Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hükümet, 9 bin gün prim ve 65 yaşta geri adım atıyor (19.03.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2008

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'ndaki 65 yaş ve 9 bin gün prim ödeme konuları ile ilgili düzenlemeleri mevcut tasarıdan çıkarabileceklerini açıkladı. Çelik, bugün taraflarla bir araya gelerek konuyu yeniden ele alacaklarını, tasarıyı da önümüzdeki hafta yeniden meclis gündemine getirebileceklerini söyledi.

Çelik, Hak-İş ve Türk-İş ortaklığında yürütülen "Medya Örgütlenmesi Yoluyla Çocuk İşçiliğine Karşı Farkındalık Geliştirme Projesi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal güvenlikte bir reform gerektiği konusunda herkesin hemfikir olduğunu öne sürdü. Mevcut sistemde bir SSK'lının 90 gün, BAĞ-KUR'lunun da 240 gün prim ödemeden sağlık hizmetinden yararlanamadığını hatırlatan Çelik, reformla  artık sürdürülemez ve maliyetli hale gelmiş bu sistemi düzeltmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Kapımız açık

Bakanlık olarak kimseye kapılarını kapatmadıklarını belirten Çelik, sosyal güvenlik reformu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Reformun ana parametreleri olduğunu kaydeden Çelik, "Şu anda 65 yaş, 9 bin gün primle ilgili düzenlemeleri mevcut tasarıdan çıkarabilirim. Niye çıkarabilirim? Çünkü zaten geçmiş bu Meclisten. Reformda kademelendirmede iyileştirme yapmak için bunu getiriyoruz. Onlar yasa da zaten var. Yeteri kadar yasada korunmuş. Biz bunları çıkarıp 'bunları yasadan çıkardık. Bizim tasarımızda böyle şeyler yok' diyebiliriz ama bunlar doğru olmaz" dedi.

Çelik, Türkiye'deki yoksulluk oranının şu an için yüzde 18 oranında olduğunu ifade ederek, sosyal güvenlik sistemine 37 milyar YTL kaynak aktarmalarına rağmen sistemin adaletsizliğinden ve sürdürülebilir olmamasından dolayı yoksulluğun önlenemediğini kaydetti.

Haftaya meclise gelebilir

"Yasa tasarısının büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacağını" dile getiren Çelik, bu hafta sosyal taraflarla sorunları görüşeceklerini kaydetti. Çelik, toplumsal muhalefet oluşturma sürecinin yaşandığını ifade ederek, "Kimse sosyal güvenlik yasasını bu sürece kurban etmeye kalkmasın. Bu  doğru olmaz" dedi.

Emek Platformu'nu oluşturan 17 kuruluşun ülke genelinde yaptığı iki saatlik iş bırakma şeklindeki "uyarı eylemi" üzerine,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tasarının yasama süreci yavaşlatılarak, yeniden gözden geçirileceği açıklanmıştı. Sendika ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak görüşmelerde, tasarıda yapılacak rötuşların netleşmesi bekleniyor.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=92732