Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Tüketici Kanunu ile İnşaat Firmaları Zor Duruma Düşebilir PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2014
Image

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 07.11.2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş, 28.11.2013 tarih ve 28835 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 87. madde gereğince 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun aynı tarih itibarıyla yürürlükten kaldırılmıştır.

6502 Sayılı Yasa ile ayıplı mallar, ayıplı hizmet, mesafeli sözleşmeler, tüketici kredileri, konut finansmanı sözleşmeleri, devre tatil sözleşmeleri gibi konularda önemli değişiklikler yapılmıştır.

Aşağıda bahsedilen uygulamaların birçok inşaat firmasını zor duruma düşüreceğini düşünmekteyiz. İnşaat sektörü; yıllara yaygın ve proje bittikten sonra ancak 2 veya 3 yıl içinde tam anlamıyla geri dönüş elde edebileceğiniz bir sektör olduğundan, 8 – 9 aylık süreler zarfında satış iptalleri olduğu takdirde birçok firmanın nakit sıkıntısı ile ödeme güçlüğüne düşeceği aşikar.

Ruhsat Almadan Satış Yasak

İnşaat firmalarının projelerini devam ettirebilmeleri açısından önemli bir kalem, maket üzerinden satış yapmaktı. Firma bu sayede fazla kredi kullanmadan yaptığı ön ödemeli satışlarla inşaat projesine yeterli sermayeyi elde ediyordu. 6502 Sayılı Kanun'un 40/3 maddesi ile firmaların yapı ruhsatı almadan maket üzerinden satış yapmaları yasaklanmıştır.

Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi Yapmak Artık Zorunlu

6502 Sayılı Tüketici Korunması Hakkında Kanun'un 40'ıncı maddesi ile; konut satışlarında, inşaat firması ile konut alıcısı arasında "Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi" yapılması zorunluluğu oluşuyor.

Ayrıca; Kanun'un 41'inci maddesinde "Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez" denilerek, noterden sözleşme düzenlenmediği takdirde firmanın konut satışı adı altında şahısları borçlandıramayacağı ifade ediliyor.

Konut Teslim Süresi Artık 36 Ayı Geçemeyecek

6502 Sayılı Kanun'un 44'üncü maddesinde açık ve net olarak ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresinin, sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemeyeceği belirtilerek bu konuda bir sınırlandırma getirilmiştir.

Sözleşmeden Cayma – Sözleşmeden Dönme Hakkı

Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına  sahiptir. Bu hakkı kullanmak isteyen tüketicinin, bildirimini 14 günlük süre içerisinde satıcıya iletmiş olması yeterli olacaktır.

Konutun, kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda, bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer.

Tüketici, sözleşmeyi imzaladıktan sonra 14 gün içinde cayma hakkını kullanırsa, finansman sağlayan kuruluş; faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemeyecektir.

Satıcının, aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketicinin 10 gün içinde edinimlerini iade etmesi gerekiyor.(6502 m.43)

14 günlük süre geçtiği takdirde alıcının sözleşmeden vazgeçme durumundaki yükümlülükleri hakkında da yeni düzenlemeler getirilmiştir.

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacaktır.  Fakat 14 günlük cayma süresinden farklı olarak, satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar olan tazminatın ödenmesini isteyebilecektir.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 90 içinde tüketiciye geri verilecektir.(6502 m.45)

Türk inşaat şirketleri, uygulama olarak, dönen varlıkları yeterince güçlü olmasa bile; ön ödemeli sözleşmeler yaparak konut daha ortada yokken dönen varlıklarını güçlendirip sonra inşaata başlamaktadırlar. Yeni Tüketici Kanunu ile beraber bu uygulamanın önüne geçilmiş olacak ve bu yöntemle inşaat yapan veya yapmaya çalışan birçok inşaat şirketi zor durumda bırakılacaktır. Günümüzde GYO'ların bile kredilerle proje finansmanı sağladıkları düşünülürse, sözleşmeden dönme hakkı sektörün geleceği için son derece düşündürücüdür. Abdulkadir Kahraman

http://kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=286

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.