Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Emekli olanlar aylık için 27 yıl daha bekleyecek (27.03.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2008

SOSYAL Güvenlik Yasa Tasarısı'nda yer alan prim ödeme gün sayısının, 9.000 günden 7.200 güne indirildiği, emeklilik yaşının ise 65 olarak kaldığııklandı.

Emeklilik için aranan prim ödeme gün say
ısının 7.200'e indirilmesi, tek başına bir çözüm getirmiyor. Örneğin, 18 yaşında işe başlayan ve aralıksız çalışan bir kadın, 38 yaşına gelince, 7.200 gün prim ödemiş ve emeklilik için aranılan gün sayısını tamamlamış olacak. Ancak, emekli aylığı almaya hak kazanabilmek için 65 yaşına kadar yani 27 yıl daha bekleyecek!..

ORTASI YOK MU?

Nasreddin Hoca'ya sormu
şlar:

- Yaz
ı mı seversin yoksa kışı mı?

O da şu yanıtı vermiş:

- Biri çok s
ıcak, diğeri de soğuk. İkisinden birini sevmeye mecbur muyum. İkisinin ortası olan ilkbahar ve sonbahar var. Niye onlardan birini sormuyorsun?

Fıkrada olduğu gibi, tamam kadınlar 38 yaşında emeklilik olmasın ama 65 yaşında da olmasınlar. Bu ikisinin ortası yok mu?

şünebiliyor musunuz?

Emeklilik için aran
ılan 7.200 gün prim ödeme tamamlanıyor ama emekli aylığı alabilmek için 27 yıl daha bekleniyor. Bunun adı da "reform" oluyor!..

Peki, prim ödeme gün say
ısının 7.200'e indirilmesi ne anlam ifade ediyor?

Kad
ınlar için verdiğimiz örnek, erkekler için de geçerli. 18 yaşında işe başlayan bir erkek, ara vermeden çalıştığında, 38 yaşına geldiği zaman 7.200 gün pirim ödemiş olacak. Başka bir anlatımla, emeklilik için aranan prim ödeme gün sayısını 38 yaşında tamamlayacak ama emekli aylığı almaya 65 yaşında hak kazanacağı için, aylık için 27 yıl daha bekleyecek. Bu durum da kayıt dışılığı artıracak.

PEK
İ YA DİĞERLERİ

Görüldüğü gibi, "Büyük bir taviz gibi" kamuoyuna açıklanan, prim ödeme gün sayısının 9.000 günden, 7.200 güne indirilmesi, çalışanların geneli için tek başına bir anlam ifade etmiyor.

Ku
şkusuz olay bununla bitmiyor. Diğer sorunlar da var. Birkaç örnek verelim.

- Ayl
ık Bağlama Oranı İndiriliyor

Somut bir örnek verelim; Bu gün emekliliğini talep eden ve 9.000 gün prim ödemiş bulunan Hüsamettin Kesekağıdı'na, yüzde 65 oranı üzerinden aylık bağlanacak. Yeni düzenlemeye göre, bu oran yüzde 50 oluyor.

- Güncelleme Katsay
ısışürülüyor

Bunun teknik açıklaması, başlı başına bir yazı konusu o nedenle özet bilgi verelim. Aylık bağlanmasına esas olan kazancın güncellenmesinde gelişme hızının yüzde 100'ü esas alınıyordu. Yeni düzenlemede bu oran yüzde 30'a indiriliyor. Bu da bağlanacak aylığı aşağı çekiyor.

- Dul Kad
ınlar: Mevcut sistemde, kocası ölen çocuksuz dul kadına, yüzde 75 oranı üzerinden "dul aylığı" bağlanırken, yeni sistemde bu oran yüzde 50'ye indiriliyor.

- Yetim K
ızlar: Tepkiler üzerine geri adım atıldı. Yetim kızlar evlendiklerinde 24 aylık çeyiz parası almaya devam edecekler. Ancak dul kadınlara ödenen 24 aylık evlenme yardımı kaldırılıyor.

- Emzirme Yard
ımı: 5510 sayılı yasa ile asgari ücretin üçte biri oranında 6 ay süre ile ödenmesi öngörülen "emzirme yardımı", yeni düzenlemede bir aya indiriliyor. Ancak, bu tutarın yükseltilmesi için Çalışma Bakanlığı'na yetki verilmesi düşünülüyor.

Kaybolan haklar, yukar
ıdakilerden ibaret değil. Arka arkaya yazsak "Pehlivan tefrikası" gibi olur.

TBMM Genel Kurulu'nda görü
şmelerine bu gün başlanacak olan tasarıda, ne gibi değişiklikler olacağını ya da olmayacağını, herkes gibi biz de merak ediyoruz.

Çocu
ğunuzu hemen SSK'lı yaptırın

YEN
İ Sosyal Güvenlik Yasası çıkmadan önce sözgelimi bir gün önce işe başlayan kişinin, toplam prim ödeme gününün ilk 10 yılında her yıl için yüzde 3, sonraki her yıl için yüzde 2 oranında aylık bağlanacağı için, 25 yıl sonundaki emekli aylığı prime esas kazancın yüzde 60'ı olacak. Bu nedenle 18 yaşını doldurmuş çocukların öğrenci de olsa yeni yasa çıkmadan SSK sigortalısı olması halinde ilerde emekli aylığında 10 puanlık bir artış söz konusu olacak. Zira yasadan sonra sigortalı olanların, aylık bağlama oranı, sigortalılık sürelerinin her yılı için yüzde 2 olacak.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=8552480&yazarid=82