Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Unakıtan, bütçeyi deldirmem diyor Yıldırım, ilave kaynakta diretiyor (25.03.08) PDF Yazdır e-Posta
25 Mart 2008

Ulaştırma Bakanlığı’nın, ulaştırma altyapı yatırımları için ilave kaynak yaratma çabası Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım arasında çekişmeye neden oldu.

Unakıtan, her fırsatta ’Bütçeyi deldirmem’ derken, Yıldırım ulaştırma altyapısı için ek kaynak yaratacak yasal düzenlemede direniyor.

ULA
ŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım’ın Maliye Bakanlığı’nın itirazına rağmen yasalaştırmaya çalıştığı teklif, iki bakanın arasını açtı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, "Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz, bütçeyi kimseye deldirtmem" açıklamasına rağmen Yıldırım, Meclis kürsüsüne çıkıp, ulaştırma altyapı yatırımlarına ilave kaynak sağlayacak düzenlemeyi savundu. İki bakan arasındaki gizli çekişme, Ulaştırma Bakanlığı’nın vergilerden kesinti yapılarak, "Ulaştırma Altyapı Yatırımlarına İlave Kaynak Temini Hesabı" oluşturma çalışmasından kaynaklandı. Maliye Bakanlığı’nın itirazı üzerine Yıldırım, bu düzenlemeyi tasarısı yerine AKP’li milletvekillerine teklif olarak verdirdi. Ulaştırma Bakanlığı’nda hazırlanan ile kelime kelime aynı olan teklif, TBMM gündemindeki yerini aldı.

İTİRAZA RAĞMEN YASA: TBMM Bayındırlık Komisyonunun AKP’li Başkanı Mustafa Demir tarafından verilen teklif, karayolu, demiryolu ve hava meydanları ile bunların eklentilerinin yapımı, bakımı, onarımı, kamulaştırma için Ulaştırma Bakanlığı’na ek kaynak teminini amaçlıyor. Teklife göre, Merkez Bankası nezdinde Ulaştırma Bakanlığının emrinde, "Ulaştırma Altyapı Yatırımlarına İlave Kaynak Temini Hesabı" oluşturulacak. Bu hesaba, "Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından elde edilen kira gelirlerinin tamamı, köprü, otoyol ve diğer karayolu geçiş ücretleri ile yol ve yol güzergahlarından elde edilecek gelirlerin yüzde 90’ı, araç muayenelerinden elde edilen gelirlerden Hazineye aktarılması gereken kısmın yüzde 90’ı, Telekomünikasyon Kurumunun her üç ayda bir giderlerinin karşılanmasından sonra kalan miktarın yüzde 80’i, Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılan her türlü yetkilendirme bedelinin yüzde 90’ı" aktarılacak.

UNAKITAN KAR
ŞI ÇIKTI: Teklifin TBMM’ye gönderilmesinden bir hafta sonra Unakıtan, Devlet Bakanları Nazım Ekren ve Mehmet Şimşek’le birlikte yaptığı ortak basın toplantısında, "Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz, bütçeyi kimseye deldirtmem. Mali disiplin, ayağını yorganına göre uzatmak demektir. Ödeneğimiz varsa harcama yapacağız, yoksa yapmayacağız" dedi. Unakıtan’ın bu sözlerinin başta Yıldırım olmak üzere ek kaynak yaratmak isteyen diğer bakanlara mesaj niteliğinde olduğu belirtildi.

KÜRSÜDEN SAVUNDU: Ancak Y
ıldırım, bu açıklamadan bir gün sonra TBMM Genel Kurul’unda kürsüye çıkarak, geri adım atmadan yapmak istedikleri düzenlemeyi savundu. Yıldırım, 2008 yılı içinde yeni ilave kaynaklarla bitirilmesi daha kolay olan ve trafik debisi yüksek olan yollarda çalışma yapacaklarını söyledi. Yıldırım, bütçe imkanlarının dışında ek kaynak getirecek yeni bir düzenleme hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde bunun Meclis’te görüşüleceğini belirtti. Yıldırım, Hürriyet’in Maliye Bakanının bu tür düzenlemelere karşı çıkarak, "bütçeyi deldirtmem" dediğinin anımsatması üzerine, "Bu konuda yorum yapmam, bekleyip göreceksiniz" demekle yetindi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8532968.asp?gid=196&sz=76298