Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV Sirkülerleri ve KDV Muktezaları Halen Geçerli mi? PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2014
Image

“Katma Değer Vergisi” nde tek tebliğ uygulaması 1 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Doğal olarak, 1’den 123’e kadar sıra sayılı olan tüm KDV Genel Tebliğleri de aynı tarih itibarıyla yürürlükten kaldırıldı. Ancak, kaldırılan bu tebliğlere yapılan atıflar, yürürlüğe konan tek tebliğin ilgili bölümlerine yapılmış sayılacak.

Bu durumda, daha önce yayımlanan KDV sirkülerleri ile mükelleflere verilmiş olan KDV’ye ilişkin muktezaların ne ölçüde geçerli olacağı sorusu gündeme gelmiş bulunuyor.

KDV Sirkülerlerinin Durumu

Vergi hukukunda anayasa, kanun, uluslararası vergi anlaşmaları gibi yasama organından doğan kaynaklar ile kanun hükmünde kararname, bakanlar kurulu kararı, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve mukteza gibi yürütme organından doğan kaynaklar arasında bir hiyerarşi bulunmaktadır.  

Kuralları uygulama durumunda olan kurum ve kişilerin, bu hiyerarşiyi takip etmeleri ve buna uymaları beklenir. Aksi takdirde, İdare’nin yasallığı ilkesi ihlal edileceği gibi, mükelleflerin hakları da çiğnenmiş olacaktır. Buna göre, vergi hukukunun kaynakları arasında olan sirkülerler ve muktezalar, hiyerarşide genel tebliğden sonra gelir ve bunların tebliğe aykırı olmamaları beklenir.

Bu durumda, Maliye Bakanlığı tarafından bugüne kadar yayımlanmış olan KDV Sirkülerlerinin yürürlükten kaldırıldığına dair herhangi bir açıklamada bulunulmadığına göre; söz konusu sirkülerlerde yer alan ve yürürlükte olan tek tebliğe aykırı olmayan tüm yorum ve açıklamaların geçerli olduğu sonucuna varabiliriz. Ancak, söz konusu tebliğe aykırı olan sirkülerlerin ise, çok açık bir şekilde geçerliliğini artık yitirdiği sonucuna ulaşabiliriz. Diğer taraftan, hangi sirküler tek tebliğe uygun, hangisi uygun değil tespit etmek ve uygulamanın oturması elbette biraz zaman alacaktır.

KDV Muktezalarının Durumu

Mukteza, diğer bir adıyla özelge; vergi mükelleflerinin, vergi durumları ve vergi uygulamaları bakımından yeterince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında açıklama yapılması talebi üzerine, Maliye Bakanlığı tarafından ilgili mükellefe verilen yazılı açıklamalardır.

Muktezalar esas itibarıyla sadece talepte bulunan mükelleflerin vergisel durumuna açıklık getirir ve bu konuda sadece talepte bulunan mükellefleri bağlar. Buna göre, yetkili makamların mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat vermiş olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına ilişkin bir içtihadın değişmiş olması halinde vergi cezası kesilmez ve gecikme faizi hesaplanmaz. ​​​

Diğer taraftan, bir hükmün uygulanma tarzı hususunda yetkili makamların genel tebliğ veya sirkülerde değişiklik yapmak suretiyle görüş ve kanaatini değiştirmesi halinde, oluşan yeni görüş ve kanaate ilişkin genel tebliğ veya sirküler yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olup, geriye dönük olarak uygulanamaz.

Bu çerçevede, tek tebliğde yer verilen düzenleme ve açıklamalara aykırı olmayan tüm muktezaların, hem mükellefler hem de Vergi İdaresi açısından bağlayıcı olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda olan mükelleflerin, ekstra bir işlem yapmasını gerekli görmemekteyiz. 

Ancak, tek tebliğde yer verilen düzenleme ve açıklamalara aykırı olan daha önceden alınmış muktezaları değerlendirecek olursak, söz konusu muktezalar tebliğ tarihinden sonraki durumlar için geçerliliğini yitirecektir. Söz konusu muktezalar, tebliğ tarihinden önceki durum ve olaylar için ise geçerliliğini koruyacak olup, bu nedenle mükellefler herhangi bir vergi cezası ve gecikme faizi yaptırımıyla elbette karşılaşmayacaktır. 

Fakat, bu mükelleflerin yeni oluşan görüşe göre durumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve uyum sağlamaları gerekir. Eğer vergisel durumları hakkında halen tereddüt duyuyorlarsa, durumlarını açıklığa kavuşturmak üzere yeni bir mukteza için başvuruda bulunmaları yerinde olacaktır. Bülent Ak www.kpmgvergi.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.