Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Durmuş Yılmaz'dan mikroreform uyarısı (26.03.08) PDF Yazdır e-Posta
26 Mart 2008

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomide mikro düzeyde reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, enflasyonla mücadele ve bütçe açıkları konusunda önümüzdeki sürecin daha fazla çabayı gerektirdiğini söyledi.

Yılmaz, Rekabet Kurumu’nun düzenlediği “Makroekonomik Hedeflere Ulaşmada Rekabet Politikası ve Uygulamalarının Rolü” toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomik göstergelerde sağlanan iyileşmeye işaret ederek, “Yapılan çalışmalar, makroekonomik istikrarın sağlandığı bir ortamda, yüksek ve sürdürülebilir büyüme oranlarına ulaşabilmek için mikro düzeyde reformların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Gerek enflasyonla mücadelede gerekse bütçe açıkları ve kamu borç yükünün azaltılmasında katedilen mesafe, büyük emeklerin ve fedakarlıkların sonucunda gerçekleşmiştir. Ancak, önümüzdeki süreç daha fazla çabayı gerektirmektedir” dedi.

Rekabet ortamının sağlanmasının önemine değinen Yılmaz, firmaların karlılık oranlarını yükseltmek için fiyat artışlarından ziyade maliyet düşürücü önlemler almalarının, ülkenin düşük enflasyon ortamında daha yüksek büyüme oranlarına ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Rekabet politikası ile kayıt dışı ekonomi ilişkisine değinen Yılmaz, istihdamda kayıt dışı oranının yüzde 50’lere yaklaştığına dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

KAYIT DIŞI ÇALIŞAN DA ÇALIŞMAYAN DA BÜYÜYEMİYOR
“Kayıt dışılık firmaların en uygun üretim ölçeğine ulaşmasını ve sonuçta birim maliyetlerin en düşük olduğu düzeyde üretim yapmasını engellemektedir. En düşük birim maliyet ölçeğine ulaşamayan firmalar, ürünlerini görece yüksek bir düzeyden fiyatlamaktadır. Bu duruma neden olan etkenlerden bir tanesi kayıt içinde olmanın getirdiği mali yüklerdir. Firmalar, kayıt dışında kalabilmek için ölçek genişlemesine gitmek istememekte, banka kredileri kullanımında isteksiz davranmakta ve finansman yetersizliği nedeniyle teknolojik yapılarının yenilenmesini geciktirmektedir. Diğer yandan kayıt içinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan firmalar, kayıt dışında kalmanın getirdiği bir takım avantajlardan faydalanan rakipleri karşısında rekabet güçlerini kaybetmekte ve ölçeklerini büyütmekte zorlanmaktadır.”

MİKROEKONOMİK REFORM GEREKLİ
Firmaların uluslararası piyasalarda önemli aktörler olarak yer almasının sadece işgücü maliyetlerinin görece düşük olması ile gerçekleşmeyeceğini kaydeden Yılmaz, “Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir makroekonomik yapıya kavuşturulması olmazsa olmaz bir şarttır; ancak yeterli değildir. Aynı zamanda ülkemizin nitelikli insan gücü sayısının artırılması, firmalarımızın yeniliklere açık kurumsal bir yapıya sahip olmaları, sanayimizin teknoloji talep eden ve üreten bir yapıya kavuşması gerekmektedir. Bu amaçla, iyi tasarlanmış mikroekonomik reformların kararlılıkla uygulanması büyük önem taşımaktadır” dedi.

Bilgiye ulaşmanın, bilgiyi üretme ve bilgiyi kullanma yeteneğinin büyük önem kazandığını söyleyen Yılmaz, “Böyle bir ortamda tüketici tercihindeki değişimleri yakından takip eden, esnek bir organizasyon yapısına sahip, kurumsallaşmış, başka firmalarla ve araştırma birimleriyle işbirliğine yatkın, kaynak tahsisi planlarını uzun vadeli bir bakış açısıyla ve üretim kapasitesinin artırılmasını hedef alarak oluşturan firmalar küresel rekabet ortamında varlıklarını sürdürecektir” diye konuştu.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8546166