EGD ile TOBB'un ortaklaşa düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde TOBB Başkanı, kriz olursa özel sektöre 2001 krizini aratacak bir darbe vuracağı uyarısında bulundu.
Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik ve cari açığın başa bela olduğunu belirterek "Her gün 100 milyon dolar bulamazsak kriz var demektir" uyarısında bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ikiz açıklar denilen cari açık ve sosyal güvenlik açığının Türkiye'nin başına büyük bela olduğunu belirterek, "Şayet her gün 100 milyon dolar bulamazsak kriz var demektir" uyarısında bulundu. Hisarcıklıoğlu'nun yeni anayasa vurgusu dikkat çekti. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve TOBB tarafından 14-16 Mart tarihleri arasında ortaklaşa düzenlenen 4. Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Hisarcıklıoğlu, "Yapısal reformlara ihtiyacımız var. Sürdürülebilir büyümeyi sürdürmek ve zenginlik için işin başı yeni anayasa. Mevcut anayasa üzerinde yapılan değişiklikler sistematiği bozmaktan başka işe yaramıyor" dedi. Hisarcıklıoğlu yüksek sürdürülebilir büyüme için ikinci nesil reform paketi kavramında yeni anayasayla birlikte eyleme geçilmesinin şart olduğunu dile getirdi.
OLMADIK YERE DAYAK YİYORUZ
Hisarcıklıoğlu, şeffaflıkta ve kayıt dışılıkta dünya ölçeğinde gerilerde olan Türkiye'nin olmadık yerde ve zamanda dayak yediğini, dayağı da kimden yediğini iyi bilmediğini söyledi. Türkiye'nin koşmak istediğini ancak anayasanın buna izin vermediğini tekrarlayan Hisarcıklıoğlu, "Anayasanın yaklaşık 57 maddesini değiştirdik, ancak istenilen olmadı. Tersine anayasa sistematiğini kaybetti. Yasa ve mevzuat bütün işlere engel oluyor. Anayasanın maddelerini değiştirmek yetmiyor. Artık toptan ele alınıp yeniden yazılması en önemli görev" dedi.
ACİL TEDBİR ŞART
Türkiye'de şu anda bir krizden bahsedilemeyeceğini, cari açığını finanse ettiğini, borçlarını ödediğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Ödemezsek kriz olur. Kriz yok. Ancak çalkantılı bir döneme giriyoruz. Kriz olursa özel sektör Türk şirketlerinin borcu yaklaşık 120-130 milyar dolar civarında. Allah korusun böyle bir şey olursa özel sektör krizi yaşanır ki 2001 krizini hep birlikte arar duruma düşeriz. Öyle bir şeyi beklemek, ummak hiçbir vatan evladının yapacağı bir iş değildir" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası faiz indirirken piyasaların faizleri yükseltmesinin bir soruna işaret ettiğini belirterek şunları söyledi: "İşte bunlar ortaya çıkınca gelişen piyasalara göre siz daha fazla borçlanıyorsunuz. Diğer taraftan ikiz açıklar denilen cari denge ve sosyal güvenlik ülkenin başına büyük bela. Şayet Türkiye her gün 100 milyon dolar bulamazsa kriz var demektir."
Koşmak için anayasa şart
* Yüksek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, devam ettirmek ve zenginlik için yeni anayasa şart.
* Mevcut anayasa üzerinde yapılan değişiklikler sistematiği bozmaktan başka işe yaramıyor. Kriz yok, ancak çalkantılı bir döneme giriyoruz.
* Krizi beklemek, ummak hiçbir vatan evladının yapacağı bir iş değil.
* Çalkantı ve krizlere karşı tedbirli olmak lazım.
* IMF ve AB çıpalarındaki zayıflama global kriz karşısında Türkiye'yi riskli ülke yapıyor.
* Türk sanayicisi fabrikasını kapatıyor. Hindistanlının, Çinlinin, Pakistanlının komisyoncusu oluyor.
* Bugünün vizyonu yurtdışında şirket almak. Müteşebbisler uluslararası alanda şirket alması için kendi devleti tarafından sürekli teşvik ediliyor. Zafer artık ekonominin elinde.
* TOBB'da 2009 seçimleri için bir kez daha seçilme hakkım var.
* Mortgage krizinin ABD'ye faturası 600 milyar ile 1 trilyon dolar arasında. Türkiye'yi esas etkileyen kısmı ihracat. Asıl etki tüketim malı ihracatında.
http://www.sabah.com.tr/haber,4EAA2366C7BC496B97D51FD689FCF932.html |