Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-Fatura Uygulamasında Son Durum PDF Yazdır e-Posta
07 Haziran 2014
Image

Giriş
 
İşletmelerde verimliliği ve etkinliği artıran, kayıt dışılığı önleyen e-fatura uygulamasının AB ülkelerinde 1980''''li yılların başından itibaren başladığını ve tam bir başarıya ulaştığını biliyoruz. Güney Amerika ülkelerinde bu uygulamanın ancak 2000''''li yıllarda başlayabildiği ve başarı oranının % 90''''lar düzeyine ulaşabildiği malûmdur. Türkiye bu alanda gerçekten çok geç kalmış ve uygulama ancak 2013 yılının Eylül ayında başlayabilmiştir. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek uygulamaya geçişte her türlü kolaylığın Gelir İdaresi Başkanlığınca sağlandığını, mükellefler tarafından yapılacak bir başvurunun işlemlerinin 5 dakika içinde tamamlandığını bildirmiştir.
 
Uygulama böyle başladığı halde, Maliye Bakanlığı yetkisini kullanarak verdiği ek süre ve uzatmalar ile uygulamayı ileri tarihlere ertelemiş ve 30 Aralık 2013 tarihli ve mükerrer 28867 sayılı Resmi Gazete' de yayımladığı 433 sayılı VUK Genel Tebliği ile sorunu kesin sonuca bağlamıştır. Bu tebliğin 16. maddesi ile 397 ve 421 sayılı VUK Genel Tebliğleri değiştirilerek son şeklini almıştır.
 
Bunlar sıra ile: (1)
 
397 Seri No.lu Tebliğin üçüncü bölümünün son şekli:
 
"Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları 1/4/ 2014 tarihinden itibaren elektronik fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur. Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir."
 
421 Seri No.lu VUK Genel Tebliğinin 3.1.3 bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
 
"Bu Tebliğ kapsamında zorunluluk getirilen mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları 1/4/2014 tarihinden itibaren elektronik fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur."
 
E-fatura uygulaması aslında e-devlet başlıklı büyük bir programın bir parçasıdır. Bu yönteme e-defter, e-beyan, e-imza, e-tebliğ, e-saklama ve ibraz gibi diğer yöntemler de dahildir. Bu nedenle sistemin başarılı çalışması için elektronik sistemin, bir bütün olarak ahenk içinde çalışması gerekir. Bu nedenle koordinasyon önemli bir konudur. Bu görev de yetkili ve sorumlu bir kuruluş olarak Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı' na düşmektedir. Bu resmi kuruluş yayımladığı tebliğ ve sirkülerler ile aksayan yerleri düzeltecek ve sistemin koordinasyonunu sağlayacaktır.
 
Bu ay konu olarak e-faturadaki son yasal durumu ve ortaya çıkan zorluk ve sorunları, bunlar için getirilen önlem ve tedbirleri ele almak ve incelemek istiyoruz.
 
Dergimizde daha önce yayımlanmış olan bir makalede (2) e-faturaya ait ilke ve esaslar ile uygulama konuları açıklanmıştı. Bugün için güncel sorunlar ve tartışma konuları önem arzetmektedir. Yerimizin müsaadesi ölçüsünde bunları ele almayı uygun bulduk.
 
I.E-Fatura ile İlgili Yasal Düzenleme
 
1- 213 Sayılı VUK
 
Elektronik defter tutma ve e-fatura ile ilgili yasal düzenleme Vergi Usul Kanunu' nun mük.242 ve mük.257' nci maddeleri ile düzenlenmiştir. Bu önemli yasal düzenleme madde başlıklarından da anlaşılacağı üzere, daha sonra bu yasaya yapılan eklemeler ile gerçekleşmiştir. Bunlardan VUK mük.242''''nci madde elektronik ortamda kayıtlar ve elektronik cihazla belge düzenlemesi ile ilgili olup uzun, teknik üç bentten oluşan bir metindir. Bu konuda Maliye Bakanlığına geniş ve ayrıntılı yetkiler veren VUK mük.257' nci madde ise altı bentten oluşan, ayrıntılı hükümlerle dolu bir yasal düzenlemedir.
 
