Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankalar alacağının üçte birini bıraktı, yine de Maliye'den kurtulamadı (21.03.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2008

Bankaların 2001, 2002 ve 2003 yıllarını kapsayan dönemlerdeki kazançlarını enflasyon muhasebesi uygulayarak kârından indirmesinin ardından, Maliye ile bankalar arasında başlayan hukuk savaşı uzlaşma ile sonuçlandı.

 

Ancak bankalar yine de Maliye'nin elinden kurtulamadı. Bankalar, Maliye'nin gider yazmayı kabul etmemesi nedeniyle bu tutarları vergi olarak ödeyip ardından dava açmışlardı. Vergi mahkemeleri ve Danıştay'dan bankalar lehine karar çıkınca Maliye fazladan ödenen ve 3 milyar YTL'yi bulan bu vergileri geri ödeme ihtimaliyle karşı karşıya geldi. Ancak Maliye bu parayı geri ödememek için bankaları ihtilaflı kamu alacaklarının tahsil edilmesi için mükelleflere, bir kez daha Vergi Usul Kanunu'nun uzlaşma hükümlerinden yararlanma imkânı tanıyan yasaya alarak uzlaşmaya zorladı. Böylece Maliye uzlaşmayla bu tutarın 1 milyar YTL'sini traşlamayı hedefledi. Bunu da başaran Maliye bankalarla teker teker anlaşmaya başladı. Dün Akbank alacağının üçte birinden vazgeçerek uzlaşmaya vardığınııkladı. Ancak Maliye, burada durmadı. Geri ödeyeceği 3 milyar YTL'yi ödememek için bankaların yurtdışı işlemlerini incelemeye aldı. Türk bankalarının yurtdışından yaptığı kredi ve döviz işlemleri de yurt içinden yapılmış olarak kabul edilince bankalara bu işlemlerin yapıldığı son 7 yıl için yaklaşık 1 milyar YTL'yi aşkın yeni vergi çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin yaptığı inceleme ile bankaların yurtdışı şube ve off-shore bankalarından (kıyı bankacılığı) yaptıkları işlemlerin aslında yurtiçinden yapıldığı tespit edildi. Gelirler Kontrolörleri önce 2000 yılından 2003'e kadar bankalardan yapılan döviz işlemlerini inceledi. Bu işlemler dolayısıyla 60 milyar YTL'lik kambiyo vergi matrah farkı bulundu. Bunun için yaklaşık 60 milyon YTL vergi ve gecikme faizi ve vergi ziyai cezası

yla birlikte 210 milyon YTL ceza kesti.



3 M
İLYAR YTL MATRAH FARKI VAR
Bu cezaları da bankalara bildirip ödenmesini istedi. Bu ceza büyük bir bankanın bilanço dipnotlarında da 57.8 milyon YTL olarak görüldü. Daha sonra 2003 ile 2006 yılları arasında yurtdışından kullandırılan krediler için dört yıl için 3 milyar YTL matrah farkı tespit edildi. Bunun üzerinden 150 milyon YTL'si vergi aslı olmak üzere toplam 400 milyon YTL vergi cezası kesildi. Bu 4 yılı kapsayan döviz işlemleri vergi incelemesi ise hâlâ sürüyor. 4 yıl için kesilecek Kambiyo Muameleleri Vergisi farkının da 300 milyon YTL'yi aşması bekleniyor. Bu da Türk bankalarının yurtıdışındaki bankaların cazibesini azalttı.

Akbank uzlaştı 494 milyon YTL vergi iadesi aldı

AKBANK, 2001, 2002 ve 2003 yıllarında yapılan vergilendirme hatalarından kaynaklanan 754 milyon 303 bin YTL tutarındaki alacağı konusunda Maliye Bakanlığı ile uzlaştığını duyurdu. Uzlaşmaya göre Akbank, alacağının üçte birinden vazgeçti ve 260 milyon YTL'yi Maliye'ye bırakarak 494.7 milyon YTL vergi iadesi talep etti. Akbank'tan yapılan açıklamada, bankanın Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun'un üçüncü maddesi çerçevesinde Maliye Bakanlığı ile süregelen ihtilafın sona erdirilerek uzlaşmaya gidildiği ve Akbank'ın bu konuda açtığı tüm davalardan feragat ettiği ifade edildi.

http://www.sabah.com.tr/haber,97D3D2431A794C6EA23AC83E1945CDCD.html