Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli, Ev Hanımı ve İşsizlere Emlak Vergisi İadesi Var PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2014
Image

Belediyeler, “vergi olayının patronu olan Maliye Bakanlığı'nın” özelgesine uymak ve iade yapmak zorundalar.

Emlak Vergisi Kanunu ile;

- Türkiye sınırları içinde, 200 m2'yi aşmayan bir evi olan;

- Emekli, ev hanımı, işsiz ve engelliler korunuyor.

Onlara, “Bir eviniz varsa, emlak vergisi ödemeyeceksiniz” deniliyor.

Bu olay, çalışan emeklileri kapsamıyor. Aynı şekilde, 2013'de 26 bin liranın üzerinde faiz, repo vb. menkul sermaye iradı elde edenleri de kapsamıyor.

Bu konuda, 38 No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği'nde ayrıntılı açıklama ve formlar var (Bkz. www.ozdogrular.com ). Bu formları doldurup, ilgili belediyeye verenler, bir evlerinin olması koşuluyla, emlak vergisi ödemiyorlar.

Emekli, ev hanımı, işsiz ve engelli sayısının toplamı milyonları aşıyor.

Bunlar vergi uzmanı değiller. Olayı öğrendiklerinde, “Eyvah, geçmiş yıllarda boşu boşuna ödemişim” diye üzülüyorlar. Belediyelere gidip “Benim geçmiş yıllarda emlak vergisi ödemem gerekmiyormuş. Ödediklerimi İADE eder misiniz” dediklerinde, belediyelerin çoğu, “Geriye dönük iade yok” diyor.

MALİYE İADE EDİLECEK DİYOR

Maliye Bakanlığı, değişik tarihlerde verdiği özelgelerde, “Bilmeden emlak vergisi ödeyen emekliler ve diğerlerinin, başvuruda bulunmaları halinde, geriye dönük düzeltme yapılacağını” açıkladı. Bu özelgelere, bazı belediyeler “düzeltme yapılır diyor ama alınan vergiler de iade edilir demiyor” diyerek iadeye yanaşmadılar.

Aslında, “geriye dönük düzeltme, geriye dönük iadeyi de kapsıyordu (Bkz. VUK.Md.120)

Maliye, son özelgesi ile tüm tartışmalara son verdi.

“İndirimli bina vergisi (sıfır) uygulaması şartlarını geçmiş yıllar itibariyle sağlamaları halinde, GERİYE DÖNÜK indirimli oran uygulamasından yararlanabileceklerine ve düzeltme zamanaşımı süresi içinde (yani 2009-2014 döneminde) ÖDENEN EMLAK VERGİLERİNİN İADESİNİN MÜMKÜN OLDUĞU” yönünde açıklama yaptı (Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 14 Mayıs 2014 tarih ve 82673428-175.01.01.03 [6654-974]-52964 sayılı Özelgesi (Tam metni için Bkz. www.ozdogrular.com).

ŞİMDİ NE YAPILACAK?

Geçmiş yıllarda, bilmeden emlak vergisi ödeyen emekliler ve diğerleri;

1. İlgili belediyenin, emlak vergisi birimine, bir düzeltme dilekçesi verip, durumu açıklayın ve Vergi Usul Kanunu'nun 120. ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın özelgesini dayanak göstererek, ödediğiniz vergilerin iadesini talep ediniz.

Belediye, düzeltme ve iade yapmak mecburiyetindedir.

2. Emlak vergisi birimi düzeltme yapmazsa veya 60 gün içinde dilekçenize yanıt vermezse, Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verin (Gelir İd. Başk. 14.5.2014 tarih ve 53210 sayılı özelgesinde, bu yönde açıklama yaptı).

3. Belediye Başkanlığı da olumsuz yanıt verirse veya 60 gün içinde yanıt vermezse, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açınız.

Belediye, her dava için masrafları + 750 TL avukat parası ödeyeceği için olayı dava aşamasına sürükleme hatasına düşmez, diye düşünüyorum. Şükrü Kızılot/Hürriyet Gazetesi - 28.05.2014

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.