Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eskiden olsa faiz yüzde 5 bine çıkardı (19.03.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2008

Küresel dalgalanmanın yaşandığı bir dönemde AKP hakkında açılan kapatma davasının ekonomiyi etkilemekle birlikte, çok güçlü bir dönemde yaşandığını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bunlar eskiden olsaydı faizler yüzde 5 bine çıkardı" dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, AKP hakkında açılan kapatma davasının ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Herhalde etkiler yani. Çünkü siyasi belirsizlikler ekonomik belirsizlikleri getirir" dedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’i ziyaretinde kapatma davası ile küresel dalgalanmanın ekonomiye etkilerini değerlendiren Unakıtan, "Türkiye ekonomisi en güçlü döneminde. Türkiye’de bu olanlar eskiden olsaydı faizler yüzde 5 bine çıkardı. Piyasalar işte bir, iki üç gün; ondan sonra da kendine gelir. Neden, çünkü bütçemiz sağlam bizim. Eskiden böyle değildi" diye konuştu. Çanakkale Zaferi’ne atıfta bulunarak Türkiye için çok kanlar döküldüğünü vurgulayan Unakıtan, "Türkiye’nin kıymetini bilmemiz lazım. Türkiye’yi gözümüz gibi korumamız lazım. Başka Türkiye yok. Aynı geminin içindeyiz. Dolayısıyla her hareketimizi bu sorumluluk içinde yapmamız icap ediyor" dedi. Türkiye’nin ekonomiye odaklanması gerektiğini ve birinci gündem maddesi olması gerektiğini vurgulayan Unakıtan, şöyle konuştu: "Aksi takdirde enerjimizi birbirimizle uğraşmaktan harcarız gider. Halbuki enerjimizi millet olarak ilerlemeye hasretmemiz, refah düzeyini daha artırmaya yönelmemiz icap ediyor. Gün bugün. Şimdiye kadar konuştuk-ettik, kavga ettik, ülkede bir sürü demokrasi engellemeye uğradı. Kore ile beraber başladık, Kore bizim üç mislimiz. "

YABANCININ BAKIŞI DEĞİŞİR: Kapatma davasının yabancı sermayenin Türkiye’ye bakışını değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna da Unakıtan, şu yanıtı verdi: "Değiştirir tabii. Siyasi istikrarsızlığın olduğu yerde ekonomik istikrar zor sağlanır. Türkiye’nin son zamanlarda sesi yüksek çıkıyorsa, Türkiye’ye sormadan bazı uluslararası kararlar verilemiyorsa Türkiye’nin ekonomik alandaki güçlenmesinin neticesidir bu. Gidin bir uluslararası toplantıya; hangi ülkeler zengin, o ülkelerin sesi daha gür çıkıyor. Hangi ülkeler garip, o ülkelere bakan yok, sinek gibi sesi çıkıyor adamların."

MÜLK SATIŞINDA 6 AY BEKLEMEYİZ: Anayasa Mahkemesi’nin yabancıya mülk satışına ilişkin iptal kararıyla ilgili soru üzerine de Unakıtan, gerekçeyi beklediklerini söyleyerek, şu bilgileri verdi: "Altı aylık süreyi beklemeden yeni mevzuatı yürürlüğe sokacağız. Yabancı yatırımcı gelip mülk alamadan, yer alamadan nasıl yatırım yapsın. Adam fabrika açacak, fabrikayı alamazsın diyorsun. Ondan sonra, yabancı yatırımcı bize gelsin. "

Geçimini zor sağlayanın vergi yükü düşürülecek

VERGİ denetimleri konusundaki serzenişlerin dikkate alınmamasını isteyen Kemal Unakıtan, "İncelemeler için telaş etmeyiniz. Denetimler sürekli yapılacak. Ama her gittiğimizde ’aman biz esnafız’ diyorlar. Halbuki değiller" dedi. Bu arada alınteriyle çalışırken, sıkıntı duyan küçük esnafa müjdesi olduğunu söyleyen Unakıtan, bunu şöyle açzıkladı: "Bazı kararlarımız var. Ama ham halde onları açıklamayalım. Esnaf sanatkar içinde geçimini zor sağlayan, evine ekmeğini zor götürenlerin üzerindeki vergi yükünü düşüreceğiz. Ancak esnaf sanatkar adı altında geliri iyi olanları da yavaşça üste çıkaracağız. Taşıtlarla falan ilgili, onlara otomatik aletler getireceğiz. Küçük taşıt araçları var. Parka çekiliyor. Onlarla ilgili de bir yasa var, tecil imkanı getiriyoruz. Taksiciler ’ÖTV’yi kaldırın, yeni taksi alalım’ diyor. Ama plaka parası muazzam. O zaman plakayı vergilendirelim."

