Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Unakıtan: Sizi seviyorum, daha çok kazanın daha çok vergi verin (22.03.08) PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2008

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, otomotiv sanayicilerinin 'Kurumlar Vergisi indirilsin, mevzuattaki dar boğazlar aşılsın' taleplerine, vergide AB ortalamalarına ulaşmanın şu an için mümkün olmadığını ifade ederek olumsuz yanıt verdi.

 

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, otomotiv sektörünün vergi oranlarının Avrupa Birliği (AB) standartlarına çekilmesi isteğini, "Ben baktım Avrupa Birliği (AB) yüzde 18 diyor. Ben uyamam arkadaş, bunu bilin. Şimdi bunu istemeyin" sözleriyle yeşil ışık yakmadı. Otomotiv sektörünün 2012 için koyduğu 2 milyon adet üretim hedefinin 2.5 milyon adete çıkarılmasını isteyen Unakıtan, uygulanan mali disiplin sayesinde "Kara Pazartesi"lerden geçmişe göre daha sağlam çıktıklarını vurguladı. Unakıtan, "Dışarıdaki fırtınalara karşı kendimizi güçlü tutuyoruz ama içeride rüzgârlar var onu da ne yapacağız bilmem artık. Ona da millet karar verecek herhalde" diye konuştu.

Hükümetin ekonomi alanındaki ağır topları Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, cuma günü Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD) 34. Genel Kurulu'na birlikte katılarak otomotiv sektörüne destek mesajı verdi. Unakıtan, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada OSD Başkanı Turgay Durak'ın "Kurumlar Vergisi indirilsin, mevzuattaki dar boğazlar aşılsın" taleplerine olumsuz yanıt verdi. Vergide AB ortalamalarına ulaşmanın şu an için mümkün olmadığını ifade eden Unakıtan, şunları söyledi: "Şimdi bana en fazla yöneltilen AB'ye uysun bu vergiler... Ben baktım AB yüzde 18 diyor. Ben uyamam arkadaş, bunu bilin. Şimdi bunu istemeyin. Ben mali disiplini korumak zorunda olan bir bakanım. Eğer o mali disiplin olmasaydı o kara pazartesi diyarlar hani, kara pazartesi geldi geçti. Böyle şoklarda, böyle dalgalanmalarda aynen Anayasa'yı fırlattılar ya hani bir gün. Vallahi gecelik faizler yüzde 5 bin olur. Bu mali disiplin olmasaydı böyle olurdu. Dua edin o mali disipline hepiniz. Ekonomimizi güçlü yapmak mecburiyetindeyiz."

Sık sık gelsin bu dalga bize

Unakıtan, Türkiye'nin 2001 krizi döneminde 4.8 milyar dolarlık otomotiv ihracatı yaparken, 2007'de otomotiv ihracatının 21 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin bu derece düzgün hale gelmesinin kendiliğinden olmadığına işaret eden Unakıtan, "AKP, global dalgadan faydalandı" eleştirilerine de sert çıktı. Unakıtan, "Yahu kardeşim bu dalga daha önce niye gelmedi de şimdi geldi. Hiç kimse bu masalı yutar mı Allah aşkına? Dalga gelmiş kötü olmuş, dalga gelmiş iyi olmuş, Nasıl dalga bu ya? Sık sık gelsin bu dalga bize... O zaman, arkadaşlar hükümet olarak bunun tedbirlerini almamış olsaydık, hiçbir şey olmazdı, ben size söyleyeyim" diye konuştu.

Unakıtan, uygulanan mali disiplin sayesinde "Kara Pazartesi"lerden geçmişe göre daha sağlam çıktıklarını vurguladı. Unakıtan, "Dışarıdaki fırtınalara karşı kendimizi güçlü tutuyoruz ama içeride rüzgârlar var onu da ne yapacağız bilmem artık. Ona da millet karar verecek herhalde" diye konuştu.

Otomotiv sektörünün yıllık üretim kapasitesinin 2009 yılında 1.6 milyon adete çıkacağına dikkat çeken Unakıtan, otomotiv üreticilerinin 2012 için hedef koyduğu 2 milyon rakamının 2.5 milyona çıkarılmasını istedi. Unakıtan, "Kapasitenin bu kadar olması üretimin 1.5 milyon olması demek. Hedefi 2 değil 2.5 milyona çıkarın. Çünkü öyle gelişiyoruz" dedi.

