Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğu illerine kademeli vergi muafiyeti olsun (27.03.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2008

Maliye yetkilileri, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olmak üzere 10 ya da 15 ilde Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyetine dayanan sistemin kademeli olması için çalışma yürütüyor. İlin gelişmişlik durumuna göre kademelendirme yapılacak.

Hazine Müsteşarlığı'nın yeni teşvik sistemi kapsamında yatırım indiriminin tekrar gündeme getirilmesine yönelik çalışmasına Maliye'den itiraz geldi. Sistemin 2006 yılında kaldırılmasının ardından Kurumlar Vergisi'nin geçen yıl matrahta yüzde 48 arttığını ifade eden Maliye yetkilileri, kendi teşvik sistemi üzerinde çalışıyor. Buna göre, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olmak üzere 10 ya da 15 ilde Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyetine dayanan sistemin kademeli olması planlanıyor. Vergi muafiyeti ilin gelişmişlik durumuna göre kademeli olacak ve sıfıra kadar indirilebilecek. Ancak Gelir Vergisi muafiyeti içinde faizden alınan gelir vergisi stopajı ya da Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi vergilerin muafiyeti söz konusu olmayacak.

Hükümetin gündeminde bir süredir yeni teşvik mekanizmasının nasıl kurulacağı konusu bulunuyor. Bu konuda kurumların çalışmalarını yürüttüğü ancak ortak bir görüşün henüz oluşmadığı anlaşıldı. Hazine Müsteşarlığı'nın 2006 yılında Kurumlar Vergisi'nde 10 puan indirime gidilirken, uygulamadan kaldırılan yatırım indirimi modelinin tekrar getirilmesine yönelik çalışması Maliye'de sert tepkiyle karşılandı. Yatırım indirimi modeli kaldırılırken sık sık modelin istismar edildiği dile getirilmişti. Yüzde 40'lık yatırım indirimi tüm Türkiye'de uygulanan bir sistemdi.

Kademeli indirim olabilir

Maliye'de yapılan çalışmanın ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki belli başlı illere Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyetine dayandığı belirtildi. Şu anda illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine ilişkin bir çalışmanın olmadığını anlatan yetkililer, 2003 yılında yapılan çalışmanın da 2001 yılı verilerine dayandığını hatırlattılar. Yapılan çalışmalarda illerin vergi gelirleri açısından durumuna bakıldığını ve vazgeçilebilecek geliri saptamaya çalıştıklarını ifade eden yetkililer, bazı illerde tam muafiyet olabileceğini ve bunun kademeli olarak diğer illere doğru yayılabileceğini söylediler. Yani bu durumda örneğin Ağrı ya da Hakkari'de sıfır vergi söz konusu olurken, Malatya'da verginin bir kısmından vazgeçilebileceği belirtildi. Yani az vergi geliri olan illerden çok vergi geliri olan illere doğru bir kademelendirme yapılacak. Böylece maliyet çıkarılacak. Maliyete göre kademe oranları değişecek. Uygulanacak yöntemin yatırım indirimi modeliyle ilgisi olmayacağı ve farklı bir model uygulanacağı belirtildi. Vazgeçilebilecek vergi gelirinin yıllık 1 ile 2 milyar YTL arasında olabileceği tahmin ediliyor.

BSMV neden kaldırılamaz

BSMV gibi vergilerin ise bu teşvik sisteminde kaldırılmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Bankacılık işlemleri üzerinden alınan bu verginin söz konusu illerde muafiyete tabi olması halinde bütün bankacılık işlemlerinin bu illere kayacağını, bu nedenle de istisnanın mümkün olmayacağı kaydedildi. Yine aynı şekilde gelir vergisi içinde yer alan ve faiz gelirlerinden alınan stopajın da teşvik uygulanacak illerde istisna edilmesinin mümkün olmayacağını ifade eden yetkililer, istisna edilecek olacak vergilerin çerçevesini çok iyi çizmek zorunda olduklarını söylediler.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=93340&KTG_KOD=177