Mehmet Şimşek: Küreselci milliyetçi arasında güç savaşı var

TÜRKİYE’de küreselleşmeyi ve sonuçlarını anlayan "küreselcilerle" küreselleşmeyi anlamayan ve reddeden "milliyetçiler" arasında bir güç savaşının olduğunu söyleyen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bu savaşın süreceğini söyledi. New York’ta DEİK/TAİK tarafından düzenlenen "2008 Sonrası Türkiye" isimli konferansta, AKP’ye karşı açılan kapatılma davasını "hıçkırık tutmasına" benzeten Şimşek, şöyle konuştu: "Türkiye’de bir güç savaşı var ve bu güç savaşı küreselleşmeyi anlayanlarla anlamayanlar arasında yaşanıyor. Dar kapsamda konuşursak bu güç savaşının küreselcilerle milliyetçiler arasında yaşandığını söyleyebiliriz.

SAVAŞ DEVAM EDECEK: "Bu savaş statükonun devamı isteyenlerle, Türkiye’nin açık bir toplum olmasını, temel hak ve özgürlüklerin herkes için olmasını isteyenler arasında" diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ve evet bu savaş devam edecek. Statükocular performansa dayalı yeni bir toplumun gerekleriyle baş etmek zorunda kaldılar. Türkiye’de yapılan her özelleştirme çabası muhalefete maruz kalıyor. Türkiye’de küresel sermayeye düşman olanlar var."

LAİKLİĞE İHTİYAÇ VAR: Şimşek, "Laiklik, Türkiye’de önemli, çünkü Türkiye çok etnikli ve çok dinli mozaik ülke, laikliğe ihtiyacımız var. Bu ilkeyi zayıflatmak için hiçbir şey yapmadık" dedi

Dışardan para almadan 2 yıl ayakta kalırız

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ekonomisinin küresel çalkantılara dayanacak güçte olduğunu belirterek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir stand-by anlaşmasına gerek olmadığını söyledi. Piyasa koşulları düzelmese bile, Türkiye’nin iki yıl dış finansman almadan yoluna devam edebileceğini söyleyen Şimşek, şöyle konuştu: "Diyelim ki piyasalar kapandı, sadece bize değil, herkese. Biz ayakta kalabiliriz. Biz rahatça piyasalara başvurmadan, esas olarak iki yıl rahatlıkla ayakta kalabiliriz. Neden mi? Elbette hoş bir deneyim olmaz ama 5 milyar doları aşkın ve büyük bölümü nakit olan bir özelleştirme geliri akışımız var. Kamu sektörünün IMF’den daha fazla fon almadan da yoluna devam edebileceğine güvenim var."

Nazım Ekren: Kişi başına gelirde 9 bin dolar göründü

TÜRKİYE’de göstergelerin küresel türbülansla bozulma ihtimalinin eskiye göre daha az olduğunu savunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, kapatma davasına gönderme yaparak, ilave krizlerin üretilmemesi konusunda tüm tarafların daha hassas olmasını istedi. Ekren, Türkiye’nin 2007 milli gelirinin 650 milyar dolar, kişi başına milli gelirin de 9 bin dolar olmasının beklendiğini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 büyüme verilerini 31 Mart’ta açıklayacak.

ESKİYE GÖRE GÜÇLÜYÜZ: Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) birlikte düzenlediği Sürdürülebilir Kalkınma Günleri"nde konuşan Ekren, ’küresel fırtına’nın şiddetinin ve derinliğinin artırdığın değişinirken, Türkiye ekonomisinin üretmekte olduğu katma değer ve potansiyelin dikkate alındığında, eskiye oranla daha korunaklı, güçlü, güvenli liman ve yükselen yıldız olma özelliğini koruduğunu söyledi. "Tüm tarafların ilave istikrarsızlık ve belirsizlik üretilmemesi konusunda daha dikkatli ve hassas olmaları" uyarısında bulunan Ekren, şöyle konuştu: "Artık Türkiye ekonomisinin daha fazla katma değer üreten ve bu potansiyele sahip olan bir ülke. Türkiye ekonomisi eskiye oranla daha güçlü, daha güvenli bir liman ve yükselen yıldız olma özelliğini koruyor."

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8490155.asp?gid=196&sz=51559