Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5510 Sayılı Kanun’a Göre Evlenm Ödeneği Verilmesinin Usul ve Esasları PDF Yazdır e-Posta
15 Haziran 2014
Image

Kanun’un 37. maddesinin birinci fıkrasında, “Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60. maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.” ; ikinci fıkrasında, “Evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren 34. maddeye göre yeniden belirlenir.” hükümleri öngörülmüştür.

Kanun’un yukarıda açıklanan 37. maddesine göre evlenmeleri nedeniyle gelir ve aylıkları kesilmesi gereken kız çocukları evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları gelir veya aylıklarının iki yıllık tutarını bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin alabilecektir.

ÖRNEK: Müteveffa sigortalının eş ve bir erkek ile bir kız olmak üzere iki çocuğunun bulunduğunu ölüm aylığının eş ve çocuklara Kanun’un 34. madde hükümlerine göre paylaştırıldığını, çocukların 2013 yılı Kasım ayı itibariyle 250,50 TL aylık aldığını ve kız çocuğun 2013 yılı Kasım ayında evlendiğini varsaydığımızda, hak sahibi kız çocuğu 250,50 x 24 = 60.012 TL tutarında evlenme ödeneği alabilecektir.

Örneğimizdeki kız çocuğu evlendiği tarihten itibaren 24 aylık süre dolmadan boşandığında ve tekrar hak sahibi konumuna geçtiğinde, 24 aylık sürenin sonuna kadar kendisine aylık bağlanmayacak ancak bu durumda olanlar Kanun’un 60. maddesi uyarınca genel sağlık sigortalısı sayılacaktır.

Evlenme ödeneği verilmesi halinde diğer hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden belirlenmektedir.

Diğer taraftan Kanun’dan önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na[2] göre bağlanmış aylıklar hakkında Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapıldığından, Kanun’un yürürlülük tarihinden önce devlet memuru olan şahıslardan yetim aylığı alan eş, ana ve kıza Kanun’un yürürlülük tarihinden sonra evlenmesi halinde, 5434 sayılı Kanun’un 90. maddesi uyarınca on iki aylık tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir. Bu durumda olanlardan, aylık almakta olan diğer hak sahiplerinin aylık oranları ise 12 aylık sürenin dolması beklenmeden, 5434 sayılı Kanun’un 68. maddesinde belirlenen oranlara göre yeniden tespit edilmektedir.

Kanun’un göre aylık bağlanan eş ve annenin evlenmesi halinde evlenme ikramiyesi ödenmemekte, varsa geride kalanların aylıkları yükseltilecektir. Evlenme ödeneği bir defaya mahsus olmak üzere alınmaktadır. Ancak ilk evlilikte alınma şartı yoktur. Kanun’un 97. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşer.” hükmü öngörülmüştür.Tuncay KAYA E-Yaklaşım / Nisan 2014 / Sayı: 256

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.