Bu metinleri yazımıza koymadık. İhtiyaç halinde okuyucularımız 213 sayılı Vergi Usul Kanunu metinlerine bakabilirler.
 
2- Genel Tebliğler
 
Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı, VUK' tan aldığı yetkiye dayanarak, birbirini değiştiren, tamamlayan, açıklayan genel tebliğler yayımlayarak e-fatura ile ilgili uygulamayı ve teknik ayrıntıyı düzenlemeye çalışmıştır.
 
Bunların başlıklarını şöyle sıralayabiliriz:
 
• 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği (3)
 
Bu tebliğin yayımı ile e-fatura uygulaması hizmete alınmıştır.
 
• 416 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
 
• 421 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
 
Bu tebliğ ile bazı mükelleflere e-fatura ve e-defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir.
 
• 424 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği 
 
• 433 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
 
Bu tebliğ ile elektronik arşiv uygulamasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
 
3- Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı VUK Sirkülerleri
 
Gelir İdaresi Başkanlığı 213 sayılı VUK' un mük.242 ve mük.257' nci maddeleri ile ilgili olarak yayımladığı sirkülerler ile mükellefleri aydınlatmakta ve bu konuda ek ve yararlı açıklamalar yapmaktadır.
 
4- Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesi (www.efatura.gov.tr)
 
Vergi mükellefleri ve ilgili kişiler bu siteyi tıkladıkları takdirde elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil her türlü bilgi, belge ve mevzuata kolayca ulaşabilmektedir. (4)
 
Bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi, halen yürürlükte olan yasal düzenlemeye göre, e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mal ve sağladıkları hizmetler için elektronik fatura gönderme ve alma zorunluluğu 01.04.2014 tarihi itibariyle başlamıştır. İlgili mükellefler yasa, genel tebliğ, sirkülerler hükümlerine uygun olarak yeni yöntemi uygulamaya devam edeceklerdir.
 
II.E-Faturada Erteleme Söz Konusu Değil
 
Bu makalenin kaleme alındığı 1-7 Mayıs 2014 tarihleri arasında Dünya Gazetesinde yer alan bir haberde, Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik fatura (e-fatura) kullanılmasına ilişkin önemli değişiklikler getirilmek üzere hazırlıklar yapıldığı şeklinde bir haber yayımlanmıştır. Bu habere ek olarak ayrıca, Maliye Bakanlığına gelen yoğun talepler üzerine yeni bir düzenleme ile e-faturaya geçişte teknik zorluk ve sıkıntı yaşayan mükelleflere, istedikleri takdirde Maliye Bakanlığınca ek süre verileceği bildirilmiştir. Bu özel haberi teyit eder bir yasal düzenleme bu tarihe kadar yapılmış değildir.
Bu duruma göre e-fatura uygulamasında son durumu şöyle özetleyebiliriz:
 
E-fatura ile ilgili son yasal düzenleme 30 Aralık 2013 tarihli ve mükerrer 28867 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 433 Seri No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılmıştır. Bu uzun ve ayrıntılı genel tebliğin 16''''ncı maddesinde yer alan  uygulama tarihlerine ilişkin herhangi bir erteleme yoktur. Zorunlu uygulama 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren başlamıştır.
 
III.E-Fatura İçin Yapılacak Başvuru ve İzlenecek Yol
 
E-defter ve e-fatura zorunluluğuna tabi olan mükelleflerin listesi ve e-defter ve e-fatura kapsamına girmenin koşulları 397 Seri No.lu VUK Genel Tebliğlerinde ayrıntılı olarak gösterilmiş ve bununla ilgili prosedür açıklanmıştır. Ayrıca bu kapsama giren mükellefler için sisteme geçiş süresi de belirlenmiştir.
 
