Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Oto Biodizele ÖTV Teşviki PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2014
Image

Oto biodizel harmanlama izin belgesi sahip harmanlayıcıları satın aldığı Kararnamede belirtilen G.T.İ.P numaralı motorin ile tarım ürünlerinden elde edilen yağlardan üretilmiş oto biodizeli harmanlayarak elde ettiği oto biodizelli motorinin tesliminde harmanlayıcılara iade edilecek ÖTV’ye ilişkin usul ve esaslara geçmeden önce oto biodizel üretimi ve teslimi ile motorinin harmanlanması ve oto biodizelli motorinin teslimine ilişkin açıklamaların yapılmasında yarar olacaktır.

Oto biodizelin Kararname kapsamındaki indirimli vergi uygulamasına konu olabilmesi için yalnızca oto biodizel üretim izin belgesini haiz üreticilerce üretilerek harmanlayıcılara teslim edilmiş olması gerekmektedir. Oto biodizel üretim izin belgesini almak isteyen mükelleflerin;

- Müracaat tarihinde vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcunun bulunmaması,

- Şahıs işletmelerinde işletme sahibinin, adi ortaklıklarda ortaklardan her birinin, diğer şirketlerde ise yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin %10’undan fazlasına sahip olanların; affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikâp, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkûm olmamaları 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları, gerekmektedir.

Bu şartları haiz üreticiler, oto biodizel üretim izin belgesini alabilmek için EPDK’dan alınan işleme lisansı ve sanayi sicil belgesini ekleyecekleri bir dilekçe ile ÖTV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine müracaat edeceklerdir.

İlgili vergi dairesi söz konusu müracaat üzerine;

- Üreticinin, vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcunun bulunup bulunmadığını sorgulayacak, ÖTV mükellefiyeti yoksa ÖTV mükellefiyeti tesis edecek,

- Yoklamaya yetkili bir memur vasıtasıyla, üreticinin sanayi sicil belgesine dayanak olan kapasite raporunu düzenleyen sanayi/ticaret odasından bir temsilciyle birlikte mükellefin belirtmiş olduğu işyeri (üretim) adresinde söz konusu imalatı gerçekleştirecek tesis ve teçhizatın bulunup bulunmadığı bir tutanağa bağlanmasını sağlayacaktır.

Bu kontrol ve tespitler sonucunda gerekli şartların varlığı halinde ilgili vergi dairesi tarafından üreticiye “Oto Biodizel Üretim İzin Belgesi” verilecektir.

Ayrıca takip eden yıl için oto biodizel üretim izin belgesi düzenlenmesini isteyen üreticiler, içinde bulunulan yılın Aralık ayından itibaren yeni belge düzenlenmesini talep edebileceklerdir. Bu talep üzerine vergi dairesince yukarıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılmak suretiyle yeni oto biodizel üretim izin belgesi düzenlenecektir.

Üreticiler, Kararname kapsamında oto biodizel teslim edecekleri harmanlayıcıların oto biodizel harmanlama izin belgeleri ile rafinerici veya dağıtıcı lisanslarının harmanlayıcılarca onaylanmış birer örneklerini bir defaya mahsus olmak üzere bunlardan alacaklar ve muhafaza edeceklerdir.

Üreticiler, harmanlayıcılara yapacakları oto biodizel teslimlerine ilişkin bu mal için ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yürürlükte olan ÖTV tutarını, ilgili vergilendirme döneminde (I) numaralı ÖTV beyannamesinin “Vergi Bildirimi” bölümünün “A Cetvelindeki Ürünler” kısmında bu malın G.T.İ.P. numarasını ve “2013/5595 Sayılı Kararname” ibaresini seçerek beyan edecek ve ödeyeceklerdir.

Bununla birlikte üreticiler, aynı ÖTV beyannamesinin “Ekler” bölümünde yer alan “2013/5595 Sayılı Kararname Kapsamında Yapılan Teslimler” kısmının üreticilere ilişkin tablosunu da dolduracaklardır.

Oto biodizelli motorini Kararname kapsamında yalnızca, oto biodizel harmanlama izin belgesini haiz harmanlayıcılar teslim edebileceklerdir.

Oto biodizel harmanlama izin belgesini almak isteyen mükelleflerin;

- Müracaat tarihinde vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcu bulunmaması,

- Yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin %10’undan fazlasına sahip olanların affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikâp, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkûm olmamaları, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları, gerekmektedir.

Bu şartları haiz mükellefler, oto biodizel harmanlama izin belgesini alabilmek için EPDK’dan alınan rafinerici veya dağıtıcı lisansını ekleyecekleri bir dilekçe ile ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesi müdürlüğünün bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlığa müracaat edeceklerdir.

Genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve sermayesinin % 51’i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası yukarıda sayılan kuruluşlara ait olan kuruluşlara oto biodizel harmanlama izin belgesi verilmesinde yukarıdaki şartlar ve rafinerici veya dağıtıcı lisansı aranılmayacaktır.

Vergi Dairesi Başkanlığınca/Defterdarlıkça yukarıdaki şartlara ilişkin bilgi ve belgelerin kontrolleri yapıldıktan sonra, menfi bir tespit bulunmaması halinde harmanlayıcılara oto biodizel harmanlama izin belgesi verilecektir. Oto biodizel harmanlama izin belgesi düzenleyen Vergi Dairesi Başkanlığınca/Defterdarlıkça, söz konusu belgenin bir nüshası aynı gün içerisinde ilgili vergi dairesine gönderilecektir. İlgili vergi dairesi söz konusu belgede harmanlayıcılara ilişkin olarak yer alan bilgileri, E-VDO Merkezi İşlemler Menüsü altında yer alan “2013/5595 sayılı Kararname Kapsamında Oto Biodizel Harmanlama İzin Belgesine Sahip Harmanlayıcılar” formuna işleyecek ve konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığına bilgi verecektir.

Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılabilmesi için Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinden elde edilen veya bitkisel atık yağlardan üretilen oto biodizel ile motorinin harmanlanması gerekmektedir.

Oto biodizelli motorin tesliminde düzenlenecek faturada, hesaplanan ÖTV tutarının altına “Oto Biodizelli Motorin” olduğu belirtilecektir. Oto biodizelli motorin ile ÖTV’ye tabi başka bir malın satışına ilişkin olarak tek bir fatura düzenlenmesi halinde, bu mallar için hesaplanan ÖTV tutarları faturada ayrı ayrı gösterilecektir.

Harmanlayıcılar, oto biodizelli motorin teslimlerine ilişkin olarak motorin için ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yürürlükte olan ÖTV tutarını, ilgili vergilendirme döneminde (I) numaralı ÖTV beyannamesinin “Vergi Bildirimi” bölümünün “A Cetvelindeki Ürünler” kısmında bu malların G.T.İ.P. numaralarını ve “2013/5595 Sayılı Kararname” ibaresini seçerek beyan edecek ve ödeyeceklerdir.

Bununla birlikte harmanlayıcılar, aynı ÖTV beyannamesinin “Ekler” bölümünde yer alan “2013/5595 sayılı Kararname Kapsamında Yapılan Teslimler” kısmının harmanlayıcıya ilişkin tablosunu da dolduracaklardır. Oktay COŞGUN E-Yaklaşım / Nisan 2014 / Sayı: 256

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.