Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yürüyen arabanın el freni çekilmez (27.03.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2008

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AK Parti hakkında açtığı kapatma davasının ardından meydana gelen gerilime tepkiler sürüyor.

İktidar partisine ne olacağını kimsenin bilmediğini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ortaya çıkan durumun ekonomiyi etkileyecek bir belirsizliğe yol açtığını söyledi. "Yürüyen, yola çıkmış bir arabanın el freni çekilmez." diyen Bakan Unakıtan ekonomiyi düzeltmenin çok zor, bozmanın çok kolay olduğunu belirterek herkesin dikkatle hareket etmesinin ülkenin yararına olduğunu vurguladı.

İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısına konuşmacı olarak katılan Maliye Bakanı Unakıtan çeşitli konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Amerika kaynaklı büyük bir küresel krizden dolayı Dünya Bankası ve IMF'nin dünyadaki bütün büyüme tahminlerini değiştirerek aşağı çektiğini vurgulayan Unakıtan, Türkiye'nin mali disiplin sayesinde çok büyük sıkıntılara kapılmadan ekonomiyi götürdüğünü kaydetti. Sosyal Güvenlik Reformu'na da değinen bakan, Türkiye'nin geleceği için önemli olan reformla ilgili sanayicilerin gerekli desteği vermediğinden yakındı. Sanayicilerden fazla bir ses çıkmadığını belirten Unakıtan, "Ses çıkması lazım ses. Geçmişteki yaptıklarınızı yapmayın. Türkiye'nin geleceğini karartan erken emeklilik gibi kanunlar çıkarken fazla laf etmediniz. Bu kanun, Türkiye'nin geleceği için çok gerekli. 2008'de bütçeden sosyal güvenlik açığı için çıkan para 37 milyar yeni lira. 37 milyar yeni lira bütçede kalsa ne yatırımlar, iyileştirmeler yapılır bir düşünün." dedi. Maliye Bakanı, 110 milyar dolar olan ihracatı 210 milyar dolar yapmanın yolunun yüksek katma değerli ürünlere yönelmekten geçtiğini söyledi: "Domates üretip satacağımıza domatesin çekirdeğini üretelim. Bir kilo altın mı, domates çekirdeği mi daha pahalı? Domates çekirdeği daha pahalı. O zaman giderek biz bu küresel ekonomi ile daha fazla entegre olacağız. " İhdas etmeye çalıştıkları bölgeler sayesinde üretim için kimsenin Mısır gibi ülkelere gitmesine gerek kalmayacağını belirten Unakıtan, bu bölgelerde vergi ve sigorta düzenlemelerinin yanı sıra asgari ücret konusunun da çözülmesi gerektiğini söyledi. Terörü önleyebilmek için işlerin sınır bölgelerine açılması gerektiğini kaydeden Maliye Bakanı, "İsmail Bey, Hakkari'de fabrikanı aç, diyeceğiz. Bu çalışma biraz daha olgunlaşsın, hükümetimiz tarafından açıklanacak.'' dedi. Toplantının ardından gazetecilerin "Siyasi istikrarın tehdit altında olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunu şöyle cevaplandırdı: "Tabii belirsizlikler var. İktidar partisi kapanacak mı, devam mı edecek? Ne olacağını kimse bilmiyor. Ve bu ekonomiyi etkilemeye başlayacak bir belirsizliktir. Yürüyen arabanın, yola çıkmış arabanın, hız almış arabanın el freni çekilmez."

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=669656