Bu konuda ayrıca mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı' nın www.efatura.gov.tr internet sitesine başvurarak ücretsiz hizmet alabilirler. Başvuru için kullanılacak üç yöntem (üç ayrı alternatif) makalemizin IV. Bölümünde yer almaktadır.
 
Gerek zorunlu ve gerekse gönüllü olarak e-fatura yöntemine girmek isteyen firmalar için izin belgesi almak amacıyla yapılacak başvuru, izlenecek yol ve prosedür şöyle bir seyir izlemektedir:
 
1. Standart başvuru formunu doldurarak Maliye Bakanlığı-GİB: Gelir İdaresi Başkanlığı' na başvuruda bulunmak ilk adım olacaktır. Bu başvuruyu yaparken daha önce e-defter için başvuruda bulunmak veya izin almak gerekecektir. Çünkü bu iki aşama birbiriyle bağımlıdır.
 
2. Başvurudan önce TÜBİTAK' a müracaatta bulunarak mali mühür almış olmak da ön koşul olarak zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı' nın e-fatura portalında karşılıklı e-fatura alıp verecek firmaların ve entegrasyon için başvurulacak firmaların bir listesi mevcuttur. Bu listeler ek bilgi için önemlidir.
 
3. Bu başvuru tamamlanıp e-defter çalışmaya başladıktan sonra e-faturaya geçiş testleri başlar. Bu testler tamamlandıktan sonra yapılan denemeler başarılı bulunursa, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından firmaya izin belgesi verilir. Bu belge alındıktan sonra firmalar birbirlerinden aldıkları faturaları elektronik ortamda düzenleyebilirler. Firmalar kapsam dışı müşterilere yine kağıt fatura vermeye devam edebilir.
 
Burada kısaca açıkladığımız e-defter ve e-faturaya geçiş prosedürü bürokratik formalite ve belgeler hazırsa, 5 dakikada GİB izin belgesini mail ile firmaya gönderiyor. Ancak e-defter, elektronik mühür ve e-fatura sisteminin çalışır hale gelebilmesi için firmanın uzun süreli çalışmalar yapması ve çaba harcaması gerekiyor.
 
IV.E-Fatura İçin Yapılacak Başvurularda Uygulanacak Yöntemler
 
Bu konuda mükellefler, Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı' nın www.efatura.gov.tr internet sitesinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerdir. Ancak bir ayda sisteme yüklenebilecek fatura sayısının 500 ile sınırlandırılmış olması, daha büyük işlem yapacak olan mükelleflerin bu uygulamayı kullanmamasına yol açmaktadır. Bu takdirde, mükelleflerin kendilerine ait bilgi işlem sistemini (GİB): Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine entegre ederek kullanabilmeleri mümkündür. Ancak buna uygun altyapı ve maliyetler de mükelleflerin bu yöntemi tercih etme yöntemini kısıtlamaktadır. Bu takdirde ihtiyaçları farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükellefler, kendilerine ait bilgi işlem altyapısının yetersiz olması halinde görevlendirilmiş entegratör firmalardan hizmet satın alabileceklerdir.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı, özel entegrasyon için başvuran firmaları bir test uygulamasından geçirerek, başarılı olan firmalara özel entegrasyon firması olarak izin vermektedir.
 
Şimdiye kadar 26 firmaya bu izin belgesi verildi. Halen 19.000' den fazla firma özel entegrasyon firmasına kayıtlı olarak bu yöntemle çalışmalara başladı.
 
Özetleyecek olursak e-faturada başvuru ve hizmet almada birbirinden farklı üç yöntem bulunmaktadır.
 
1) Maliyeden direkt hizmet alma yöntemi
 
GİB tarafından www.efatura.gov.tr internet hizmeti adresi üzerinden ücretsiz olarak sunulan GİB Portalı
 
2) Teknoloji yatırımı ile kendi sitesini kurma yöntemi
 
Mali olanakları yeterli büyük firmalar Maliye Bakanlığı''''ndan özel entegrasyon izni alarak kendi bilgi işlem sistemlerini kullanarak özel entegrasyon yöntemi
 
3) Bir entegratör firmadan hizmet satın alma yöntemi
 
Bilgi işlem sistemi altyapısının yeterli olması durumunda, bilgi işlem sisteminin entegrasyonu
 
sistemlerinden birini seçebileceklerdir.
 
