Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ev Hanımları, Emekliler, İşsizler ve Engelliler Ödedikleri Emlak Vergisini alma şekli PDF Yazdır e-Posta
07 Ağustos 2014
Image

Emeklilerin 38 no.lu, ev hanımları ve işsizlerin de 44 no.lu Emlak Vergisi Tebliği’nde yer alan, bir örneğini de belediyelerden ücretsiz alabilecekleri formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.

Hemen ardından da ilgili belediyeden düzeltme yoluyla 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait ödedikleri emlak vergisinin iadesini talep etmeleri gerekiyor.

Belediyeler, bu iadeleri yapmak zorundalar. Çünkü ilgili yasa ve tebliğlerde ve bu işin patronu olan Maliye’nin özelgesinde “Vergileri geçmişe yönelik düzelteceksin”, Vergi Usul Kanunu md. 120/2’de de “tahsil edilen vergileri iade edeceksin” deniliyor.

Geçmiş yıllarda, bilmeden emlak vergisi ödeyen emekliler ve diğerleri;

1- İlgili belediyenin, emlak vergisi birimine, bir düzeltme dilekçesi verip, durumu açıklayın ve Vergi Usul Kanunu’nun 120. ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın özelgesini dayanak göstererek, ödediğiniz vergilerin iadesini talep ediniz.

2- Emlak vergisi birimi düzeltme yapmazsa veya 60 gün içinde dilekçenize yanıt vermezse, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verin(6). Gelir İdaresi de bu yönde açıklama yaptı.

3. Belediye Başkanlığı da olumsuz yanıt verirse veya 60 gün içinde yanıt vermezse, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açınız.

Satın alınan gayrimenkulün emlak vergisi borçlarından, satıcı sorumlu olduğu gibi alıcı da sorumlu oluyor (Emlak Vergisi Kanunu md. 30/son). O nedenle gayrimenkul alırken, emlak vergisi borcu olup olmadığını araştırmakta fayda var.

Ayrıca, gayrimenkulün satıldığı yıla ait emlak vergisini satıcının ödemesi gerekiyor. Alıcının mükellefiyeti, bir sonraki yıl başlıyor. Şükrü Kızılot Yaklaşım / Temmuz 2014 / Sayı: 259

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.