Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gurbetçiye devlet politikasına ters iki müjde PDF Yazdır e-Posta
07 Ekim 2014
Image

6552 sayılı Torba Yasa ile gurbetçilerimizin yıllardır yaşadıkları iki soruna birden çözüm üretildi. Bu sayede yurtdışı borçlanması uygulamasındaki değişiklikle erken emeklilik de gündeme geldi.

İLK MÜJDE MAVİ KARTLILARA

Mavi kart sahibi gurbetçilerimiz, yani Türk vatandaşlığından çıkma izni alarak vatandaşlık hakkını kaybedenler, yurt dışı borçlanması imkânından faydalanamıyordu. Ancak mahkemeye gidip hak arayanlar ise yargı kararlarına göre borçlanma hakkı elde edebiliyordu. SGK artık bu işi yargı yoluna götürmeden kendi yaptığı düzenleme ile çözme yoluna gitti.

Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan Torba Yasa ile mavi kart sahiplerinin yurtdışında Türk Vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanmalarına imkân tanındı.

GURBETÇİYE ERKEN EMEKLİLİK ŞANSI

Gurbetçilerimize ikinci müjde ise yurtdışı borçlanma süresinin öne çekilmesi imkanı ile erken emekli olma şansı tanınması oldu.
Yapılan düzenleme ile ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinde açık hüküm bulunan durumlarda yabancı ülkedeki ilk işe giriş tarihinin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesi ve borçlanılacak sürelerdeki kayıtlı son tarihten geriye doğru borçlanma işleminin yapılması mümkün oluyor.  

Artık yurtdışında işe girilen tarih, emeklilikte, Türkiye’de işe girmiş gibi başlangıç kabul edilecek ve bu durum gurbetçilerin işe başlangıç tarihini geri çekmesiyle beraber erken emekli olabilmesinin yolunu açacak.

YAPILAN DÜZENLEMELER DEVLET POLİTİKASINA UYMUYOR

Gurbetçilerimiz için yapılan bu düzenlemeler elbette ki birçok mağduriyeti ve hak kaybını ortadan kaldırıyor. SGK’nın gereksiz yere mahkemelerde kaybettiği davalara da bir son veriliyor.

Ancak 2014-2018 yılları arasını kapsayan 10 uncu Kalkınma Planının “sosyal güvenliğin sürdürülebilirliği özel ihtisas komisyonu” raporunda yurtdışı borçlanması uygulamasının Dünyada benzeri olmayan, sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesini olumsuz yönde etkileyen bir düzenleme olduğu belirtilmekte.

Ayrıca aynı raporda sosyal güvenlik açıklarının %10’unun yurtdışı borçlanma uygulamasından kaynaklandığı ve bu uygulamaya son verilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Hal böyle iken Torba Yasa ile yurtdışı borçlanma uygulamasını genişleten bir düzenleme yapılması gerçekten çok garip.

Gerçi Torba Yasada gariplikler o kadar çok ki artık böyle şeylere şaşırmamak gerek… Mehmet Bulut

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/dr_mehmet_bulut/gurbetciye_devlet_politikasina_ters_iki_mujde-1217149

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.