E-fatura, e-defter, e-kayıt, e-saklama ve ibrazla ilgili yeni yöntemler uygulamaya başlandıktan sonra, mükellefler zaman zaman bir "refleks" şeklinde yeni uygulamaya itiraz etmişler ve bunları yavaşlatmak, ertelemek ve direnmek şeklinde, vergi idaresine karşı gelmişlerdir. Gelir İdaresi Başkanlığı çoğu zorunlu olan bu yöntemlere karşı gerekli önlemleri almaya veya makul olanlarını düzeltmeye, bazen de açıklamalar yaparak bu direnci kırmaya çalışmıştır.
 
V.E-Fatura Konusunda Ortaya Çıkan İdari ve Teknik Zorluklar ve Sakıncalar
 
E-fatura, e-devlet adı verilen geniş kapsamlı bir hükümet programının bir parçası sayılır. E-fatura, yeni bir belge olmayıp kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip bir belgedir. Bununla ilgili yasal düzenleme 213 sayılı VUK' a eklenen mük.242' nci madde ile gerçekleştirilmiştir. Bu madde ile Maliye Bakanlığına e-defter, kayıt ve belge oluşturma, bunları saklama, istenildiği zaman ibrazı konusunda geniş yetkiler tanınmıştır.
 
Maliye Bakanlığı 2005 yılında çıkarılan bir yasa ile gelir örgütünü yeniden yapılandırmış ve bu amaçla 30 ilde Vergi Dairesi Başkanlığı, 52 Defterdarlık ve 500' e yakın vergi dairesi kurmuş ve bunları geniş bir bilgisayar ağı ile donatmış ve vergileme işlemlerini otomasyona bağlamıştır. E-fatura, defter, kayıt, düzenleme, saklama ve ibraz konusunu yürütmek amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı içinde iki ayrı ek hizmet birimi de kurularak hizmete sunulmuştur. Sistemin çalışması için 397 Seri No.lu VUK Genel Tebliği yayımlanarak uygulama 5 Mart 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Başlangıçta isteğe bağlı olarak sadece tüzel kişilerin yararlanabildiği bu yönteme daha sonra gerçek kişiler de dahil edilmiş ve son aşamada bazı mükellef gruplarının e-fatura kullanmaları 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir.
 
1- Zorunlu Olduğu Halde KİT (Kamu İktisadi Teşekkülleri) E-Faturaya Geçmiyor
 
Vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla bazı büyük kurumlardan alışveriş yapanlar için kullanımı zorunlu hale getirilen e-fatura yöntemi, mevzuatta bir değişiklik yapılmadığı takdirde 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. 2010 yılından beri uygulanan ve uygulaması sınırlı kalan bu yöntem birkaç kez uzatılan e-fatura sistemi, altyapısı henüz oturmadı gerekçesiyle, bazı KİT' ler tarafından uygulamaya konulmadığı gibi, sisteme kayıt bile yaptırılmamıştır. Kamu kesimindeki bu durum özel sektör için de kötü bir örnek olmuştur. Bilindiği gibi, e-faturanın satış yapıldıktan sonra 7 gün içinde kesilmesi gerekiyor. Ancak KİT' lerde bu süre 15 günü bulduğu için e-fatura düzenleyemiyorlar. Yani KİT' lerin mevcut fatura düzeni ile e-fatura düzeni birbirine uyumlu değil. Dolayısıyla birçok KİT, fiili olanaksızlıklar yüzünden yürürlükteki cezayı göze alarak sisteme kayıt yaptırmamaktadır. Sorun şimdilik askıda beklemektedir.
 
