Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dikkat edin, eviniz sizden habersiz satılmış olabilir(24.03.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2008

Tapu dairelerinde son dönemde sahte nüfus cüzdanı, vekaletname ve veraset ilamı yoluyla başkasının evini habersiz satma girişimleri arttı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı bu konuda vatandaşları uyardı. İdare olarak her türlü önlemi almaya çalıştıklarını belirten Adlı, "Tanımadığınız insanlara nüfus ve tapu bilgilerinizi asla vermeyin." uyarısında bulundu. Zeki Adlı'nın verdiği bilgiye göre tapu müdürlüklerinde 2006 yılında 30, 2007'de de 42 sahtecilik olayı tespit edildi. Ancak tespit edilemeyenlerle birlikte rakamın çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Tapuda sahtecilik şu yolla yapılıyor: Dolandırıcılar, sahte nüfus cüzdanı ve vekaletname hazırlıyor ya da veraset ilamı yayınlatıyor. Sahte belgelerle tapu dairelerine başvuran dolandırıcılar, gözüne kestirdikleri kişilerin mallarını habersiz şekilde satıyor. Bu tür olayları önlemek için aldıkları önlemleri anlatan Tapu Kadastro Genel Müdürü Adlı, "Tüm işlemlerde vatandaşlık numarası istiyoruz. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) geçen idareler, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ne (MERNİS) bağlanarak, nüfus bilgisinin sahte mi, gerçek mi olduğunu kontrol ediyor." dedi. Adlı, MERNİS projesinde fotoğraf olmadığı için, kimlik bilgileri doğru; ancak fotoğrafların farklı olduğu durumlarda sıkıntı yaşanabildiğini söyledi. Zeki Adlı, TAKBİS projesinin il merkezlerinin tamamı ve arazi hareketlerinin yoğun olduğu büyük ilçelerde uygulamaya geçirildiğini, yıl sonuna kadar büyük ölçüde tamamlanacağını belirtti. Usulsüzlükleri önlemek için tapu sicil müdürlüklerinde kamera sistemine geçmeye başladıklarını da ifade eden Adlı, 200'ün üzerinde müdürlükte sistem bulunduğunu, yıl sonuna kadar 100 müdürlükte daha sistemin hayata geçirileceğini söyledi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=668431