Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tüzmen'in önerisi gerçekleşiyor Sınır illerine sıfır vergi geliyor (24.03.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2008

 

Sınır illerine vergi müjdesi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in "10 yıl boyunca gelir kurumlar vergisi almayalım" önerisi diğer bakanlıklar tarafından da uygulanabilir bulunup üzerinde çalışılmaya başlandı. Hazine Müsteşarlığı koordinatörlüğünde yürütülmeye başlanan bir çalışma ile sınır illerinde Tüzmen'in önerisine yakın bir vergi teşviki getirilmesi için harekete geçildi. Verginin patronu Maliye Bakanlığı da konuyu vergi gelirleri ve uygulanabilirlik açısından incelemeye aldı. Bakanlık yetkilileri, konunun şu anda Hazine koordinatörlüğunde gündeme alındığını ve çalışmaların henüz yeni başladığını ifade ettiler. Tüzmen, Trakya'dan başlayarak, Güneydoğu ve Doğu Anadolu sınır illerini kapsayan bölgelerde kurumlar ve gelir vergisi alınmaması önerisinde bulunmuştu. Bu bölgeden alınan vergilerin toplam vergilere oranının yüzde 4 ile 8 arasında olduğunu hatta bazı illerde bu oranın binde 2'lerde olduğuna dikkat çeken Tüzmen, "Sınır illerinde vergilerin sıfırlanması önerisiyle ilgili olarak arkadaşlarımız çalışıyor" demişti. Tüzmen, bu teşviğin aynı zamanda polis, asker, doktor, öğretmeni de kapsayacağını belirterek, "Vergi alınmadığı zaman bu sınır illerindeki istihdam edilen personelin kazancı, firmaların geliri artmış olacak" demişti.

Kambiyo Gider Vergisi de kaldırılıyor

GEÇEN hafta Bankalar Birliği ile bir araya gelen Maliye Bakanı Unakıtan'ın bankaların kambiyo gider vergisinin kaldırılması isteğini kabul ettiği öğrenildi. Döviz alım satım işlemlerinde binde 1 kesilen vergi bankaların kaldırılmasını istediği maliyetler arasındaydı. Edinilen bilgilere göre Bankalar Birliği'ne giden Unakıtan, Maliye'nin enflasyon muhasebesi nedeniyle yanlış vergi hesaplamasından doğan 3 milyar YTL'lik alacak için bankalarla anlaşmaya vardı. Ancak bankalar uzlaşma karşılığında masaya Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve BSMV ile Kambiyo Gider Vergisi'nin kaldırılmasını koydu. Bakan Unakıtan'ın Kambiyo Gider Vergisi'ni kaldırabileceklerini ifade ettiği ettiği öğrenildi. Maliye kaynakları bu konuda bakanlıkta çalışma başlatıldığını doğruladı.

 

12 bin sigorta acentesine BSMV müjdesi gelecek

VERGİ dünyasında yaşanan bir başka gelişme ise sigortacıların yine yüzde 5 oranında kestikleri Banka ve Sigorta Muameleri Vergisi'nin (BSMV) artık acenteler tarafından değil, sigorta genel müdürlüklerince kesilecek olması. Konuyla ilgili yasal düzenlemeyi yapan Maliye, böylece 12 bin sigorta acentesi yerine sadece 45 genel müdürlükten vergisini alacak. Acenteler topladıkları para üzerinden kesinti yapmadan genel müdürlüğe gönderecek, genel müdürlük kesintiyi yapıp acentenin hesabından düşecek. Böylece kırtasiye yükü azalacak.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,73F7CC0F5F2C4FE3B773861FEC5AEFA7.html