2- İnternet Bağlantıları Yeterli Değil
 
Gelir İdaresi Başkanlığı' nın bilgisayar ağı ve internet sistemi oldukça güçlü ve yeterli olmasına rağmen, e-defter, e-kayıt, e-fatura için yeteri kadar güçlü olmadığı gibi altyapının sağlam kurulmadığı, deneme süresinde idare-mükellefler arası diyalogdan ve sorulan soru ve ortaya çıkan anlaşmazlık ve güçlüklerden anlaşılıyor.
 
Mükellefler için bu durum da pek parlak değildir. İstenilen bilgisayar ağının kurulması ve çalıştırılması küçük mükellefler için sorun yaratmaktadır. Ayrıca bugün e-faturaya tabi olan firmaların yazılım ve donanım sistemleri bu işe uygun değildir. Dolayısıyla yeni yatırım yapmak zorunluğu doğmaktadır. Firmalar ancak uygulamaya geçiş aşamasında bunun farkına vardı. Buna ilişkin çalışmaları halen devam ediyor.
 
İlgili yazılım ve donanım firmaları uygulamaya tam hazır değildirler ve geçiş süreciyle bu farkındalık başlamıştır. Bundan daha önemlisi, internet bağlantısında sıkıntılar var. Birçok firma internet bağlantılarını değiştirmek ve fiber altyapıya geçmek zorunda kaldı. Büyükşehirlerde bile fiber altyapının henüz tam olarak oturmadığı bir dönemde, Anadolu''''nun diğer illerinde, sıkıntının boyutu daha da büyüyor.
 
3- E-Faturada Ticari Sırların Rakip Firmaya Geçme Endişesi
 
E-faturaya tabi olup da teknik kapasitesi yetersiz olan mükellefler, Maliye Bakanlığı''''ndan yetki almış entegratör firmalar aracılığı ile teknik yardım alıp e-fatura gönderebiliyorlar. Alınan bilgilere göre, entegratör sistemi de tam olarak oturmuş değildir. Özellikle ticari sır niteliğinde olabilecek mal ve hizmet faturalarının üçüncü şahıslar üzerinden gönderilmesi aynı zamanda rakiplerin de bu bilgilere ulaşmasında teknik olarak imkân sağlaması, sisteme dahil olan şirketleri tedirgin etmektedir. Söz konusu tedirginlik örneğin, aynı entegratör firma ile anlaşma yapmış ise, işbu sektördeki farklı firmalar, teknik olarak diğer firmanın bilgilerine erişebilecektir. Yani aynı ihaleye girebilecek şirket, karşı tarafın herhangi bir ürünü hangi fiyattan satın aldığını görebilecektir. Mükellefler e-faturaya, sistemine özel entegrasyon firmaları olmaksızın da bağlanabilecektir. Ancak bu durumda ciddi bir teknolojiye yatırım yapmaları gerekecek ya da Maliye Bakanlığı' nın e-fatura portalını, kendilerine sunulan sınırlı kapasiteyle kullanacaklardır.
 
Her üç seçenek de mükellefler için, dez- avantajlar bulunabileceğine dikkat çeken uzmanlar, "e-faturada taşlar hâlâ yerine oturmamıştır" derlerken, geçiş sürecinin en azından 31 Aralık 2014''''e kadar uzatılması gerektiğini vurguluyorlar.
 
4- E-Faturayla Naylon Fatura Tarih Olacak
 
E-fatura ile amaçlanan hedeflerden biri de, bu yöntemin kayıt dışı ile mücadelede etkili bir araç olma niteliğidir. Kayıt dışı halen Türk ekonomisinin en önemli ve kronik sorunlarından biridir. Bu yasa dışı uygulama, piyasada müthiş bir haksız rekabet yaratmaktadır. İşte e-fatura yaygın şekilde uygulandığı zaman piyasada fatura sahtekârlığı önlenecek ve kısa deyimle naylon fatura dediğimiz haksız rekabet belgesi olan kronik sorun kesin bir çözüme bağlanacaktır. Bu açıdan e-fatura yöntemini ortak bir çözüm ve çaba ile vergi sistemimize oturtmaya çalışmamız gerekiyor. Çünkü e-fatura kayıt dışının panzehir 'i olacaktır.
 