Bakan Unakıtan otomotiv sanayicilerine, "Benim en güzel müşterilerim sizsiniz, öyle bir ortaksınız ki sizi çok seviyorum. Yediveren gülü gibisiniz. Çok kazanın, inşallah bana da çok vergiler verirsiniz" diye konuştu.

Revizyonu, durumu gördükçe yaparız

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Durak da, Türk otomotiv sanayinin orta vadeli hedeflerine ulaşabilmesi konusunda, "Avrupa'dan ve Uzakdoğu'dan dünya markası yeni yatırımların çekilmesi için veya mevcut üreticilerin üretimlerini cesaretlendirecek mevzuat değişikliklerinin yapılmasını talep ediyoruz" dedi. Durak, Türk otomotiv sanayinin bu yıl 1 milyon 300 bin adetlik üretim hedeflendiğini belirterek, üretim kapasitesinin 1 milyon 500 bin, ihracatın ise 950 bin adet olarak öngörüldüğünü bildirdi. Bu yıl pazarın 675 bin adede çıkacağını öngördüklerini ifade eden Durak, "ABD finans krizinin etkilerini tam kestiremediğimiz için revizyonu, durumu gördükçe yapabiliriz. Yaşayıp göreceğiz ve gereken tedbirleri alacağız" dedi.

Durak, yeni ve küresel sermaye ağırlıklı büyük yatırımlar için işçilik maliyetlerinin rekabet edebilir seviyede olmasının önemine değinerek, şöyle konuştu: "Ortam müsait. Türkiye'de olmayan yabancı şirketler Türkiye'ye ilgi duymaya başladı. Üretim yapan ve satanlar da 'Türkiye'deki üretimi artırabilir miyiz?' diye dolaşmaya başladı. Bunu hepimiz biliyoruz. Buna karşılık Türkiye'deki sistemin çalışmasını tam bilen uzmanlar, bazı belirsizliklerin devam ettiğini anlatıyor. Bizi bu konuda köstekleyecek bazı hususlar var. Bu konuda bana kızmayın."

Çağlayan: 3 yabancı şirketle temastayım

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin otomotivde önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın önemli otomotiv üreticilerinden biri olacağını belirterek, "Benimle şu an temasta olan 3 tane yabancı kuruluş var. Çalışmalar sürüyor, bunları şimdi size söyleyemem. Ortalama düşündükleri yatırım tutarı 800 milyon ile 1.2 milyar euro arasında. Bunların portföyünde 4-5 ülke bulunuyor. Bu ülkeler içinde Türkiye'deki şartları gördüler. Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarıyla inşallah otomotiv üretim üssü haline gelecek. Türkiye her şeyden fazla siyasi istikrara, ekonomik istikrara ihtiyacı olan bir ülke. Sonuna kadar sizlerle birlikte olacağız'' diye konuştu.

6 firmaya altın plaket

OSD, geçen yıl gerçekleştirdikleri 501 milyon doların üzerindeki ihracatları dolayısıyla "Ford Otosan, Toyota, Oyak Renault, Tofaş, Mercedes-Benz Türk ve Hyundai Assan"ı altın plaketle ödüllendirdi. Uzel ve Anadolu Isuzu ise gümüş madalya ile ödüllendirildi. Bu arada Genel Kurul'da OSD'nin yeni yönetimi de belirlendi. Buna göre Yönetim Kurulu, Turgay Durak, Mehmet Demirpençe, Jürgen Ziegler, Ayhan Tokcan, İbrahim Aksoy, Erdem Bektaş, Ali Pandır, Haluk Yeşiloğlu, Serdar Görgüç, Tamer Ünlü, Ömer Lütfü Ablay, Jen Foerst, Mehmet Can Karabağ, Hakkı Akkan, Mehmet Buldurgan, Ümit Karaarslan, Habip Aşı ve İbrahim Hattat'tan oluştu.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=93033