaktadırlar, bu devam edecektir. Dünya piyasalarındaki problemlere rağmen Türkiye yapmış olduğu değişimleri sindirmiş ve bu anlamda ekonomisi büyük çalkantı içinde olan dünya piyasalarında dahi dimdik yoluna devam etmekte. Tabii etkilenmemenin imkanı yok, fakat biz değişimleri yeniden yapmaya devam edersek zannediyorum Türkiye, dünya ekonomisi yeniden büyümeye geçtiği zaman ön plana çıkacak ülkelerden biri olacaktır." Şahenk, Türkiye'de borsada görülen olumsuz gelişmeyi nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise piyasalarda inip çıkmaların olabileceğini ama önemli olanın Türkiye'de yaşanan değişimlerin ve bunların devam etmesinin gerekliliği olduğunu ifade etti.

'Cari açık yapısal sorun'

TÜRKİYE'NİN cari açığının yapısal bir sorun olduğunu belirten Yılmaz, ülkenin son 6 yıldır bu açığını doğrudan yabancı yatırımlarla kapatmayı başardığını anlattı. Yılmaz, bu kapsamda Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımları çeken bir ülke olarak son 2 yıldır gelişmekte olan ülkeler arasında 5. sırada geldiğini belirtti. Yılmaz, Merkez'in amacının fiyat istikrarı ve ekonomik büyüme sağlamak olduğunu, bunları sağlamak için de makro ekonomik istikrar, yapısal reformların devamı, iyi yönetimin şart olduğunu belirterek, "Ancak fiyat istikrarı pahasına ekonomik büyümenin daimi olmasını beklemek mümkün değildir'' dedi.

GE Başkanı fenalaştı

GE Capital Europe Başkanı Charles Alexander toplantı sırasında rahatsızlandı. Ferit Şahenk ve Metin Ar rahatsızlanarak yere yığılan Alexander'e yardım ederek ayağa kalkmasına yardımcı oldu. Şahenk, Alexander'in Türk dostu bir yönetici olduğunu söyleyerek, "İnşallah sağlığına hemen kavuşur, aramıza yeniden dönecektir. Onun için hepimizin duası hastaneden iyi şekilde çıkması'' dedi.

 

'Yapısal reformların devam etmesi hayati önem taşıyor'

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Türkiye'de yapısal reformların devam etmesinin hayati önemi taşıdığını söyledi. New York'ta düzenlenen "2008 Sonrası Türkiye'' konulu konferansta bir konuşma yapan Durmuş, en önemli reformun sosyal güvenlik reformu olduğunu vurguladı. Yılmaz, reformlar kapsamında kayıt altına alınmamış ekonominin azaltılması gerektiğini, vergi tabanının genişletilmesi, istihdamı arttırmak için iş gücü pazarının ve eğitim sisteminin reforme edilmesi gerektiğini belirterek, enerji pazarının özelleştirilmesi ve enerji tedariğinin güvenli hale getirilmesinin de önemine işaret etti. Yılmaz konuşmasında, Türkiye'de 2001'deki mali krizin ardından kabul edilen bir kanunla Merkez Bankası'nın bağımsız hale gelmesinin, ardından serbest döviz ve enflasyon hedefleme rejimine geçilmesinin son derece önemli adımlar olduğunu bildirdi. Yılmaz, 2001 yılında Türkiye'de yüzde 68.5 olan enflasyonun 2007 yılında yüzde 8.4'e düşğünü vurgulayarak, Türkiye'nin 60 gelişmekte ve gelişmiş ülke arasında enflasyonunu böylesine fazla düşürebilen tek ülke olduğunu söyledi. Yılmaz, Şubat 2008 itibariyle ülkedeki enflasyonun yüzde 4.36 olduğunu ve 2008 sonu enflasyonun hedeflerinin yüzde 4 olduğunu kaydetti. Bütçe açığının da son değerlere göre yüzde 2'den az olduğunu ifade eden Yılmaz, Merkez Bankası olarak hem fiyat istikrarı, hem de mali istikrara büyük önem verdiklerini belirterek, Türkiye'de bankacılık sektörünün AB'nin yeni üye ülkelerindeki bankacılık sektörüyle kıyaslanabilir düzeyde olduğunu anlattı.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,210F37F1EEB746DBAF81BAE551ED1563.html