VI. Sonuç ve Değerlendirme
 
Gerek Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı ve gerekse e-fatura kapsamına giren firmaların yoğun çalışma ve çabalarına rağmen memleketimizde e-devlet başlıklı geniş kapsamlı e-defter, e-fatura, e-imza, e-ticaret, e-saklama ve ibraz şeklindeki elektronik ortamda vergileme işlemleri tam bir başarıya ulaşamamış ve verilen süre uzatmaları ve ertelemelerle son aşamaya gelmiştir. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Bunlar üzerinde durmak istemiyoruz. Birçok mükellef bu reformun anlam ve önemini kavrayamamış ve süreleri kaçırarak cezaya kalmıştır.
 
1. E-fatura uygulamasına yapılan eleştirilerden en önemlisi, 1 Nisan 2014''''te yürürlüğe giren bu yöntemin altyapısı yeterli olmadığı, ortada ortak bir formatın bulunmadığıdır. Her entegratör kendine göre bir format hazırlamış ve bunu kullanmaktadır. Bu karışıklığın önüne geçmek için ortak bir yazılım kullanılması gerekmektedir. Bu yüzden GİB''''in ortak bir format hazırlaması gereklidir. Böylece e-faturada fatura no. su, tarihi, müşterinin adı veya unvanı, adresinin nereye yazılacağı gösterilmelidir. Bu noksanlıklar yüzünden piyasada kargaşa yaşanmaktadır. Bu konuda ticari sırların açıklanmaması amacıyla, anlaşmalara vergi mahremini koruyacak hükümlerin de eklenmesi gerekecektir. Bütün bu sorunlar şimdilik çözüm beklemektedir.
 
2. E-fatura uygulaması yaygın şekilde uygulanmaya başladıktan sonra kayıt dışı ortadan kalkacak ve naylon fatura uygulaması son bulacaktır. Aslında     e-fatura ticari hayatta teknolojik bir devrim sayılır. Bu tür yasa dışı yollar, ekonomiyi sekteye uğratan ve mükellefler arasında haksız rekabete yol açan bir süreçtir. Böylece dürüst çalışan, namuslu mükellefler korunacak ve haksız rekabet ortadan kalkacaktır. Unutmamak gerekir ki, e-defter, e-fatura uygulaması firmalara çok ciddi ölçüde kağıt, baskı, saklama ve defter tasdiki gibi  gider öğelerinden tasarruf sağlayacaktır.
 
3. 1 Nisan 2014''''ten sonra mükelleflerin vergi daireleri ile olan bağlantıları, işlemleri elektronik ortamda çok daha hızlı, kolay bir şekilde yapılacak ve zamandan tasarruf sağlanacaktır.
 
4. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu' na ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar ile iktisadi kamu teşebbüsleri e-fatura, defter tutma zorunluluğuna dahildirler. Fakat her nedense bu "mecburiyet" yerine getirilmemekte, idari bir kararla beklemeye alınmış durumdadır. Halbuki uygulamada bu tür kamu kuruluşlarının özel sektöre bu alanda öncü "örnek" olmaları gerekir. Tasarruf amacıyla izlenen bu yöntemin terk edilerek yasal zorunluğa uyulması gerekir.
 
5. Bu işlerin içinde bulunan meslek mensuplarımız, azınlıkta da olsa, "e-fatura ülkemiz için erken" tezini savunuyorlar. Bu görüş gerçekleri yansıtmaktan çok uzaktır. Çünkü bu uygulama örneğin, AB ülkelerinde 1980''''lerde başlamış ve sonuç çok başarılı olmuştur. Türkiye bu uygulamaya 30 yıl gecikerek başladığına göre, buna "erken" denmesi mümkün değildir. Kaldı ki, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye, aynı kategoriye girmektedir. Belki de bu reformda geç bile kalmıştır.
 
6. Mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mal ve sağladıkları hizmetler için e-fatura alma ve gönderme zorunluluğu 1 Nisan 2014' te başlamıştır. Maliye Bakanlığı zorunlu olduğu halde e-fatura yerine kağıt fatura düzenleyen firmaların düzenlediği bu faturaları yok hükmünde sayacak. Bu tür faturalara "fatura almayan mükellefler" için öngörülen cezalar uygulanacak. Bu takdirde fatura tutarının % 10' u tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak bu şekilde kesilecek cezaların tutarı 97.000 TL' yi geçemeyecektir.
 
7. Bilindiği gibi Vergi Usul Kanunu' na göre düzenlenen faturalar 5 yıl, Türk Ticaret Kanunu' na göre 10 yıl saklanması zorunludur. Bu takdirde bu belgelerin firmalar tarafından, bu kadar uzun süre saklanması bazı yasal sorunlar yaratacaktır. Bu durumda, Gelir İdaresi Başkanlığı izin alarak kurulan bu tür şirketlere yetki vermiş ve e-faturanın elektronik ortamda saklanması ve ibrazı konusu çözüme bağlanmıştır. Bu durumda sorumluluk faturayı düzenleyen şirkete ait olacaktır.
 
E-fatura 1 Nisan 2014 tarihinde zorunlu olarak uygulamaya girdikten sonra memleketimizde bu konu ile ilgili bütün kamu ve özel kuruluşların işbirliği ve anlayış içinde yeni yöntemin bir an önce çalışır bir hale gelmesi ve başarıya ulaşması için tam bir anlayış içinde çalışması gerekmektedir. Prof. Dr. Selahattin TUNCER E. Öğretim Üyesi – YMM/Lebib Yalkın Yayımları

Kaynaklar:
1.Prof. Dr. Selahattin Tuncer
"E-Fatura Uygulaması 1 Eylül 2013''''te Yürürlüğe Girdi"
Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Ekim/2013, Sayı:118
2.Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi' nin Ücretsiz Ek' i
"E-Mali Uygulamalar Rehberi"
İstanbul/Kasım 2013, 128 sayfa, Mevzuat Derlemesi ve Makaleler
3.Dr. Mehmet Şafak – Akif Akarca
"E-Fatura Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar"
DÜNYA, 3 Nisan 2014 tarihli sayı, makale
4.Hüseyin Gökçe
"KİT'’ ler Zorunlu Oldukları Halde E-Faturaya Geçmiyor"
DÜNYA, 31 Mart 2014 tarihli sayı
5.İstanbul Ticaret Odası
E-Fatura Bilgilendirme Semineri
17 Aralık 2013' te gerçekleşen bu seminere, GİB' ten Daire Başkanı Uğur Doğan ile Yalçın Tercan konuşmacı olarak katılmış ve soruları da cevaplamışlardır.
6.E-Fatura ile Yeni Dönem
DÜNYA Gazetesi Ek' i, 11 Aralık 2013
4 sayfadan oluşan zengin içerikli bir belgesel
7.Melih Kocagil
"1 Nisan' da Başlayacak Sistemin Altyapısı Yeterli Değil, Ortak Format Yok"
DÜNYA, 27 Şubat 2014 tarihli sayı
Haber-makale şeklinde bir yazı. Burada değişik görüşlere yer verilmiştir.
----------o----------

(1) Bu yazının kaleme alındığı Mayıs 2014 tarihinde yasal düzenlemedeki son durum budur
(2) Bkz. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Ekim 2013, Sayı:118.
(3) Gelir İdaresi Başkanlığı, daha 2010 yılında yayımladığı 397 Seri No.lu VUK Genel Tebliği ile e-fatura        uygulamasına ilişkin teknik gereklilikleri ayrıntılı olarak açıklamıştı.
(4) Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi www.efatura.gov.tr ücretsiz hizmet sunmaktadır.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.